Stelling
"Ik denk dat een burnout-break effectiever is dan een lange behandeling."
6
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Elke dag in de file naar je werk? Dat moet slimmer!
Anders werken

Elke dag in de file naar je werk? Dat moet slimmer!

Weer in die file vanochtend? Een troost: u was de enige niet. Maar dat zag u zelf natuurlijk ook al. Files maken werkende mensen ongelukkiger, minder productief en gefrustreerd. Toch is de oplossing niet meer asfalt of halfslachtige overheidsmaatregelen. Een betere oplossing komt van de werknemers zelf. Slimme mobiliteit begint bij betere keuzes, en die kun je als organisatie stimuleren. Stelde Dirk Grevink op HR-Base.

De mens heeft een vrije wil. Iedere ochtend in de file staan is grotendeels een eigen keuze. Maar wel een hoogst ongelukkige. Stilstaand verkeer bracht het Nederlandse bedrijfsleven een schadepost toe van 275 miljoen euro, zo becijferde het TNO. En volgens mij is de schade door uitval van gefrustreerde werknemers daarin nog niet inbegrepen.

Meer kans op burn-out

Dat vermoeden werd begin dit jaar bevestigd door Belgisch onderzoek: twintig minuten enkele reis per dag is al voldoende voor een verhoogde kans op burn-out. Het komt niet zozeer door de vertraging zelf, maar door de onzekerheid of je vertraging oploopt. Het is iets waar je geen controle over hebt, aldus jobbat.be, en dat leidt tot zenuwachtigheid en frustraties die je meeneemt naar je werk.

Bewuste mobiliteit

Bedrijven zouden werknemers dan ook moeten stimuleren om andere keuzes te maken. Is het echt noodzakelijk om iedere dag stipt om 09:00 op kantoor te verschijnen? Goede afspraken over flexibele werktijden en thuiswerken kunnen een deel van de ellende opvangen. Zeggen ook de Belgische onderzoekers.

Mobiliteitsbudget

Maar ook voor de noodzakelijke kilometers naar kantoor zijn genoeg alternatieven. Daarbij is het verstandig om de keuze bij de werknemers zelf te laten. Het mobiliteitsbudget is daarvoor een goed instrument. Daarbij stelt de werkgever een vast en/of flexibel bedrag beschikbaar voor zakelijk en woon-werkverkeer. Werknemers kunnen zelf bepalen hoe zij dat bedrag besteden. Ze kunnen hiermee hun brandstof financieren, maar ook het onderhoud aan de fiets betalen, of een OV-abonnement aanschaffen. En op dagen waarop het werk daarom vraagt, kunnen zij vroeger of juist later beginnen. Of vanuit huis werken.

Oud en wijs genoeg

Juist die flexibiliteit hebben werknemers nodig om verantwoorde keuzes te kunnen maken. De ene dag is dat wellicht een ritje met de fiets, de andere dag is de trein of een thuiswerkdag de meest effectieve optie. Een mobiliteitsbudget maakt bewustere keuzes mogelijk en legt de verantwoordelijkheid daar waar het hoort: bij de werknemer. Die is doorgaans oud en wijs genoeg om zelf de beste keuze te maken.

Connected driving

Een goede aanvulling op een mobiliteitsbudget is een ‘connected driving’-dienst. Laat werknemers rondrijden met een kastje in de auto dat niet alleen de gereden ritten, maar ook hun rijgedrag registreert. Dat rijgedrag kunnen zij vervolgens zelf inzien, via een persoonlijk dashboard in de browser of via een smartphone-app.

Hetzelfde geldt voor de gereden ritten. Dat is niet alleen handig voor de ritregistratie, maar verhoogt ook hun rijbewustzijn. Bovendien belonen dergelijke diensten goed rijgedrag. Bijvoorbeeld met korting op de verzekeringspremie, of voordeel op brandstof. Dergelijke voordeeltjes hebben een enorme aantrekkingskracht op de veelreizende forens. Een verantwoorde rijstijl en het vermijden van files wordt zo voor werknemers een ‘sport’. Je kunt daar als organisatie zelfs wedstrijden in organiseren.

Duurzaam imago

Het organiseren van de mobiliteit rondom de individuele werknemer is niet alleen goed voor de werknemer zelf. Ook de organisatie als geheel plukt daar de vruchten van. Want door een dergelijke dienst in de arbeidsvoorwaarden op te nemen, werk je op een gemakkelijke en laagdrempelige manier aan een duurzaam imago. Zonder dat het een wissel legt op de jaarrekening. Sterker nog: de organisatie bespaart via mobiliteitsbudgetten en connected driving-diensten doorgaans op zakelijke vergoedingen. Bovendien heeft het duurzame imago een aanzuigende werking op de Millenials-generatie, die dergelijke voorzieningen en individuele verantwoordelijkheid zeer op prijs of zelfs als voorwaarde stelt.

Denk anders!

Geen enkele organisatie kan in zijn eentje het fileprobleem oplossen. Maar een andere mindset en de juiste diensten kunnen het verschil maken. Niet alleen voor de mobiliteit van Nederland als geheel, maar ook voor het geluk, welzijn en productiviteit van iedere afzonderlijke werknemer. En daar vaart ieder bedrijf uiteindelijk wel bij.

(HR-Base, Dirk Grevink)Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Blog, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid