Stelling
"Het antwoord op het thuiswerk-dilemma is mensen flexibeler laten werken."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Duurzame inzet moet vanuit jezelf komen
Arbeidsomstandigheden

Duurzame inzet moet vanuit jezelf komen

grondwerk

Gezond leven is de basis voor duurzame inzetbaarheid. Ook werkgevers hebben alle belang bij gezonde mensen. Dus doen werkgevers hun best om medewerkers gezonder te laten leven. Jammer is alleen dat veel werknemers dat als een bedreiging van hun privéleven ervaren. Vooral de praktijkmensen vinden dit vaak.

Annet van Oss gelooft er niets van. Zij schreef speciaal voor praktisch opgeleiden het boek Anders over leven: “Deze doelgroep wordt vaak als onwillig gezien, maar dat klopt beslist niet!”, zegt ze. Duurzame inzetbaarheid bij praktisch opgeleiden vraagt om een toaal andere manier van denken.

Langer zwaar werk doen?

Het is zeker waar: praktisch geschoolde vakmensen doen vaker fysiek zwaar werk, lopen verhoogd risico op arbeidsongevallen, meer kans op ziekteverzuim en ze staan vaker bloot aan gevaarlijke stoffen. Een hele klus om deze mensen langer te laten doorwerken. Zij weten best dat hun arbeidsomstandigheden minder gezond zijn dan de mensen op kantoor.

3 tips voor duurzame inzet in de praktijk

Niet eenvoudig om deze mensen enthousiast te krijgen voor een programma gericht op duurzame inzetbaarheid. Hun eigen duurzame inzetbaarheid, zelfs. Toch kan het volgens Van Oss, als u let op de volgende 3 uitgangspunten:

1: Stop met beleren en betuttelen

Van Oss stelt dat ze zich er altijd weer over verbaast. “Zouden werkgevers nou écht denken dat werknemers niet weten dat een appel gezonder is dan een vette snack? Of dat werknemers niet weten dat bewegen gezond is? Je vitaliteits-interventie is wel erg magertjes als die er van uitgaat dat gebrek aan kennis over wat gezond is de oorzaak is van ziekte en verzuim.”

2: Respecteer de privacy

Werkgevers weten niet wat er speelt in het privé-leven van hun werknemers. “Misschien heeft die wel veel grotere en dringender problemen aan zijn hoofd dan gezondheid. En heeft hij of zij wellicht heel andere hulp nodig! Alleen je werknemer kan weten wat voor hem of haar prioriteit heeft. En met wie of met welke hulpverlener problemen gedeeld zouden kunnen worden. Een succesvolle vitaliteits-interventie respecteert de privacy van je werknemer voor de volle 100 procent”, aldus Van Oss.

3: Respecteer de autonomie van je werknemer

Ieder mens heeft behoefte aan autonomie. Autonomie is een basisbehoefte. “Erken dat iedere werknemer de expert is van zijn eigen leven en biedt hem eigen keuze en eigen regie.”

Laagdrempelig

Volgens Van Oss moet elk vitaliteitsplan of -programma voldoen aan deze 3 voorwaarden, wil het kans hebben op succes. Ook moet het zijn gericht vergroten van autonomie bij de medewerker, en bijdragen aan een zinvoller en waardiger leven. Met haar boek nodigt de auteur werknemers uit om in kaart te brengen hoe het met ze gaat en hoe tevreden ze daar zelf mee zijn. In eenvoudige taal, laagdrempelig en absoluut niet belerend of betuttelend. Aan bod komen basisbehoeften als ontspanning, waardering, nachtrust en sociale contacten en ook hoe werknemers omgaan met hun tijd.

Veel vragen, geen antwoorden!

Het boek bevat ‘aantrekkelijk vormgegeven invuloefeningen’ die mensen autonomer maken, de vitaliteit vergroten en de vaardigheden vergroten om beter om te gaan met het leven. Daarnaast ontdekt de lezer door specifieke vragen waar hij mogelijk een probleem heeft. Zo kan het boek ook preventief werken. Door (waar nodig) een hulpvraag te koppelen aan de bedrijfsarts of vertrouwenspersoon. Het boek stelt veel vragen maar biedt geen antwoorden. Dan blijft er alle ruimte om die zelf te vinden. Waardoor ze – eenmaal gevonden –  optimaal aansluiten bij je persoonlijke situatie. “Het biedt je een complete levenscoach, maar dan zo laagdrempelig als maar kan. Je bent je eigen goeroe!” aldus een enthousiast geworden huisarts.

Meer informatie

Het boek ‘Anders over leven – Basisboek’ is uitgegeven door BigBusinessPublishers.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid