Stelling
"Werkgevers hebben gelijk. De cao's gaan teveel over het salaris."
11
36
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Een Leven Lang Leuk Leren!?
Langer werken

Een Leven Lang Leuk Leren!?

oudere vakman met plezier

Scholing en ontwikkeling is ‘ontzettend’ belangrijk voor iedereen op de werkvloer. Om duurzaam inzetbaar te blijven, en om gezond de eindstreep te halen. Er komen steeds meer goede voorbeelden van bedrijven en branches die echt werk maken van ‘een leven lang (leuk) leren’.

Scholing en ontwikkeling wordt alleen maar belangrijker door digitalisering en robotisering. Toch wordt er, ondanks veel goede initiatieven, nog lang niet zoveel aan scholing gedaan als nodig is. Een doorbraak is nodig. De grote vraag is hoe, zodat opleiden en ontwikkelen ook echt gaat leiden tot langer en beter doorwerken. De belangrijkste boodschap die het CNV hierbij heeft is dat de door iedereen gewenste doorbraak op het gebied van een ‘leven lang leren’ er alleen komt als er een positieve leercultuur ontstaat op de werkvloer. Met andere woorden: zijn werknemers en werkgevers niet voldoende gemotiveerd om te scholen en te ontwikkelen, dan komt die doorbraak er niet.

Noodzaak tussen de oren

Een leven lang leren kan dus niet los worden gezien van de nodige bewustwording. De noodzaak van scholing en ontwikkeling moet tussen de oren van werknemers en werkgevers. Ondersteuning is nodig. Daar zou de overheid dus ook gericht in moeten investeren en sociale partners bij moeten faciliteren.

Loopbaanbijeenkomsten

CNV is niet de enige die zich steeds drukker maakt om het concept Een Leven Lang Leren. Zo wil OTIB, het O&O-fonds voor het technisch installatiebedrijf, mensen helpen bij het nadenken over hun loopbaan. Minimaal acht keer per jaar houdt OTIB onder de naam Sterk in je Werk loopbaanbijeenkomsten voor werknemers van 26 tot en met 49 jaar. Deelnemers kijken naar hun eigen ambities. Welke kansen en uitdagingen bieden de ontwikkelingen in het vakgebied? Welke stappen moeten zij nemen om hun ambities waar te maken? Ligt hun perspectief wellicht elders? Hoe blijven zij aantrekkelijk voor hun werkgever?

Nog een stap maken

Dat de bijeenkomsten specifiek voor medewerkers van 25 tot 50 jaar zijn, wil niet zeggen dat OTIB niet wil investeren in oudere medewerkers, verzekert Peter Jacobs van PlusPion. Hij organiseert voor OTIB de bijeenkomsten van Sterk in je Werk. Voor de vijftigplussers is een apart project. “Het werken in deze branche is zwaar. Je werkt of op hoogte, of juist in de kruipruimtes. Het is fysiek belastend werk. Daar wordt aandacht aan besteed, zeker omdat mensen soms moeten leren om te gaan met fysieke beperkingen en klachten. Maar het kan ook zijn dat je nog een stap wilt maken, hoe breng je dat bij je leidinggevende onder de aandacht?”

Ze komen uit zichzelf

Deelnemers aan Sterk in je Werk worden niet door hun werkgever ‘gestuurd’, maar nemen zelf het initiatief om een bijeenkomst te bezoeken en zo te werken aan hun loopbaan. Het aantal deelnemers neemt toe, zegt Jacobs. Ook komen er steeds meer jongere werknemers naar de bijeenkomsten. “Mensen beseffen dat ze langer door moeten. Ze willen zich autonomer gedragen op de arbeidsmarkt. Dat hoor je echt terug in de bijeenkomsten.”

Diepere werkmotieven

De deelnemers leren tijdens de bijeenkomst goed naar zichzelf en hun werk te kijken, zegt Jacobs. “Veel mensen komen met het idee ‘Ik ben eerste monteur en ik wil projectleider worden’. Maar daar hebben we het helemaal niet over. We gaan een stap dieper: ‘Waarom werk je? Wat wil je bereiken in je werk?’ De meeste deelnemers vinden het heel leuk om eens op die manier na te denken over hun loopbaan.” Ze doen dat onder andere door met vakgenoten te sparren over het werk en de toekomst. Jacobs: “Mensen zijn heel goed in staat om elkaar te coachen. We hebben geleerd dat mensen die op ongeveer hetzelfde functieniveau werken, elkaar veel meer te vertellen hebben dan mensen met heel andere functies of functieniveaus.”

Van moeten naar willen leren

Deze ervaringen van Sterk in je Werk laten zien dat een leven lang leren en ontwikkelen wel degelijk van de grond kan komen. Maar niet elke manier is voor iedereen even geschikt. Helaas zetten onzekerheid en angst vaak nog een rem op leren en experimenteergedrag. Hoe zet je met vernieuwend HR-beleid leren en ontwikkelen werkelijk centraal in je organisatie? Wat kan een sterkepunten benadering daarin betekenen? Tijdens het event Inzet op Maat, op 20 november 2018 is Opleiden&Ontwikkelen een van de hoofdthema’s. Wie het event bezoekt, weet hoe de medewerkers optimaal gemotiveerd kunnen worden voor een leven lang leren en ontwikkelen. Kijk op de congressite voor meer informatie en inschrijfmogelijkheden.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid