Stelling
"Ik kan makkelijker 'nee' zeggen als ik thuiswerk."
15
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Een zelfsturende baas, wie is dat?
Langer werken

Een zelfsturende baas, wie is dat?

Zelfsturing-loslaten

Het lijkt een gigantische tegenstelling: zelfsturende teams hebben geen ‘baas’ of manager die alleen maar leiding geeft, dat is nu net het verschil met andere teams. Het gaat hier dan ook niet om een baas in, of van het team. Het gaat om een manager die mensen kan inspireren. Tot boven zichzelf uitstijgen, zodat ze meer waarde ontdekken bij zichzelf en ‑ uit zichzelf ‑ meer waarde toevoegen aan de organisatie. Lewis Garrad en Tomas Chamorro-Premuzic hebben vier essentiële eigenschappen ontdekt bij leiders die dat goed kunnen.

Hoe meer betekenis het werk heeft dat je elke dag doet, des te beter geïnspireerd en bevlogen je ervoor zult zijn. En hoe langer, en beter je erin kunt doorwerken, want dat enthousiasme zie je aan de kwaliteit van het werk. De voordelen van betekenisvol werk springen in het oog, voor mens en organisatie: minder ziekteverzuim, hogere omzetten, minder stress en burn-outs, meer betrokken en beter bevlogen zijn. Het doel van de onderneming moet voor iedereen die er werkt glashelder zijn, en hoe meer mensen dat doel vinden aansluiten bij hun persoonlijke normen en waarden, des te meer betekenis heeft dat werk voor ze.

De beste werkgevers inspireren

De meest succesvolle ondernemingen zijn ook de prettigste bedrijven om bij en voor te werken, en dat is niet toevallig, stellen Garrad en Chamorro-Premuzic. Onderzoek wijst op de kwaliteit van de leiding als het belangrijkste vliegwiel dat die relatie versterkt, zo stellen ze. Goede leiders laten hun mensen telkens zien waarom elke bijdrage zo belangrijk is voor het resultaat van het hele bedrijf. Ze slagen erin om hun mensen te betrekken bij het succes van de onderneming door hun eigen gedrag.

Vier eigenschappen van zelfsturende leiders

In hun artikel in de HBR benoemen Garrad en Chamorro-Premuzic vier gedragingen die succesvolle leiders telkens weer laten zien naar hun mensen. Waardoor die als het ware ‘uit zichzelf’ het beste uit zichzelf blijven halen voor de onderneming. Niet omdat het moet, of omdat ze er geld voor krijgen, maar omdat ze erin geloven, omdat ze zich van nature al zo gedragen en omdat ze eigenlijk niet anders kunnen. Ze zijn leden van een echt zelfsturend team geworden. Hoe gedragen managers zich die dit kunnen?

1} Ze zijn nieuwsgierig en onderzoekend.

Weinig is zo inspirerend als iets nieuws. Komt omdat we allemaal nieuwsgierig zijn. Daarom hebben nieuwsgierige managers altijd een helicopterview, en blijven ze van daaruit hun mensen inspireren met zoektochten en verkenningen naar nieuwe mogelijkheden en alternatieven om het werk nog leuker, beter en inspirerender te maken. Ze hebben een hekel aan verveling en monotonie, dus staan ze altijd open voor nieuwe ideeën van anderen die hun eigen werk (nog) interessanter maken.

2} Ze blijven de uitdagingen opzoeken.

Iedereen kent wel de domper die vaak komt na een succes. Volgens Garrad en Chamorro-Premuzic zijn optimistische mensen die denken het wel te kunnen minder succesvol dan mensen die denken dat iets moeilijk zal worden. Managers die hun mensen ertoe aanzetten om niet snel tevreden te zijn met behaalde resultaten, geven meer richting en inspiratie aan hun (zelfsturende) teams. De teamleden hebben sterker het gevoel dat ze echt naar een resultaat toewerken en echt iets aan het proberen zijn dat de moeite waard is. Zelfs (of misschien wel juist) als het niet lukt.

3} Ze nemen mensen aan met dezelfde waarden en opvattingen.

Iets krijgt pas echt waarde als het past bij je persoonlijke kernwaarden en normen. Daarom is de aansluiting op de bedrijfsdoelen zo belangrijk. Garrad en Chamorro-Premuzic stellen dat managers beter mensen kunnen aannemen die wat minder goed zijn in hun werk, maar wel uitstekend passen bij de doelen, cultuur en waarden van het bedrijf. Deze mensen voelen zich meer verbonden met het werk en met hun collega’s.

4} Ze geven mensen echt vertrouwen.

Wie vindt het leuk om tijdens zijn werk voortdurend op zijn vingers te worden gekeken door een leidinggevende die er kennelijk niet veel fiducie in heeft? Garrad en Chamorro-Premuzic noemen dit ‘micromanagen’ een grote afknapper voor veel professionals. Ze hebben niet meer het gevoel dat hun werk ertoe doet, en dat zij zelf nog veel bijdragen aan het resultaat van de organisatie. Managers die hun mensen echt vertrouwen, geven ze alle ruimte om te experimenteren. Daarmee helpen ze mensen om te groeien in hun rol, die ze grotendeels zelf vorm hebben gegeven. Een proces dat sommigen aanduiden met job crafting, stellen de auteurs. Mensen die hiervoor genoeg ruimte krijgen, zien hun werk enorm aan relevantie winnen. En dat komt omdat ze merken dat hun leidinggevende ze echt vertrouwt.

Samenhang

Deze vier factoren moet u wel in samenhang bezien, benadrukken Garrad en Chamorro-Premuzic. Een wantrouwende baas die mensen medogenloos blijft sturen naar grotere prestaties door opzettelijk de doelpalen te verplaatsen tijdens de wedstrijd demotiveert zijn mensen en behaalt slechtere prestaties. Zonder een nieuwsgierige helicopterview komt aansturen op meer, meer en nog meer alleen maar intimiderend over. Het artikel op HBR bevat nog meer goede voorbeelden van mismatches, die leiden tot ont-sturende bazen.

Eenzijdig?

Werk meer betekenis geven is iets anders dan het leuker of makkelijker maken, concluderen de auteurs. Dat is zeker waar, maar dit artikel beschrijft de weg naar beter zelfsturende teams toch wat eenzijdig, vinden wij. En wel vanuit de relatie: bedrijfsorganisatie richting medewerker. Die moet passen, geïnspireerd raken en dan vanuit het in hem of haar gestelde vertrouwen zijn werk grotendeels autonoom gaan doen in de juiste richting die hij instinctief aanvoelt. Zonder input en impact vanuit de medewerker op het bedrijf lijkt dat toch wat veel ‘wishful thinking’. Kijk daarom ook naar deze valkuilen bij het werken met zelfsturende teams, en hoe ze te omzeilen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid