Stelling
"Ouderen moeten beter leren luisteren naar wat jongeren echt willen."
8
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Het roer moet nu echt eens om!
Anders werken

Het roer moet nu echt eens om!

De overheid gaat bij de wet- en regelgeving nog steeds uit van de klassieke werknemer die zijn hele leven lang bij 1 of 2 werkgevers werkt en die de zilveren pen (25 jaar in dienst) en gouden horloge (40 jaar) ontvangt. Maar, beste overheid, deze werknemer bestaat niet meer! Michel den Daas doet een hartstochtelijke oproep aan de overheid op HR-Base om de arbeidsmarkt in te richten op de werknemer van het heden en de toekomst. Dat maakt langer, en beter doorwerken mogelijk.

Werknemers hebben tegenwoordig vaak meer dan 5 werkgevers in een werkend leven, sterker nog: er zijn in Nederland al meer dan 1 miljoen zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) en ruim meer dan een half miljoen uitzendkrachten. Daarmee loopt de ‘flex-teller’ al naar 2 miljoen mensen.

Uitzendkrachten

Overheidsregels maken uitzenden nog steeds onnodig duur, waardoor uitzendbureaus blijven zoeken naar mazen in de wet. Een goed voorbeeld daarvan is het fenomeen week- en maandcontracten.

Schijnconstructies

Uitzendkrachten krijgen soms week- of maandcontracten (zelfs dagcontracten komen voor), waardoor de premieafdrachten lager worden en daarmee het uitzendtarief. Niet in het voordeel van de uitzendkracht en ook niet voor de werkgever die van plan is om de uitzendkracht op termijn een contract voor bepaalde tijd te bieden (dat kan dan dus niet meer).

ZZP’ers

Zelfstandigen zonder personeel lijken een obsessie voor de overheid. Sommige ZZP’ers bieden hun diensten zelfs aan tegen tarieven die onder het minimumloon liggen. Verder hebben ze vaak geen pensioen geregeld en er zou sprake zijn van schijnconstructies. Om die reden is de VAR afgeschaft per 1 mei 2016 en worden modelovereenkomsten verplicht. Deze modelovereenkomsten brengen een bureaucratische rompslomp met zich mee, terwijl maximaal 2 procent (!) van de ZZP’ers weloverwogen als schijnzelfstandige werkt…. Een onnodige maatregel dus.

De hoogste tijd voor échte hervormingen!

De Wet Werk en Zekerheid lijkt meer negatieve dan positieve zaken met zich mee te brengen en lijkt deels averechts te werken. Het pensioenstelsel moet hoognodig op de schop, de huidige situatie is niet langer houdbaar. Gepensioneerden hebben daar last van, maar jongeren worden nu ook zwaar benadeeld. En last but not least, beste overheid, flex is here to stay!

De arbeidsmarkt én de maatschappij zijn dus structureel veranderd. Dát moet men zich realiseren en er op anticiperen. Kijk nu eens naar het heden en de toekomst en ga nu eens écht hervormen !

(HR-Base)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Blog, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid