Stelling
"Taakroulatie binnen een team is de beste manier om duurzaam inzetbaar te blijven."
18
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken ‘Ga vaker op de fiets naar je werk!’
Gezonder werken

‘Ga vaker op de fiets naar je werk!’

fietsende mensen

Het kabinet wil graag dat u fietsend naar uw werk, en naar andere afspraken gaat. En het is bereid om hiervoor de portemonnaie te trekken. Maar u doet het niet alleen voor het geld, natuurlijk. Al helpt dat wel wat mee…

Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat wil 200.000 forensen uit de auto krijgen en ze op de fiets naar hun werk laten gaan. “De Randstad groeit tot 2040 fors”, zo motiveert de bewindsvrouw haar plannen. “Het is mijn ambitie om te zorgen dat de mensen vlot naar hun werk, school, familie of vrienden kunnen. De fiets levert een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid, de leefbaarheid en gezondheid. Het zorgt voor minder files en geeft ruimte aan mensen die geen keuze hebben.” Meer dan de helft van de autoritten is korter dan 7½ km. “Een prima afstand om op de fiets af te leggen. Ik vind het belangrijk dat werknemers een keuze hebben in hoe ze naar hun werk gaan. Bij mooi weer is de fiets een prettig en snel vervoersmiddel.”

Regio moet ‘stevig’ bijdragen

Om het fietsgebruik in het woon-werkverkeer te bevorderen gaat staatssecretaris Van Veldhoven overleggen met grote landelijke werkgevers en het MKB hoe de bestaande fiscale regelingen optimaal benut kunnen worden. Bijvoorbeeld de reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer, of een vergoeding voor een nieuwe fiets. Het kabinet heeft 100 miljoen euro uitgetrokken voor versnelde aanleg van fietsroutes, en voor betere en grotere stallingsmogelijkheden bij stations. Om het beschikbare geld zo efficiënt mogelijk te besteden wil de staatssecretaris dat de regio stevig bijdraagt aan haar plannen. Het Rijk bekostigt hoogstens 40 procent van elk fietsproject.

Stallingen en routes

Voor de aanpak van het tekort aan fietsenstallingen bij stations wordt 74 miljoen uitgetrokken. In stallingen is steeds meer ruimte nodig voor speciale formaten fietsen, zoals elektrische fietsen, speed-pedelecs en bakfietsen. Voor de aanleg van routes trekt Van Veldhoven 26 miljoen euro uit. Met deze verdeling wordt in deze kabinetsperiode doorgewerkt aan de verdere uitbouw van het netwerk van fietsroutes. Het kabinet wil vooral projecten (mede) financieren die vòòr 2022 zijn te realiseren en regionaal, met inbreng van werknemers worden opgezet en uitgevoerd.

Fiets-van-de-zaak-regeling eenvoudiger

Het kabinet wil ook de fiscale vergoeding voor de fiets van de zaak eenvoudiger maken. Net als bij de leaseauto kunnen mensen die forenzen op een fiets van hun werkgever binnenkort een vast bedrag van de cataloguswaarde bij hun inkomen optellen. Dat forfait komt in de plaats van de ingewikkelde kilometeradministratie die ze nu moeten bijhouden. Forenzen op de fiets moeten nu precies bijhouden hoeveel kilometer zij fietsen van en naar hun werk, en hoeveel zij privé fietsen. Van die privékilometers worden onderhoudskosten, reparaties, verzekeringen en – bij een elektrische fiets – stroomverbruik afgetrokken. Het bedrag dat onderaan de streep overblijft, moeten werkgevers bij het belastbare salaris optellen. De complexiteit van de regeling maakt dat maar weinig van de 700.000 fietsforenzen de regeling nu gebruiken.

Vaste bijtelling fiets

Vanaf 1 januari 2020 moet de fiscale bijtelling een vast bedrag per jaar worden, ongeacht het aantal kilometers woon-werk. De regeling wordt samen met brancheverenigingen uitgewerkt. Die hebben staatssecretaris Snel voorgesteld om het lage tarief van 4 procent bijtelling voor elektrische auto’s ook voor fietsen te gebruiken. Dat zou ook het rijden op de elektrische fiets bevorderen. Een elektrische fiets van bijna tweeduizend euro kost met een bijtellingstarief van vier procent netto slechts 33 euro per jaar, stellen brancheverenigingen ANWB, BOVAG, Fietsersbond, Natuur & Milieu, RAI Vereniging en VNA.

Maatschappelijke voordelen

Volgens deze organisaties is het gebruik van de fiets onder meer belangrijk om de groeiende bereikbaarheidsproblemen aan te pakken. Verder draagt fietsen bij aan het terugdringen van CO2-uitstoot, het verbeteren van de luchtkwaliteit en de volksgezondheid. De maatschappelijke voordelen belopen volgens de brancheorganisaties zo’n 50 miljoen euro per jaar. Dat komt onder meer door besparingen op CO2-uitstoot en minder kosten voor ziekte en verzuim.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid