Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
20
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Een duurzame leider stelt zich bescheiden op
Langer werken

Een duurzame leider stelt zich bescheiden op

Macht corrumpeert, en absolute macht nog meer – in het bedrijfsleven gaat die vuistregel niet meer op. Het gaat om vertrouwen, en dat is een band die echte leiders langzaam en behoedzaam moeten opbouwen. Met hun werknemers, en met hun klanten. Twee consultants, Kimberly en Darin Nei, geven 5 vuistregels hoe je dat kunt doen.

Niet te bescheiden, en niet te assertief. Die opstelling is het meest effectief voor mensen met duurzame leiderschapsambities, concluderen de Nei’s. Ze werken bij een Amerikaanse assessment consultancy. En ze baseren die conclusie op eigen gegevens over ethisch gedrag en beoordelingen van 3.500 managers bij 30 organisaties. Gecombineerd met nog zo’n 30 andere studies. Ze halen er verbanden uit tussen karaktertrekken en onethisch gedrag.

5 gedragsregels voor duurzame leiders van morgen

Maar die verbanden noemen de Nei’s niet. Ze draaien het om: ze noemen 5 gedragsregels die wel de juiste mate van vertrouwen opwekken. Wie deze regels schendt, kan dus sneller overkomen als ouderwetse machtswellusteling of Bokito. Bij deze 5 regels gaat het om vertrouwen opwekken en versterken.

1} Liever bescheiden dan charismatisch.

Natuurlijk, een zekere mate van uitstraling is niet verkeerd. Mensen voelen zich aangetrokken tot leiders die inspireren en motiveren. Met een goed geplaatste opmerking of grapje op het juiste moment wek je vertrouwen op. Je laat zien dat je het aankunt, en weet wat je doet. Maar overdrijf het niet! Benadrukken de auteurs. Hang niet te vaak de lolbroek uit, en probeer ook niet te vaak met machtspolitiek jouw besluiten erdoor te drukken. Laat bij alles zien dat het in het belang is van het team, niet in je eigen belang.

2} Met consistent en consequent gedrag kom je verder.

De voorbeeldfunctie is een van de belangrijkste slaagfactoren voor duurzame leiders. Wie zelf regels opstelt, moet ze ook consequent nakomen. Anders gaat je geloofwaardigheid op allerlei terreinen snel verloren. Zelfs als die over iets heel anders gaan. Je moet betrouwbaar en verantwoordelijk overkomen, benadrukken de Nei’s, want de organisatie geeft je enorm veel ruimte om zelf besluiten te nemen. Duurzame leiders laten voortdurend zien dat ze dit vertrouwen waard zijn. Door behoedzaam, en in overeenstemming met de doelen en visie van het bedrijf beslissingen te nemen. Die zijn zelden zonder risico’s, maar die moeten ten minste beheersbaar lijken.

3} Een bescheiden opstelling blijft de beste keuze.

De auteurs kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: losbandig of extreem gedrag past niet bij een duurzame leider. Informele contacten, aanwezig zijn bij feesten en partijen: de Nei’s zijn er niet op tegen, maar wees op je hoede. Mensen verwachten dat hun leiders zich verantwoordelijk blijven gedragen naar iedereen toe. Wat professionele afstand bewaren vinden ze eigenlijk het beste. Treed niet te veel en te vaak, of te nadrukkelijk op de voorgrond.

4} Denk ook aan de helicoptervisie.

Niet alleen in je eigen gedrag, ook in de besluiten die je neemt zijn afwegingen tussen de korte en langere termijn nodig. Zo kunnen de gegevens uit vele spreadsheets en rapportages duidelijk wijzen op de noodzaak voor actie op korte termijn. Nu ingrijpen, om nog erger te voorkomen. Maar kijk dan eerst ook naar het bredere plaatje. Wat zijn de gevolgen op de langere termijn, en welke belangen hebben andere stakeholders bij dit onderwerp? Ook nadat het besluit is gevallen moeten correcties mogelijk zijn wanneer blijkt dat bijstellingen beter zijn op de langere termijn.

5} Pas op voor gemakzucht.

Macht corrumpeert toch; bij iedereen wel een beetje. Daar is deze 5e leefregel voor duurzame leiders op gebaseerd. Na ongeveer 6 maanden in een nieuwe functie leidt gewenning bij de meesten toch tot gemakzucht. Zeker wanneer de positie een zekere status meebrengt, letten veel leiders na een halfjaar minder op hoe hun gedrag overkomt bij het ‘voetvolk’. De Nei’s spreken over de ‘donkere’ kanten van het gedrag die dan vaak komen bovendrijven. Voortdurend en pro-actief zelf feedback blijven vragen op houding en gedrag is de beste manier om die gemakzucht voor te blijven, raden de auteurs de echt duurzame leidinggevenden aan.

Moderne leider is een politicus

Vooral de leiders met extreem gedrag lopen het risico om snel af te branden, is de teneur van dit artikel ‘Don’t Try to Be the “Fun Boss” — and Other Lessons in Ethical Leadership’ in de Harvard Business Review. Mensen met een sterke ambitie of winnaarsmentaliteit zijn niet erg geschikt als moderne, duurzame leidinggevenden. Het leidt hoogstens tot succes op korte termijn, waarvoor velen de prijs moeten betalen. Weten hoe je het beste kunt samenwerken met je team en met de andere doelgroepen (stakeholders) in en rond de organisatie is veel waardevoller. Zeker waar. Maar hoe zit dat bij acute crises, vragen wij ons af…Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Langer werken, Leiderschap, Nieuws, Talentontwikkeling

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid