Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
25
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Het contract van de toekomst
Achtergrond

Het contract van de toekomst

Jongere gelukkige werkenden

Jongeren willen flexibeler met arbeid omgaan. Door ze een ander soort contract te bieden, kunt u ze langer vasthouden. Daar hoort structuur bij, maar ook afwisseling. Hoe speelt u het beste in op de wensen van de jongere generaties?

Een grote hogeschool vroeg eind 2014 meer dan 2000 jongeren uit het vmbo, mbo en hbo om hun werkvoorkeuren en vergeleek dat met het aangeboden werk. Daaruit bleek dat jongeren meer afwisseling willen in sociale contacten, doorgroeimogelijkheden, ontwikkelingsmogelijkheden en werkomstandigheden. Dat past niet goed bij het traditionele arbeidscontract dat werkgevers vaak nog aanbieden.

Alternatief arbeidscontract

Wat zou wel werken? Een alternatief contract waarin jongeren enkele jaren bij verschillende afdelingen, projecten of zelfs werkgevers veel en verschillende werkervaringen opdoen. Ze zien zich dan het liefst gekoppeld aan senior medewerkers die hen on-the-job opleiden of begeleiden tijdens een opleidingsprogramma. Dat lijkt op een traineeship, maar dit alternatieve contract is niet zozeer gericht op high potentials die zich richten op een leidinggevende functie.

Breed inzetbaar opleiden

Het alternatieve arbeidscontract is bedoeld voor jonge starters die breed inzetbaar willen worden opgeleid. Structuur hoort daarbij, vinden ze. Generatie X en Y wil graag weten hoe, wanneer en waarom ze hun werk moeten doen. En ze zoeken organisaties die een duidelijk uitgetekend traject aanbieden met afwisseling in werk en functies, gecombineerd met goede begeleiding.

Scherp oog voor carrièremogelijkheden

Bijna twee van elke drie mensen uit generatie Y zal binnen twee jaar een andere baan kiezen. In hun zoektocht naar een nieuwe werkgever kijken zij net zo vaak als de oudere generatie naar salaris (49%). Maar zij letten duidelijk meer dan gemiddeld op uitdaging in het werk, bijna 5 keer zo vaak letten ze op carrièremogelijkheden, en drie keer zo vaak op de mogelijkheden voor training en opleiding die de werkgever ze biedt. Zo blijkt uit het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Raet.

Het ideale contract met gen-X, Y, Z?

Een ideaal contract met generatie X en Y speelt in op het grote verschil tussen voorkeuren van jonge baanzoekers en baan- en organisatiekenmerken van organisaties. X en Y wil vooral een afwisselende werkinhoud, sociale contacten, duidelijkheid en structuur, met veel en mogelijkheden voor doorgroei en ontwikkeling. Generatie Z (geboren vanaf 1992) bestaat uit geboren netwerkers die razendsnel informatie kunnen vinden en filteren. Ze gaan zappen door het leven. Ook (bedrijfs)organisaties worden door hen gezien als netwerken. Een lid van een goed functionerend en aantrekkelijk netwerk vormt een waardevolle schakel. Is het netwerk niet goed, dan laten ze het vallen als een hete aardappel. Reputaties zijn belangrijk, conventies uit het verleden tellen niet.

Schrikbeelden

Deze mensen een alternatief contract bieden sluit veel beter aan op de behoefte van de gemiddelde gen Y’er dan het schrikbeeld van een werkplek ‘waarbij jarenlang, in dezelfde ruimte, met dezelfde collega’s, hetzelfde type werk worden gedaan’. Of het schrikbeeld van ‘dagenlang achter de computer, in hetzelfde team, beleidsrapporten zitten uitschrijven’.

Leve de afwisseling!

Zelf formuleren de jongeren het zo: “Veel bedrijven proberen mensen te lokken met een uitdagende functie met veel mogelijkheden tot ontwikkeling. Die ontwikkeling valt vaak tegen: vaak betekent het jarenlang dezelfde functie, tot het moment dat er een positie vrij komt. Natuurlijk is het belangrijk om te leren om een functie goed uit te oefenen, maar het leren in één functie houdt na een paar maanden wel op (…) als we nou eens bij verschillende organisaties kunnen werken, ook al was het in dezelfde functie, dan zorgt dat niet alleen voor wat afwisseling, maar ook leren we dan continu nieuwe dingen en kunnen uiteindelijk kritischer ons werk doen (…) dat betekent niet dat we in diepe worden gegooid met steeds verschillende projecten, maar dat we een vaste, ervaren begeleider krijgen of een opleidingsprogramma en regelmatig onderling bij elkaar komen.”

Laat zien wat boeiend kan zijn

Volgens Peter Kuijt, kennismanager Talent Management bij Raet willen jonge professionals zich identificeren met een organisatie. Daarom moeten organisaties laten zien waarom het bij hen leuk en boeiend is. “Laat zien wat ze kunnen verwachten in hun onboarding-proces en ontwikkelmogelijkheden. Wanneer de jonge medewerkers eenmaal binnen zijn, is het belangrijk dat ze geboeid blijven. Geef ze voldoende uitdaging in hun werk, laat zien dat je als werkgever dichtbij hen staat. Doe vooral ook wat je beloofd hebt en laat hun ontwikkeling niet ondersneeuwen door werkdruk of andere prioriteiten”, aldus Kuijt.

Gigantische mogelijkheden

Tom Morssink van Ikea verwacht dat zijn bedrijf deze werkwijze goed kan toepassen. “Doordat opleidingsachtergrond geen harde eis is voor een functie bij IKEA, zijn de mogelijkheden voor jongeren gigantisch. Wat je daarnaast ziet is dat jongeren gedurende hun (bij)baan ook overstappen van afdeling X naar Y. Jongeren willen namelijk niet te lang wachten. Een overstap naar een andere afdeling biedt uitdaging. Dit komt ten goede aan ontwikkeling van individu en organisatie, voorkomt onnodig verloop en de investering in de jongeren loont. Een mooie kweekvijver voor onze toekomstige medewerkers.”Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Arbeidsmarkt, Arbeidsrelaties, Nieuws, Talentontwikkeling
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid