Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Het functiewaarderingssysteem is uit de tijd
Achtergrond

Het functiewaarderingssysteem is uit de tijd

Medewerkers van nu willen beoordeeld worden op hun individuele bijdrage. Daarvoor zijn nieuwe instrumenten nodig: het functiewaarderingssysteem voldoet niet meer.

Functiewaarderingssystemen beoordelen stoelen, geen mensen, zo stelt beloningsadviseur Rolf Baarda op de site Over Personeelsplanning. En dat weet ook de individuele medewerker, die liever gewaardeerd wordt naar zijn individuele bijdrage. Baarda pleit dan ook voor een nieuwe set waarderingsinstrumenten.

“Het was mij het eerste wat mij als junior bij adviesbureau Berenschot werd bijgebracht: analytische, op punten gebaseerde klassieke functiewaarderingssystemen waarderen de stoel, niet de mens. Maar, vraag ik mij af, een organisatie bestaat toch niet uit stoelen? Dat was vijfentwintig jaar geleden. De tijdgeest vertelt ons dat medewerkers nu willen worden gewaardeerd voor hun eigen, individuele bijdrage. Zeker waar dit kennisintensieve organisaties betreft.

Beslissingsvrijheid
Waarom? Dit appelleert aan een diep geworteld verlangen om van onze omgeving te horen hoeveel vertrouwen we genieten. Hoe – in Darwinistische terminologie – veilig en zeker we ons wanen kunnen. Vooral de manager speelt hierin een cruciale rol, leert ons onder meer onderzoek van het Gallup Institute (lees: Weg met alle regels van Marcus Buckingham, een absolute must read). Prof. Kees Cools deed in dat verband studie naar de relatie is tussen vertrouwen en motivatie. Die relatie wordt in hoge mate beïnvloed door beslissingsvrijheid en betrokkenheid, en van die twee nog het meeste door beslissingsvrijheid.

Kapitein op eigen schip
Beslissingsvrijheid of regelcapaciteit wil zeggen dat een medewerker de keuze wordt gelaten om zijn eigen aanpak te kiezen. Betrokkenheid is een goede tweede verklarende variabele voor motivatie. Betrokken zijn bij de onderneming en invloed hebben op de besluitvorming uit zich in trots op de organisatie en respect voor en vertrouwen in de leiding.

Medewerkers willen kennelijk kapitein zijn op hun eigen schip. Door beslissingsvrijheid en regelcapaciteit willen zijzelf invloed hebben op het vertrouwen dat hun omgeving, collega’s en leidinggevenden in hen hebben. Die missie, het opbouwen van vertrouwen, dát geeft energie.

Dit gaat natuurlijk alleen op als medewerkers werk doen op het niveau dat hen het beste past: niet te makkelijk en zeker niet te moeilijk. Daarom moet een manager willen weten in welke rol ieder van zijn medewerkers het beste functioneert.

Waar houdt de groei van competenties op?
Voor die analyse zijn nieuwe instrumenten nodig: voor niet-experts begrijpelijke methoden gebaseerd op rollen en leerwegen die leidinggevenden in staat stellen heel precies de toegevoegde waarde van een medewerker te bepalen, loopbaanpaden inzichtelijk maken en medewerkers de weg wijzen door de organisatie heen. En, net zo belangrijk, instrumenten die uitwijzen waar de groei van competenties ophoudt. Daar waar de kapitein de controle over zijn schip verliest. Waar de breedte van een loopbaan moet worden gezocht, in plaats van steeds maar weer omhoog.”

Over de auteur: Rolf Baarda is zelfstandig adviseur beloningsmanagement en blogt regelmatig voor HRbase.nlPrint Friendly, PDF & Email
Tags : , , , , ,
Categorie : Achtergrond, Competentiemanagement

0 reacties op Het functiewaarderingssysteem is uit de tijd

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid