Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Even rustig ademhalen….en we kunnen weer verder
Achtergrond

Even rustig ademhalen….en we kunnen weer verder

Als organisaties preventief bezig zijn met gezondheid leidt tot meer ontspanning bij werknemers. Zo voorkom je dat ze de balans kwijtraken. Laat u uw medewerkers wel goed ademhalen?

Ademhalen, het lijkt zoiets futiels als je het hebt over werken. Maar juist in onze gestreste samenleving kunnen we heel veel baat hebben bij een natuurlijke ademhaling, stelt Evert Heinz op HRBase. “Er is in onze westerse maatschappij maar weinig aandacht voor een gezonde ademhaling, terwijl dit zo essentieel is.”

Vitaliteit

Wat feiten: Ben je ontspannen adem je in een gezonde situatie tussen de 4 en 8 keer per minuut. Eén ademfrequentie bestaat uit 1 in- en uitademing. De meeste mensen halen dit helaas niet en hebben een veel hogere ademfrequentie. Veel mensen met een burn-out zitten bijvoorbeeld boven de 20 keer per minuut. Als je nagaat dat 15 keer ademen per minuut gelijk staat aan hetzelfde als 20 km per uur fietsen tegen de wind in, betekent dit een onnodig hoge belasting van al je vitale organen en hiermee je vitaliteit, 24 uur per dag.

Ademhaling beïnvloedt direct onze fitheid en energieniveau. Werknemers met een gezonde ademhaling hebben een hogere productiviteit en zijn minder vatbaar voor stress. En als je stress ervaart, kun je ademhaling direct inzetten om het stressniveau hanteerbaar te maken.

Neusademhalen

Een hele simpele manier om je ademhaling effectiever te maken is te zorgen dat je in- en uitademt door je neus gedurende de dag, legt Heinz uit. “Simpelweg je lippen op elkaar houden zorgt ervoor dat je in- en uitademt door je neus. Neusademhaling zorgt voor 50% meer zuurstof opname en verhoogt tevens je weerstand en levert je dus direct winst op. Uiteraard is hier nog veel meer over te vertellen en mee te doen om een vitale organisatie te bevorderen simpelweg door met de ademhaling aan de slag te gaan.”

Preventie als focus

Als organisatie preventief bezig zijn met gezondheid leidt tot meer ontspanning en kan voorkomen dat de balans kwijtraakt. Heinz: “Door bijvoorbeeld een paar keer per week te sporten, regelmatig te bewegen op de werkvloer, gezond eten, time-out momenten te stimuleren gedurende de dag en sociale momenten met vrienden en collega’s. Hier als organisatie praktisch over nadenken hoe je gezondheid preventief kunt bevorderen biedt voor de lange termijn meer plezier en tevens gezonde werknemers die minder verzuimen. Zo bereiken we een win-winsituatie waar iedereen blij en energiek van wordt.”Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , , , ,
Categorie : Achtergrond, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid