Stelling
"Financieel kunt u vaak veel meer dan u denkt."
13
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Het contract van de toekomst
Achtergrond

Het contract van de toekomst

Jongeren willen veel flexibeler met arbeid om gaan. Door ze een ander soort contract te bieden, kunt u ze langer vasthouden. Daar hoort structuur bij, maar ook afwisseling.

Hogeschool Saxion vroeg meer dan 2000 jongeren uit het vmbo, mbo en hbo naar hun werkvoorkeuren en vergeleek dat met het werk dat wordt aangeboden. Daaruit bleek dat jongeren meer afwisseling willen in sociale contacten, doorgroeimogelijkheden, ontwikkelingsmogelijkheden en werkomstandigheden. Deze houding past niet bij het ouderwetse arbeidscontract dat door veel werkgevers nog geboden wordt.

Alternatief contract
Wat zou wel werken? Een alternatief contract waarin jongeren enkele jaren bij verschillende afdelingen, projecten of zelfs werkgevers veel en verschillende werkervaringen opdoen. Ze zien zich dan het liefst gekoppeld aan senior medewerkers die hem on-the-job opleiden of volgt hij een opleidingsprogramma. Dit lijkt op een traineeship, maar dit alternatieve contract is niet zozeer gericht op high potentials die zich richten op een leidinggevende functie.

Structuur en afwisseling
Het gaat hier om gemiddelde jonge, starters die breed inzetbaar willen worden opgeleid. Structuur hoort daarbij, vinden ze. Gen-Y’ers willen graag weten hoe, wanneer en waarom ze hun werk moeten doen. En ze zoeken organisaties die een duidelijk uitgetekend traject aanbieden met afwisseling in werk en functies, gecombineerd met goede begeleiding.

Let op de verschillen
Een ideaal contract met gen-Y speelt in op het grote verschil tussen voorkeuren van jonge baanzoekers en baan- en organisatiekenmerken van organisaties. Die voorkeuren zijn met name verschillend als het gaat om afwisselende werkinhoud, sociale contacten, en mogelijkheden voor doorgroei en ontwikkeling.

Schrikbeeld
Dit alternatief contract sluit veel beter aan op de behoefte van de gemiddelde gen Y’er dan het schrikbeeld van een werkplek ‘waarbij jarenlang, in dezelfde ruimte, met dezelfde collega’s, hetzelfde type werk worden gedaan’ of het schrikbeeld ‘dagenlang achter de computer, in hetzelfde team, beleidsrapporten zitten uitschrijven’.

Zelf formuleren de jongeren het zo: “Veel bedrijven proberen mensen te lokken met een uitdagende functie met veel mogelijkheden tot ontwikkeling (…) die ontwikkeling valt vaak tegen: vaak betekent het jarenlang dezelfde functie, tot het moment dat er een positie vrij komt (…) natuurlijk is het belangrijk om te leren om een functie goed uit te oefenen, maar het leren in één functie houdt na een paar maanden wel op (…) als we nou eens bij verschillenden gemeenten kunnen werken, ook al was het maar in dezelfde functie, dan zorgt dat niet alleen voor wat afwisseling, maar ook leren we dan continu nieuwe dingen en kunnen uiteindelijk kritischer ons werk doen (…) dat betekent niet dat we in diepe worden gegooid met steeds verschillende projecten, maar dat we een vaste, ervaren begeleider krijgen of een opleidingsprogramma en regelmatig onderling bij elkaar komen.”

Gigantische mogelijkheden
Tom Morssink van Ikea verwacht dat zijn organisatie een bedrijf is waar deze werkwijze goed is toe te passen. “Doordat opleidingsachtergrond geen harde eis is voor een functie bij IKEA, zijn de mogelijkheden voor jongeren gigantisch. Wat je daarnaast ziet is dat jongeren gedurende hun (bij)baan ook overstappen van afdeling X naar Y. Jongeren willen namelijk niet te lang wachten. Een overstap naar een andere afdeling biedt uitdaging. Dit komt ten goede aan ontwikkeling van individu en organisatie, voorkomt onnodig verloop en de investering in de jongeren loont. Een mooie kweekvijver voor onze toekomstige medewerkers.”Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Arbeidsmarkt, Arbeidsrelaties, Talentontwikkeling
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid