Stelling
"Er bestaan geen bevlogen en betrokken mensen. Ze kunnen wel zo worden."
7
33
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Met dynamisch werken leeft u gezonder
Gezonder werken

Met dynamisch werken leeft u gezonder

bewegen

Het is (veel) vaker gezegd, maar we moeten het toch herhalen. We zitten erg veel, ook in vergelijking met andere Europeanen. Veel zitten levert allerlei gezondheidsproblemen op en kan zelfs leiden tot vroegtijdige sterfte. Het is dus echt belangrijk om vaker van die bureaustoel te komen en te bewegen. Niet voortdurend, maar afwisselend. Hoe doet u dat? Met dynamisch werken.

Diverse onderzoeken wijzen het keer op keer uit: Nederlanders zitten het meest van alle Europeanen. Bijna de helft van de Nederlanders ouder dan 15 jaar (45,6%) zit gemiddeld zeven uur of meer per dag. Onder de Duitsers en Belgen is dit nog geen 6 uur per dag. Nederlanders zitten bovendien ook nog eens 85 procent van hun vrije tijd.

Zitten is een killer

Australisch onderzoek onder ruim 200.000 volwassenen van 45 jaar en ouder liet in 2012 al zien dat zitten verantwoordelijk is voor 7 procent van de vroegtijdige sterfgevallen. Een op de 14 kantoorwerkers loopt dus een verhoogd risico om door (te) veel zitten voortijdig aan zijn of haar einde te komen. Zo’n 63 procent van de medewerkers op kantoor brengt minstens zes uur per dag achter zijn bureau door. Bijna de helft van u blijft ook de hele dag binnen. Bij de afdelingen Sales, Media, Marketing (60%) en Financiën (54%) het grootste aandeel medewerkers aan zijn bureau is gebonden. Veel zitten betekent ongelukkige, overwerkte en minder tevreden werknemers, wat negatief werkt heeft op de productiviteit. Om te zwijgen over verhoogde risico’s op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Met dynamisch werken valt u af

Wat te doen? Als een gek gaan bewegen? Neen. Probeer dynamisch te werken. Dat betekent onder (veel) meer vaker opstaan, naar een collega lopen in plaats van mailen, bellen of appen, mini-pauzes en lunchwandelen. Maar zeker niet: de hele (werk)dag staand doorbrengen. Ook dat is niet goed voor de gezondheid, laten andere onderzoeken zien. Werknemers die de hele dag staan tijdens hun werk en niet de mogelijkheid hebben dat werk zittend te verrichten, maken een dubbel zo grote kans op hart- en vaatziekten. Vergader en telefoneer dus soms staand, dan weer zittend. Neem regelmatig pauzes, ga lunchwandelen of neem een kantoorhond. En laat dat beest maar staan terwijl u na het uitlaten weer neerzijgt in die kantoorstoel.

Staanders bewegen meer

Zes uur per dag staan in plaats van zitten maakt de kans op een beroerte, hartaanval en diabetes kleiner. Dat concludeert een onderzoeksteam uit Amerika en Spanje na een analyse van 46 onderzoeken bij 1200 werknemers. Uit de studie blijkt dat mensen die staan per minuut 0,15 kilocalorieën meer verbranden dan wanneer ze zitten. Iemand van 65 kilogram verbrandt dan dik 50 kilocalorieën extra per dag. Op jaarbasis scheelt dat 2½ kilo. En dat is minimaal, want wie staat beweegt meestal ook meer. Al is het maar ijsberend. U loopt even ergens heen, u pakt vaker iets. De extra spieractiviteit wordt ook in verband gebracht met een kleinere kans op een hartaanval, beroerte en diabetes.

Dynamisch werken helpt uw vitaliteit

Er zijn heel veel manieren om meer te bewegen. En dat voorkomt niet alleen voortijdige sterfte, maar zorgt er ook nog eens voor dat je productiever én creatiever bent. Bewegen is essentieel om vitaler te worden. Hiertoe kan de werkgever fitness bevorderen en stimuleren, door het zelf aan te bieden, door tijd beschikbaar te stellen of door abonnementen op sportscholen en gezondheidstrainingen te stimuleren. Doel is om van gezondheid een chronische verslaving te maken, iets waar je regelmatig wat aan moet blijven doen omdat je je anders slecht gaat voelen.

Stretchen!

En voor hen die deze mogelijkheden niet (echt) hebben, luidt het devies: regelmatig strekken en rekken. Want dit stretchen vermindert de stress op de spieren. En wat moeten de kantoorwerkers die zich net hebben aangeleerd staand te werken aan een bureau? Ook hier luidt: afwisseling baat. Voor hen die staand werk afwisselen met zitten (bijvoorbeeld door een in hoogte verstelbaar bureaublad) is het risico nul.

7 tips voor dynamisch werken

Denk ook nog even aan deze ‘goude oude’ tips voor dynamischer werken:

  • Loop naar die collega toe zodra hij vrij is, in plaats van een mail te sturen.
  • Ga naar het toilet op een andere etage, of in een ander deel van het gebouw.
  • Telefoon? Loop even naar een rustiger hoekje, dat is voor de collega’s ook aangenamer.
  • Gebruik een kleine drinkbeker in plaats van een grote, dan moet u vaker lopen om hem te vullen. Stop er ook water in, dat is beter dan koffie of thee.
  • Neem altijd de trap, zeker als u naar beneden moet.
  • Vergaderen en overleggen doet u op ergonomisch kantoormeubilair, zoals zitkrukken of balstoelen, waar je van af valt (letterlijk) als je even niet oplet. Goed voor de beenspieren.
  • Vaker kort opstaan tijdens al het werk (inclusief denken en vergaderen) om even te bewegen helpt de concentratie.


Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid