Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
48
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsrelaties Duurzame inzetbaarheid vooral belegd bij HR-afdeling
Arbeidsrelaties

Duurzame inzetbaarheid vooral belegd bij HR-afdeling

De meeste organisaties in Nederland die duurzame inzetbaarheid hebben ingevoerd hebben dat ondergebracht op de HR-afdeling. Een kleine 60 procent van de organisaties heeft daarvoor gekozen. 

Dat blijkt uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid van 2015 onder ruim 4800 HR professionals.

Ruim een kwart heeft het als verantwoordelijkheid neergelegd bij de directie en iets meer dan 20 procent bij het lijnmanagement. Ruim 13 procent laat arbo-functionarissen er op letten. Kleinere organisaties hebben het meer ondergebracht als taak bij de directie of het hoger management, terwijl grotere organisaties van 100 medewerkers of meer de taak neerleggen bij HR.

Opvallend is overigens dat 16% van de HR professionals eigenlijk niet eens weet of en waar het is belegd in de eigen organisatie. Op een peiling op deze site reageerde 52% positief op de stelling ‘Het is mij niet duidelijk wie bij ons in de organisatie nu gaat over duurzame inzetbaarheid’. Werk aan de winkel dus.

Lees het hele onderzoek in de whitepaper Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2015.

Ondernemingsraad
Ook voor de ondernemingsraad is er een duidelijke taak weggelegd om duurzame inzetbaarheid in de organisatie te stimuleren, zo blijkt uit het onderzoek. 12,1% van de professionals zegt dat bij hen in de organisatie de OR meekijkt en meepraat met HR en management daarover. Vaak moet de ondernemingsraad zelfs de kar trekken binnen de organisatie, met als doel om bestuurders eigenaar te maken van duurzame inzetbaarheid. Of de OR is betrokken bij de borging van ervan in het lijnmanagement. “Als ondernemingsraad brengen we het constant naar voren om te zorgen dat er iets concreets komt”, aldus een van de professionals.

In de kinderschoenen
Ook al is het begrip duurzame inzetbaarheid niet meer weg te denken, toch zijn er nog veel organisaties die er weinig mee doen, waar het nog maar in de kinderschoenen staat of waar het gewoonweg onduidelijk is wie ermee bezig is of wat er precies gebeurt. Soms is het ronduit geen issue, bij andere organisaties ligt het al jaren als actiepunt te wachten. “Binnen onze organisatie heb ik (op de werkvloer) nog nooit gehoord over duurzame inzetbaarheid”, reageert een HR professional. “Wat ik wel weet: in de functieomschrijving van de directeuren staat onder het punt ‘medewerkers’ duidelijk dat er zo’n groot mogelijk rendement uit de medewerkers moet worden gehaald.”

Vaak blijkt dat het management er plannen mee heeft, maar dat HR, het lijnmanagement of andere faciliterende afdelingen ermee worstelen hoe ze het moeten uitvoeren.

Ad hoc beleid
Het beleid dat er gemaakt wordt rondom duurzame inzetbaarheid is dan ook veelal ad hoc beleid. Duurzame inzetbaarheid heeft te weinig prioriteit, of is onderhevig aan trends. Sommige organisaties hebben speciale medewerkers of teams aangesteld om duurzame inzetbaarheid uit te voeren, maar bij de meeste organisaties blijft het vooralsnog onduidelijk wie er over gaat. “Het leeft nog niet echt in mijn organisatie, er is nu een stagiair ingevlogen om een eerste aanzet te geven.” Of: “Het staat nog erg in de kinderschoenen en nog erg ver weg van de medewerkers.”Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , , , , , ,
Categorie : Arbeidsrelaties, Gezonder werken, Medezeggenschap, Nieuws

0 reacties op Duurzame inzetbaarheid vooral belegd bij HR-afdeling

Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid