Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Ga niet bij de ‘pakken’ neerzitten…
Gezonder werken

Ga niet bij de ‘pakken’ neerzitten…

Thuiswerken kan desastreus zijn voor je gezondheid. Dat merken steeds meer werkende Nederlanders nu ze noodgedwongen niet naar de zaak kunnen. We besteden 40 procent minder tijd aan sport sinds de lockdown. En met onze mentale gezondheid gaat het ook niet zo geweldig. Zo bleek uit onderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank. Is er nog hoop?

Vòòr de coronacrisis sportten we nog 4,5 uur per week. Netjes, zou je zeggen. Zeker als je kijkt naar de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Maar sinds de lockdown is er zomaar bijna 2 uur per week van afgegaan. Nu bewegen we gemiddeld 2,6 uur elke 7 dagen. Daarmee halen we de minimale beweegnormen nog net: we houden maar 6 minuten ‘over’. Je zou het overigens niet zeggen, als je al die joggende, fietsende en yogende mensen ziet elke ochtend.

Wandelen is winnaar

Wat doen we niet meer? Teamsporten, zwemmen, de sportschool en dansen (..). Teveel kans op close contact. Driekwart sport nu individueel, zonder trainer en zonder sportapp of podcast. Niet helemaal waar, want 37 procent beweegt nog wel samen met huisgenoten. Wandelen is de grote winnaar in dit individuele sport-tijdperk. Koos voorheen 40% van de ondervraagden voor deze vorm van lichaamsbeweging, nu wandelt bijna 60 procent regelmatig. Toch is ook het aantal mensen dat helemaal niet meer sport gestegen van een kwart naar een derde van alle werkende mensen. Gevolgen? We worden dikker, en die trap komen we (nog) minder makkelijk op.

Mentaal geknaag

Niet alleen fysiek gaat het nu minder met ons. Ook mentaal begint de lockdown te knagen. Dat ziet ook Jan Hein Rhebergen, commercieel directeur van BeFrank: “Dat men gemiddeld het cijfer 6,9 geeft aan hoe men zich momenteel voelt, lijkt nog wel hoopgevend. Helaas geeft bijna een derde (32%) van de ondervraagden zijn of haar huidige gemoedstoestand niet meer dan een mager zesje.” Vooral de mensen in de horeca zitten in de put. Gaf voorheen 14% zichzelf een onvoldoende voor mentale fitheid, is dat nu 45%. Over de hele linie zijn het vooral de jongeren die het niet meer zien zitten. Ruim een kwart (26%) van de mensen jonger dan 30 geeft zichzelf een 5 of minder voor de geestesgesteldheid. Dat was 9 procent voordat de crisis uitbrak.

Hoe blijf je gezond?

Nu weet u natuurlijk dat gezonde medewerkers beter presteren, en dat ze die prestaties daardoor ook langer volhouden. En dat het goed is voor je afweersysteem? Check. Handig, met zo’n virus in de buurt. Gezond zijn van lichaam en geest is ook de basis voor duurzame inzetbaarheid, en daar zijn we wereldkampioen in. Dus hoe houden we ons gezond? Kijk eerst even naar dit drie stappenplan. Let dan speciaal ook op de geestelijke gezondheid. Waaronder hulp en steun bij bij schulden en ondersteuning bij PSA. En hoe hou je jezelf gezond tijdens het werk? Op talloze manieren. Hier zijn enkele nudges, en vergeet ook niet ons populaire (inmiddels) 15+ stappenplan voor meer beweging op het werk.

Gezondheidsmanagement

Wil je het wat structureler aanpakken? Denk dan eens aan een programma voor gezondheidsmanagement binnen de eigen organisatie. Een goede oriëntatie biedt dit (gesponsorde) artikel, waarin 5 soorten interventies worden beschreven om structureler aandacht te hebben voor de complete gezondheid en het ‘welbevinden’ van alle medewerkers. Zowel fysiek als geestelijk. Nog meer tips? Zijn te vinden in het dossier Gezondheidsmanagement op PW.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid