Stelling
"Ik vind het, met het oplaaiende coronavirus, onverantwoord om terug te gaan naar kantoor."
47
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Hét event maakt zijn naam waar!
Langer werken

Hét event maakt zijn naam waar!

Event-goed_bezocht

Kom in beweging! En blijf bewegen. Dat waren de motto’s tijdens Hét Event Duurzame Inzetbaarheid, op 20 november gehouden in de Jaarbeurs. Want alleen wie in beweging blijft, kan duurzame inzetbaarheid bereiken. Voor zichzelf, en voor de medewerkers. Daar kwamen de ruim 600 bezoekers aan het druk bezochte Event voor. Standing room only, na de lunch, in de meeste zaaltjes. Een impressie.

Beweging was niet alleen de rode draad door de meeste keynotes en workshops tijdens Hét Event, voorheen Inzet op Maat. Er waren ook twee thema’s aan gewijd: mobiliteit en opleiding en ontwikkeling. Terecht, want de meeste workshops in die thema’s waren in de ochtend al uitverkocht. Marc Korse was in de ochtend een van de aftrappers die zijn volle zaal gelijk al in beweging bracht. Met een serie vragen liet hij de dertigers, veertigers en zelfs vijftigers opstaan en zitten. Hierdoor wisten de andere bezoekers gelijk welk vlees ze in de kuip hadden. “Waarom mogen de zestigers niet opstaan”, vroeg iemand. En daar hadden we gelijk al het eerste vooroordeel te pakken tegen duurzame inzetbaarheid. Is dat niet juist voor oudere werknemers? Over vooroordelen die de groei belemmeren ging zijn workshop onder de expliciete titel ‘Niet lullen maar poetsen!’ En over denkramen die je zicht beperken. Zoals het bonsaiboompje. Dat kan uitgroeien tot een woudreus, maar hij staat vanaf zijn geboorte al in een te klein potje.

De beweging volhouden

Peter Kuijper ging in de zaal ernaast ook gelijk pragmatisch aan de slag. Zij het wat behoedzamer. Lekker lang uitslapen in het weekend, waar leidt dat toe, vroeg hij zijn publiek af. Wie langer dan een uur extra in zijn bed blijft liggen, staat vermoeider op dan wanneer hij opstaat met de wekker van maandag tot en met vrijdag. Vooruitgang beklijft beter als je steeds kleinere stapjes zet. Duurzame inzetbaarheid betekent volgens hem niets anders dan zorgen dat je genoeg tennisballen hebt om de partij de hele dag door te kunnen spelen. De zaak in beweging houden, daar gaat het om. Zoek je energizers. En, speciaal voor het management: denk aan de kracht van het goede voorbeeld. Het orkest gaat liggen als de dirigent op een stoel zit.

Mee blijven bewegen met veranderingen

Aan metaforen geen gebrek, tijdens dit Event Duurzame Inzetbaarheid. Neem nu Marc Oonk, met zijn veranderwiel, of het DNA van mobiliteit. Marc presenteerde nog een tweede wiel: het emotiewiel. Waarin allerlei emoties die vrij kunnen komen bij veranderingen, en hoe daarmee om te gaan. In tegenstelling tot het DNA van mobiliteit zijn er bij dit wiel geen opeenvolgende fasen. Je kunt van de ene emotie in de andere schieten. Een gebruiksaanwijzing hebben ze allemaal. Veranderingen zijn constant, en mee blijven bewegen moet. Persoonlijke ontwikkeling blijft op gang als we intermenselijke vaardigheden blijven oefenen. Hoe overtuigen we elkaar, hoe spelen we het beste in op elkaars behoeften en gedrag? Hoe blijf je samenwerken aan dat gezamenlijke doel? Hierover ging de Leer(r)evolutie, naar het gelijknamige boek van Jeroen Busscher die middag.

Het Andere Perspectief

Beweging is essentieel om verder te komen in je persoonlijke ontwikkeling. Albert Sonnevelt demonstreerde dat in de workshop ‘Vitaliteit: de code gekraakt’. Kom in beweging om vastzittende patronen te doorbreken. Het geeft je minstens een ander perspectief op je leven, zo niet meer perspectief. En wie in beweging komt, ontmoet bijna altijd weer andere mensen, ziet ook andere dingen dan wanneer u blijft zitten. Dus, daar ging de zaal.

De sprong voorwaarts zoeken

Annet de Lange sloot de ochtendsessies af met haar key note over succesvol ouder worden door beter zelfmanagement. Er zaten wat opmerkelijke beweringen in. Wist u bijvoorbeeld dat ervaring ook voordelen heeft? U kunt er makkelijker een bank mee beroven. Wat serieuzer wordt haar tip om desnoods zelf ontslag te nemen als u wat ouder bent en al langer werkt in dezelfde functie. Hoe langer iemand werkt in die functie, des te kleiner de kans op een succesvolle overstap. En dat geldt zeker voor oudere werkenden. Beter om zelf het moment te kiezen, wil ze maar zeggen. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Reality check?

Niet dat zo’n vrijwillige overstap makkelijk is, trouwens. Die realiteit was tussen alle bezielende woorden van de sprekers op Hét Event soms wat verder te zoeken. Vonden ook sommige bezoekers. Zo wees een deelnemer aan de workshop over HR Analytics er fijntjes op dat je pas mooie vergelijkingen kunt maken over ziekteverzuim als je betrouwbare cijfers op tafel kunt krijgen. In veel organisaties is men nog teveel gefocused op de korte termijn om dit soort gegevens gestructureerd bij te houden.

Blijven trainen op veranderingenAnnetDeLange

Even terugkeren naar de Aarde was soms wel nodig tijdens dit Event. En ja, ingrijpende gebeurtenissen als een geboorte, een dood of een scheiding hebben grote invloed op onze zelfmanagementvaardigheden, beseft Annet de Lange ook. Maar: een leven met veel van die highs en lows is toch altijd nog beter dan een vlak leven leiden waarin niet veel life events zijn te bespeuren. Het traint je in het veranderen. En dat is geen eenvoudige vaardigheid, anders deed u het uit uzelf al veel vaker. Een coach kan er zeker bij helpen, zeker als die aanzet tot zelfreflectie (zoals een goede coach doet). Wie het graag wat overzichtelijker bij elkaar wil hebben, kan een app downloaden bij Annet (voorlopig alleen Android), waarin u uw verandervaardigheden kunt bijhouden in vijf ontwikkelgebieden op een vijfpuntsschaal. Met tips voor verbetering. Het kan een wetenschappelijke basis geven voor de fundamentele zelfmanagementvraag: zit ik bij de juiste werkgever het juiste (voor mij meest passende) werk te doen? Kijk zo breed mogelijk, ook naar andere functies bij andere werkgevers. Zit u niet goed? Ga dan eigenwijs je eigen weg! Kom in beweging!Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid