Stelling
"Financieel kunt u vaak veel meer dan u denkt."
13
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Gezocht: nieuwe dimensies voor duurzame inzet
Anders werken

Gezocht: nieuwe dimensies voor duurzame inzet

Hoe duurzaam beminbaar bent u eigenlijk? Hoe vaak denkt u ‘dit heb ik nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’? Is uw personeelsbeleid een hangmat, vangnet of is het een trampoline? En hoe vaak post u een ‘LFG’? Het werd behoorlijk psychologisch tijdens de lezingenochtend op het jaarcongres duurzame inzetbaarheid 2017. De zaal ging door diverse dimensies heen.

Door: Ernst Verrijk

Als we verder willen komen met duurzame inzetbaarheid, moeten we onze horizon verbreden. Word eens speels, doe eens wat geks. Onder dat motto trapte dagvoorzitter Aukje Nauta het jaarlijkse congres van het platform Over Duurzame Inzetbaarheid af. Centraal stond de vraag ‘hoe komen we verder met duurzame inzet’, en voor Nauta is duidelijk dat dit niet lukt zonder buiten de platgetreden paden en de overbekende manieren van werken en denken te treden. Ze maakt zich bezorgd over de stilstand, waarin het onderwerp al enkele jaren lijkt te verkeren bij het Nederlandse bedrijfsleven. We moeten uit de vaste denk- en werkkaders breken.

Geheime blokkades zoeken

Zelf denkt Nauta aan wat speelser met het onderwerp omgaan. Ga op zoek naar de ‘geheime blokkkades’ tegen persoonlijke ontwikkeling. Zo zijn sommige zeelui bang voor een baan aan de wal, en dus willen ze liever geen ander werk. Het management mag zelf wel eens wat vaker en duidelijker laten merken dat ze van hun mensen houden. Neem wat meer tijd voor een ontdekkingstocht, geld voor persoonlijke ontwikkeling is er meestal wel. En het beste dat HR kan doen? Vragen stellen, eindeloos vragen blijven stellen. Vooral aan de directie.

Is uw gun-factor in orde?

De volgende spreker, Judith Semeijn, sloot zich aan bij de oproep van de dagvoorzitter. Weg met de automatismen, en met de vanzelfsprekende belemmeringen ‘kan niet, mag niet’. Wees schaamteloos oprecht, gebruik uw verbeeldingskracht, want de ‘zetel naar het pensioen’ waarin senior medewerkers vroeger hun tijd konden uitzitten is geworden tot een loodzware last die bedrijven niet meer kunnen opbrengen. En de staat evenmin, gezien de steeds hogere AOW-leeftijd. Bovendien is je blijven ontwikkelen een fundamentele menselijke behoefte. Wel neemt het animo ervoor af, als uw leeftijd oploopt. Bedrijven doen er goed aan om te onderzoeken welke factoren de ontwikkeling van hun mensen belemmeren. Vaak worden tijd en geld genoemd, maar (veel) vaker gaat het echt om culturele factoren als ‘teveel moeten en te weinig mogen’, en de ‘gun-factor’. Probeer om door die barricades heen te breken, benadrukt Semeijn, bijvoorbeeld met wat humor.

De zelfsturings-paradox

Maar wie moeten dat hak- en breekwerk doen, is dan de vraag. Hierover had Tinka van Vuuren een duidelijke mening: de werknemers moeten dat zelf doen. Maar er is een opvallende paradox bij dat zelfdoen bij duurzame inzetbaarheid. Veel werkgevers streven ernaar dat hun mensen zelf de regie nemen op hun eigen ontwikkeling. Daar sturen veel werkgevers op, maar is het dan nog wel zelfregie? Toch willen veel werkgevers zelf dat zetje geven aan hun mensen. Hoe bevorder je als werkgever zelfredzaamheid? Is dat net zoiets als op commando spontaan of creatief zijn? Van Vuuren haalt wat factoren aan uit een model dat ze heeft ontwikkeld met een van haar klanten. Nodig is een positieve grondhouding ten opzichte van het idee, en een goed beeld van wat je zelf kunt beïnvloeden. Stel haalbare doelen.

Gaat het vanzelf?

Bij zelfontwikkeling gaat het om: ik geloof dat ik het zelf kan, ik weet wat ik wil, ik mag het doen, ik wil het zelf doen, en ik durf het ook zelf te doen. Voor die gedragsverandering is eerst meer bewustwording nodig. Mensen moeten meer stilstaan bij hun eigen gedrag, waarom doe ik dit zo? En dan komen de bewuste vragen: moet ik dit veranderen, is dat noodzakelijk, en in hoeverre kan ik zelf bepalen hoe ik dit ga veranderen? Maar zijn die bewuste afwegingen echt wel nodig om te veranderen? Bijna alles dat we doen, doen we op de automatische piloot. Met nudging, kleine zetjes in de gewenste richting kan je gedrag dus ook veranderen. Bekend zijn inmiddels de trap met lichtgevende treden als je erop staat, en de pijlen bij de lift. Breken met gewoontes kan op talloze manieren, maar als ze leuk zijn in plaats van confronterend is de kans groter dat de verandering slaagt.

Zonder falen geen leren

Het psychologische gehalte van de ochtend beleefde een ludieke kanteling richting psychedelica met de voordracht van game-expert David Nieborg. Leren, werken en spelen: het is eigenlijk allemaal hetzelfde volgens hem. Zolang er maar terugkoppeling is tussen deze fasen, en daarvoor moet je fouten hebben gemaakt. Zonder falen kan je niets leren. Het was de zaal duidelijk, ze gingen een nieuwe dimensie betreden. Helaas waren maar drie aanwezigen bekend met World of Warcraft, het meest populaire game van dit moment. Noemt u het alstublieft geen spel, trouwens.

Nieuwe werkelijkheid

Een game is te vergelijken met een virtuele wereld, waarin u als personage een einddoel of functie heeft (purpose), waarvan u door allerlei slechterikken af wordt gehouden. Murlochs heten die, en u zult ze moeten uitschakelen. Anders doen zij dat met u, en dan moet u iets baanbrekends doen om verder te kunnen spelen. Bijvoorbeeld een verzoek ‘looking for group’ (LFG) posten. U krijgt dan hulp van ervaren spelers, die daarmee credits verdienen. Uiteraard krijgt u die hulp niet zomaar, dat gebeurt ook niet in de ‘echte’ wereld. Alle zeilen bijzetten graag. Zo’n nieuwe realiteit is een fundamentele ingreep. De huidige, bekende wereld waarin veel bekend is, en de rest voorspelbaar of voorzienbaar verdwijnt volkomen. U stapt in een nieuwe werkelijkheid, en leert veel over uzelf en de interactie met anderen. Pas op, het kan verslavend werken. Maar uw grenzen heeft u dan wel echt verlegd.

Dijkdoorbraakje

Tot slot nog een grensverlegging of dijkdoorbraak(je) voor deze site: 50 seconden zelf ‘geschoten’ footage uit de voordracht van David Nieborg. Een tip: alleen bekijken op een klein scherm…Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid