Stelling
"Je werk met passie doen kweekt perfectionisme."
6
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Eerder met pensioen? Nou..
Langer doorwerken

Eerder met pensioen? Nou..

Een op elke drie gepensioneerden had liever nog wat langer doorgewerkt. Nog geen kwart had liever eerder met pensioen gegaan. Maar bijna de helft van de pensioengangers is best tevreden met zijn pensioenleeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau onder 53.500 gepensioneerden.

Anno 2014 werken ruim 200.000 mensen door, hoewel ze de 65 al zijn gepasseerd. Één op elke twaalf mensen tussen 65 en 70 jaar werkt meer dan 12 uur per week. Dat was 10 jaar geleden slechts één op de dertig. Het gemiddelde ligt nu rond 18 uur per week. Lang niet iedereen kan langer doorwerken, denken de meeste mensen. Slechts een kwart denkt dat bijna alle mensen tussen 65 en 70 jaar dat wel kunnen. Maar bijna iedereen kent wel enkele ouderen die daar prima toe in staat zijn, denken ze.

Liever met 65
De uitkomsten van het onderzoek van ING zijn opmerkelijk. Uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van 50PLUS bleek begin september dat meer dan de helft van de Nederlandse werknemers weer met pensioen wil als hij 65 jaar is. Van de ondervraagde kiezers jonger dan 50 jaar vond 55 procent dat. Bij mensen ouder dan 50 liep het percentage op naar 70 procent. Het onderzoek van ING laat zien dat vooral jongere werknemers eerder willen stoppen.

Vergrijzing onafwendbaar
Langer doorwerken moet, alleen al om het demografische feit dat over vijf jaar de helft van de volwassen Nederlandse bevolking ouder is dan 50 jaar. Dit heeft het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) becijferd. En sinds 2004 is het aantal ouderen vanaf 60 jaar dat werkt verdubbeld. Dit bleek begin dit jaar uit het het rapport ‘De kwantitatieve ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking’ van ABN AMRO.

Oudere vrouw
Vooral de oudere vrouw heeft nu veel vaker een betaalde baan dan 10 jaar geleden: 75% meer vrouwen van 55 tot 60 jaar werkt betaald, en onder de vrouwen van 60 tot 65 jaar is een stijging van maar liefst 200% te zien. Ook de mannen in die leeftijdsgroep werken veel meer: 88%. Dit heeft voor een groot deel te maken met de afbouw van de VUT en de beperking van de WAO als een verkapte regeling voor prepensioen. De groeiende arbeidsparticipatie onder oudere arbeidskrachten is een ontwikkeling die zich ook in de Europese Unie voordoet volgens onderzoeksbureau Eurostat.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Pensioen
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid