Stelling
"Ik denk dat een burnout-break effectiever is dan een lange behandeling."
7
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Basics van DI Dynamisch werken leeft gezonder
Basics van DI

Dynamisch werken leeft gezonder

vitaliteitsbeleid werkt!

Langzaam maar zeker gaan we door de bocht: gezond leven is niet alleen de verantwoordelijkheid van elke werknemer. De werkgever heeft er ook een belang bij: dus mag hij zich ‘best’ bemoeien met de leefstijl van zijn mensen. Maar onze manier van werken hoort ook bij die leefstijl. Daar kan je met je collega’s zelf wat aan doen: bijvoorbeeld met dynamisch werken.

Nederlanders zitten veel. Zeg maar rustig: teveel. Ons gemiddelde is sinds 2010 alleen maar opgelopen: naar 8,7 uur per dag in september 2018. Toch bewegen wij Nederlanders ook best veel. 80 Procent doet wekelijks aan fietsen, wandelen, tuinieren of zwemmen, tegenover 44 procent gemiddeld in de EU. Daarmee zijn we ook Europees kampioen bewegen. Het gaat dan om recreatief bewegen en niet (zozeer) intensief sporten. De inmiddels beruchte 30 minuten matig inspannend bewegen elke dag zijn voldoende. Zelfs een kwartier per dag zou al helpen. Mits je dat elke dag doet. Dus: ga rondlopen in huis, stoeien met de kinderen of doe de boodschappen op de fiets (nee niet die elektrische). Je kunt ook het gras maaien of de ramen lappen, maar doe dat liever in het voorjaar.

Gezond werken is dagelijkse kost

Matig bewegen, elke dag weer is goed voor hart en bloedvaten, het vermindert de kans op diabetes, en je gaat er ook nog beter van denken. Beweging helpt de hersens meer dan simulatiespelen. Het klinkt simpel genoeg, maar toch vergeet je het snel in de drukte van elke werkdag. Moeten er reminders in de elektro-agenda? Je kunt ook hulp vragen van anderen. Collega’s. Zelfs de helft van de managers vindt dat het hun taak is om op de gezondheid van de eigen mensen te letten. De helft van de werknemers vindt het ook prettig als de leiding aandacht heeft voor het welzijn. Maar dan wel in tijd en geld, graag. Niet alleen met die gezonde lunch en dat abonnement op de sportschool.

Zitten is het nieuwe roken

Ook aan de manier van werken zelf, elke werkdag opnieuw, kan nog veel worden verbeterd. Bijvoorbeeld door vaker op te staan. Zes uur per dag staan in plaats van zitten maakt de kans op een beroerte, hartaanval en diabetes kleiner. Dat concludeert een onderzoeksteam uit Amerika en Spanje na een analyse van 46 onderzoeken bij 1200 werknemers. Uit de studie blijkt dat mensen die staan per minuut 0,15 kilocalorieën meer verbranden dan wanneer ze zitten. Iemand van 65 kilogram verbrandt dan dik 50 kilocalorieën extra per dag. Op jaarbasis scheelt dat 2½ kilo. En dat is minimaal, want wie staat beweegt meestal ook meer. Al is het maar ijsberend. Je loopt even ergens heen, je pakt vaker iets. De extra spieractiviteit wordt ook in verband gebracht met een kleinere kans op een hartaanval, beroerte en diabetes. Bewegen is essentieel om vitaler te worden.

Dynamisch werken betekent: zitten en staan

Maar dynamisch werken betekent zeker niet: de hele (werk)dag staand doorbrengen. Ook dat is niet goed voor de gezondheid, laten andere onderzoeken zien. Werknemers die de hele dag staan tijdens hun werk en niet de mogelijkheid hebben dat werk zittend te verrichten, maken een dubbel zo grote kans op hart- en vaatziekten. Vergader en telefoneer dus soms staand, dan weer zittend. Wissel het af. Neem regelmatig pauzes, ga lunchwandelen of neem een kantoorhond. En laat dat beest maar staan terwijl u na het uitlaten weer neerzijgt in die kantoorstoel.

Zelfkennis helpt bij dynamisch werken dynamisch bewegen op het bureau

Dynamisch werken betekent niet zittend of staand werken, maar allebei. Vaker korte pauzes nemen, waarin je opstaat en even iets anders doet of naar een collega loopt (liefst op een andere afdeling, die met iets heel anders bezig is), kleine drinkbekers gebruiken, de lift uitbannen, en lunchwandelen. Dynamisch werken heeft niet alleen te maken met beweging tijdens het werken. Het gaat ook over zelfkennis. Weten op welke tijden je het productiefst bent, en dan het lastigste werk doen heeft er ook mee te maken. Inclusief vermijden van uitstelgedrag, en negeren van apps, mails, berichten en verzoekjes van collega’s. Makkelijker gezegd dan gedaan, want wie wil er onvriendelijk overkomen? Bovendien zijn we bij drukte van nature geneigd om de kleinere, of eenvoudige taken eerst ‘even’ te doen. Maar het resultaat van die ‘laaghangend fruit’-strategie is dat de grootste klussen (de olifanten of kikkers ) aan het eind van de dag nog vrolijk op je wachten.

Gezond als goede verslaving

Doel van al dat springerige gedrag de hele dag is om van gezondheid een chronische verslaving te maken, iets waar je regelmatig wat aan moet blijven doen omdat je je anders slecht gaat voelen. Bevoogding of betutteling van de werknemer is niet de bedoeling; bewustzijn van het probleem en delen van de verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid is dat wel.

Stretchen!

En voor hen die deze mogelijkheden niet (echt) hebben, luidt het devies: regelmatig strekken en rekken. Want dit stretchen vermindert de stress op de spieren. En wat moeten de kantoorwerkers die zich net hebben aangeleerd staand te werken aan een bureau? Ook hier luidt: afwisseling baat. Voor hen die staand werk afwisselen met zitten (bijvoorbeeld door een in hoogte verstelbaar bureaublad) is het risico nul.

Meer tips en inspiratie!

Nog meer inspiratie nodig om in beweging te blijven? Denk nog even aan deze (meer dan) 15 tips voor meer beweging tijdens het werk! Diepgaandere informatie over dynamisch werken vind je onder andere bij Pim Mulier.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Basics van DI, Gezonder werken

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid