Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Gezonde bedrijfsgebouwen: bestaan die?
Gezonder werken

Gezonde bedrijfsgebouwen: bestaan die?

Modern gezond kantoorgebouw

Is er wetenschappelijk bewijs voor de invloed van werkomgevingen op de gezondheid en het welzijn van medewerkers? Deze vraag komt aan de orde in een groot onderzoek van het CfPB en TU Delft. Wim Pullen, directeur CfPB, licht het onderzoek toe op Facto. Hij plaatst ook een kritische noot bij onderzoeken waarin soms te snel conclusies worden getrokken.

‘Het Center for People and Buildings (CfPB) is een kenniscentrum dat zich richt op de relatie tussen mens, werk en werkomgeving. Het verzamelt, ontwikkelt en ontsluit kennis over huisvestingsvraagstukken. Deze kennis helpt organisaties om evidence based keuzes te maken over de nieuwe werkomgeving en het proces op weg daar naartoe.’ Wie de website van het CfPB bezoekt stuit al snel op deze introductietekst, waarbij woorden als ‘kenniscentrum’, ‘kennis verzamelen en ontsluiten’, ‘relatie mens, werk en werkomgeving’ en ‘evidence based keuzes maken’ meteen opvallen.

Gezonde werkomgeving: meer aandacht

Een van de onderwerpen die in de wereld van kantoorhuisvesting en FM momenteel in de belangstelling staat is de gezonde werkomgeving. Die toegenomen belangstelling, volgens Pullen mede geïnitieerd vanuit de aanbiederskant gaat gepaard met een hausse aan aandacht als het gaat om sensoren en het binnenmilieu. Dat laatste is iets dat hem enigszins bevreemdt. “Het is bekend dat aan binnenmilieu gerelateerde beroepsziekten een factor tien tot vijftien kleiner zijn dan werkdruk- en stressgerelateerde zaken. Dan is het best bijzonder dat er nu veel aandacht is voor sensoren in gebouwen die van alles meten, maar als je hebt over stress in een werkomgeving en het effect daarvan op gezondheid, dan is daar op de een of andere manier veel minder aandacht voor.”

Gezonde gebouwen? Die bestaan niet

Is het eigenlijk wel mogelijk om te spreken van gezonde gebouwen? Pullen denk van niet. Hij snapt het spraakgebruik, evenals de intentie dat dingen in een gebouw kunnen bijdragen aan de gezondheid en vitaliteit van mensen. Maar tegelijk is hij van mening dat mensen niet de illusie moet hebben dat een gebouw mensen gezonder gaat maken. “Een gebouw is een ding, een structuur. Een gebouw kan niet gezond zijn, het zijn mensen die wel of niet gezond zijn.”

Weinig zekerheden

Pullen wil er geen misverstand over laten bestaan: hij juicht het toe dat er door verschillende partijen en instanties op dit gebied onderzoeken worden gedaan. Maar, zo zegt hij: “Ga nou niet zeggen dat je weet hoe het zit. Hoe langer ik als wetenschapper meeloop hoe meer ik ervan overtuigd ben dat er weinig is dat je met zekerheid kunt zeggen.”

Wat weten we dan echt?

Om de invloed van kantoren op vitaliteit van medewerkers wetenschappelijk te onderbouwen heeft het CfPB in samenwerking met Technische Universiteit Delft in 2018 een groot, systematisch literatuuronderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek bestond uit een enorme zoektocht in twee grote databanken voor wetenschappelijke literatuur aan de hand van twaalf zoektermen: zes voor kantoor(inrichting) en zes voor gezondheid en welbevinden. Het leidde tot een selectie van 2600 artikelen.

8 Elementen

De onderzoekers kwamen uiteindelijk tot acht elementen van kantoorinrichting die wetenschappelijk verantwoord waren onderzocht op hun invloed op de gezondheid en het welbevinden van medewerkers. De acht elementen zijn: meubilair, kantoortype, planten en uitzicht, licht, gebouwkenmerken, visuele communicatie, individuele controle en geluid.

Zit-stabureaus

Een voorbeeld uit het onderzoek in de categorie ‘meubilair’ betreft zit-stabureaus. Uit het onderzoek bleek dat deze een positief effect hebben op de gezondheid van deelnemers, ook als zij niet verplicht waren om regelmatig te gaan staan. Zowel de totale zitduur per dag als de lengte van de zitperiodes nam in verschillende onderzoeken aanzienlijk af. Dat betekende betere bloedwaarden en minder (rug)klachten bij de mensen die ermee werkten. Ook bleek dat automatisch instelbare zit-stabureaus vaker in de sta-stand worden gezet dan handmatig in te stellen zit-stabureaus. Overigens gaan de gebruikers van zit-stabureaus niet méér lopen op een dag, wel gaan ze meer staan.

Stel altijd de vraag: is dat zo?

Tegen facility managers die te maken krijgen met onderzoeken naar de effecten van interventies heeft Pullen een advies: blijf nuchter en stel altijd de vraag: is dat zo? Waar blijkt dat uit? Neem niet alles zomaar aan. En als je twijfelt, praat erover, met collega’s, of met de mensen die op managementniveau fungeren en budgetten beheren. “En zoek elkaar op in elkaars gebouw, kijk hoe de situatie ter plekke is en creëer voor jezelf een beeld van de omstandigheden waaronder bepaalde kantoorinrichtingen of nieuwe gebouwtechnieken ingezet worden. Zien is leren.”

Door: Gerard Dessing

Lees het hele artikel op Facto.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid