Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
18
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken ‘Duurzame inzetbaarheid bereik je niet met fitnessprogramma’s’
Gezonder werken

‘Duurzame inzetbaarheid bereik je niet met fitnessprogramma’s’

Organisaties doen er alles aan om hun oudere medewerkers zo lang mogelijk gezond te houden. Maar ze vergeten om te investeren in hun persoonlijke ontwikkeling, zegt Guido Heezen van Effectory.

Duurzame inzetbaarheid is hot. Niet zo vreemd, nu de pensioengerechtigde leeftijd omhoog blijft gaan. De teller staat inmiddels al op 67 jaar en drie maanden, voor iedereen die na 1954 is geboren. Maar hoe doe je dat eigenlijk, oudere medewerkers duurzaam inzetbaar maken? “Door ze lang gezond te houden, denken veel organisaties”, zegt Guido Heezen, directeur van Effectory. “In menig bedrijfskantine is de verkoop van kroketten daarom stopgezet. Kortingen op fitnessabonnementen moeten medewerkers aansporen om meer te bewegen.”

De spa­gaat van werk­ge­vers

Ongezonde levenspatronen doorbreek je echter niet zo gemakkelijk. “Maar een verkeerd signaal geef je al snel. Sommige medewerkers zullen verheugd zijn over de maatregelen: de mensen die toch al geen aansporing nodig hadden om gezond te leven. Zij hebben er simpelweg een extra secundaire arbeidsvoorwaarde bijgekregen. Maar een ander deel van de medewerkers kan zich betutteld voelen, omdat hun werkgever zich bemoeit met hun persoonlijke keuzes. Mogelijk voelen ze zich bovendien afgewezen, omdat ze blijkbaar niet worden gewaardeerd zoals ze zijn.”

Toch vindt Heezen de overconcentratie van werkgevers op gezondheid begrijpelijk. “Werkgevers bevinden zich namelijk in een vreemde spagaat. Ze zijn niet verantwoordelijk voor de levensstijl van hun medewerkers. Maar wanneer een medewerker uitvalt, zijn de kosten wel voor de werkgever. Die moet twee jaar lang zeventig procent van het laatste salaris doorbetalen. Daarbovenop komt een langdurige en forse premieverhoging. Uitval door ziekte is daardoor een behoorlijk bedrijfsrisico. Het is logisch dat werkgevers dat graag willen minimaliseren. Door met man en macht te proberen hun werknemers gezond te houden. Of door uit te wijken naar flexibele medewerkers.”

Positieve employee experience

Het zou beter zijn wanneer werkgevers minder verantwoordelijk zijn voor alle schade die het gevolg is van de uitval van een werknemer door lichamelijke klachten. Dan zouden oudere medewerkers minder als bedrijfsrisico worden gezien, stel Heezen. “En organisaties kunnen zich dan richten op het werkelijk duurzaam inzetbaar maken van deze mensen. Lichamelijke gezondheid is daarvoor namelijk niet de enige voorwaarde. Als je echt wilt dat medewerkers lang mee gaan, dan is een andere vraag belangrijker: zitten onze oudere medewerkers nog lekker in hun vel? Gaan ze met plezier naar hun werk? Voelen ze zich gewaardeerd? Krijgen ze alle kansen om bij te leren en zich te ontwikkelen? Met andere woorden: is hun employee experience nog positief? Met werkelijke interesse in het geestelijk welbevinden van medewerkers, vergroot je pas echt de kans dat ze langer gezond blijven. En bevlogen en betrokken in het werk.”

Daarom is het belangrijk om te blijven investeren in de persoonlijke en functionele ontwikkeling van oudere medewerkers. “Maar het omgekeerde is vaak juist het geval is: als een medewerker 50+ is, stopt de organisatie met investeren in die persoon. Vanuit de gedachte: die is toch al vijftig. Niet beseffend dat die medewerker dan nog zeventien jaar meegaat. En waarschijnlijk ook niet zo heel snel van baan zal veranderen. Dus dat je hem of haar maar beter wel een training of opleiding kunt aanbieden. Zelfs al is zo’n oudere medewerkers misschien al iets meer gevormd en iets minder flexibel, en leert deze wat langzamer”, aldus Heezen.

Onderzoek wat echt nodig is

De oplossing is eenvoudig, vindt Heezen. “Onderzoek wat echt nodig is om oudere medewerkers goed te laten functioneren en zich persoonlijk te laten ontwikkelen. Om hen betrokken, bevlogen en gemotiveerd te houden. Dat kan een opleiding of een training zijn. Een verandering van werkomgeving. Maar het kan ook een meditatietraining zijn. Kijk naar Google, dat medewerkers al jarenlang bedrijfscursussen in mindfulness aanbiedt, om hen beter te leren omgaan met stress en negativiteit op het werk. Focus niet alleen op dat lichaam. Zie de mens. Dan zal blijken dat er nog een wereld te winnen valt.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Effectory.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid