Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
46
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Duurzame inzet weer speerpunt arbeidsvoorwaarden
Anders werken

Duurzame inzet weer speerpunt arbeidsvoorwaarden

Centrale afspraken in het bedrijf maken voor iedereen die er werkt. Dat is het ideaalbeeld van de werkgevers bij arbeidsvoorwaarden. Afspraken over duurzame inzetbaarheid zijn daar een belangrijk onderdeel van, zo blijkt uit de Arbeidsvoorwaardennota 2018 van AWVN, VNO-NCW en MKB-Nederland.

De werkgevers zouden graag zien dat alle medewerkers zich meer, en beter aangesproken voelen door wat er in een cao staat. Zonder die brede steun is het volgens de werkgevers niet mogelijk doeltreffende antwoorden te vinden op digitalisering, robotisering en internationalisering.

Flex biedt kansen

Dat zijn de ontwikkelingen waar veel bedrijven binnenkort mee te maken krijgen. En ze vragen om meer flexibiliteit van ondernemingen, aldus de werkgevers. Ondernemingsorganisaties willen kijken hoe de flexibiliteit vaker binnen bedrijven en sectoren zelf kan worden georganiseerd. Veel cao’s staan flexibiliteit volgens hen nog in de weg, “terwijl het voor werknemers en ondernemers kansen en meer zekerheid biedt”. Belangrijk is om de juiste balans tussen tempo en draagvlak te vinden. Sneller moderniseren is noodzakelijk, maar dat lukt alleen wanneer de medewerkers voldoende betrokken zijn. Het is daarom aan cao-partijen om de dialoog constructief en open te voeren, aldus de samenvatting bij de nota.

Juist nu werken aan duurzame inzet

Een van de onderwerpen waarover de werkgevers samen met alle werknemers beleid willen onwikkelen is duurzame inzetbaarheid. Of, simpeler gezegd: beleid om mensen gezonder langer te laten doorwerken. De noodzaak om duurzame inzetbaarheid te versterken is niet eerder zo groot geweest. Dat komt doordat de stijging van de levensverwachting hand in hand gaat met de verhoging van de AOW-leeftijd en er dus meer oudere, langer doorwerkende werknemers zijn. Maar ook de steeds snellere veranderingen in de economie en op de arbeidsmarkt zorgen voor steeds meer verschuivingen in de benodigde kennis en vaardigheden, waardoor mensen sneller van functie of taak moeten wisselen, binnen en buiten de onderneming.

Win-win

Persoonlijke ontwikkeling van medewerkers wordt daarbij steeds belangrijker, stellen de werkgevers. Dat kan op vele manieren. Niet alleen door scholing, maar ook door leren op de werkplek, via digitale tools of door inzicht in de arbeidsmarktpositie te vergroten. Door te investeren in inzetbaarheidsbeleid blijven werknemers productief en kunnen werkgevers zich op de verkrappende arbeidsmarkt positief onderscheiden.

PKB

Daarbij kunnen maatregelen in de cao helpen. Een voorbeeld is volgens de werkgevers het persoonlijk keuzebudget (PKB). De doelen waarvoor een medewerker het budget kan inzetten, zijn heel verschillend. Bekend is dat de kans op succes van een individueel budget groter wordt als het PKB aansluit bij de organisatiedoelen en is ingebed in de rest van het arbeidsvoorwaardenbeleid. Dat betekent: op bedrijfsniveau, of vaker in het mkb op brancheniveau helder communiceren over aansprekende voorbeelden van bestedingservaringen met keuzebudgetten en een passende infrastructuur opzetten voor het benutten van dergelijke budgetten.

Flex in pensioen, werktijden

Meer gebruik maken van de mogelijkheden die er vaak wel zijn voor deeltijdpensioen moet ook onderdeel zijn van dat beleid, als het aan de werkgevers ligt. Maar ook zijn flexibeler werktijden mogelijk in veel meer sectoren dan nu, juist om langer doorwerken voor oudere werknemers te bevorderen. De werkgevers noemen enkele voorbeelden, waaronder de laatste jaren voor het pensioen werken in deeltijd tegen minder salaris en pensioen: de 80-80-80 regeling. Belangrijk is volgens de werkgevers dat werknemer en werkgever hier in alle vrijheid over kunnen beslissen.

Werknemers zelf meer aan het roer

Voortaan moeten werknemers meer kunnen meepraten over hun eigen ontwikkeling en zelfstandiger kunnen beschikken over het benodigde opleidingsgeld, als het aan de werkgevers ligt. Uitgangspunt is dat medewerkers zelf de regie nemen en houden over hun eigen arbeidsmarktwaarde en dat de werkgever of sector voor voldoende faciliteiten en ondersteuning zorgt in de vorm van tijd, geld of beide, bijvoorbeeld door een persoonlijk keuzebudget. Hier speelt een goed geëquipeerde HR-afdeling een doorslaggevende rol, zo staat het te lezen in de Arbeidsvoorwaardennota 2018. Dit uitgangspunt was ook te lezen in de nota’s van 2016 en 2017.

Maatwerk is beter

Voor kleinere werkgevers (in het mkb) zijn vooral faciliteiten op brancheniveau van belang. De verhoging van de pensioenleeftijd leidt bij werkgevers, in het bijzonder bij de kleine werkgevers, tot knelpunten op blijvende inzetbaarheid. Er zullen passende oplossingen moeten komen voor sommige medewerkers, stelt de nota 2018. Volgens de drie werkgeversorganisaties hebben maatwerkoplossingen hierover meer effect dan generieke afspraken. Cao-partijen kunnen wel collectieve uitgangspunten afspreken, waarbij het adagium is: voorkomen is beter dan genezen. Daarnaast gaan werkgevers in 2018, daar waar mogelijk, door met het streven organisaties inclusiever en diverser te maken, juist ook nu de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt.

Vakbonden: stop die flexgolf!

Onnodig te vermelden dat de vakbonden de behoefte aan meer flexibiliteit bij de werkgevers niet onderschrijven. De FNV vindt dat Nederlanders gezond hun pensioen moeten kunnen halen en dan ook moeten kunnen rekenen op een goed inkomen. Er moet een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering, stelde voorzitter Heerts tijdens de aftrap van het Offensief voor fundamentele verandering. Risico’s die bij het ondernemerschap horen, zijn volgens FNV teveel bij de werknemers komen te liggen. Busker wijst onder meer op de hoog opgelopen werkdruk in sectoren waar klussen openbaar zijn aanbesteed. Het onlangs gesloten regeerakkoord biedt volgens de grootste vakbond geen perspectief op de gewenste verbeteringen. Gaat dat beter lukken op bedrijfs(tak)niveau?

De volledige nota is te downloaden via de website van AWVN.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid