Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Het Stap-budget komt eraan!
Langer werken

Het Stap-budget komt eraan!

groeien en ontwikkelen gaat zo

Stimulans van de ArbeidsmarktPositie, heet het officieel. Het is een nieuwe subsidieregeling voor scholing gericht op de arbeidsmarkt. STAP moet vanaf maart 2022 de fiscale aftrek van scholingsuitgaven vervangen. Zoals altijd zitten de duivels in de details.

Zo is STAP vooral bedoeld voor scholingsactiviteiten die opleiden tot een door OCW-erkend diploma of certificaat. En voor scholingsactiviteiten die opleiden tot een branche- of sectorerkend certificaat, of een opleiding die is ingeschaald in het NLQF, en opleidingen van opleiders met een NRTO-keurmerk of voor EVC-procedures bij een erkende EVC-aanbieder. Het UWV, dat de regeling gaat uitvoeren, neemt alle goedgekeurde opleidingen op in een register. Dat register is te raadplegen in een nieuw te ontwikkelen STAP-portaal. Via dit portaal kan het STAP-budget eenvoudig en digitaal worden aangevraagd.

Geen andere financiering

Iedereen ouder dan 18 jaar kan de budgetten gebruiken, mits je binding hebt met de Nederlandse arbeidsmarkt. Een beperkender voorwaarde is dat je geen andere mogelijkheden mag hebben om de scholing te financieren. Het UWV kijkt hiervoor naar de criteria die bestaande opleidingen hanteren om subsidie te krijgen op soorten onderwijs. Zo kunnen mensen jonger dan 30 de STAP-regeling moeilijk gebruiken omdat ze vaak nog recht hebben op studiefinanciering. Het kabinet verwacht toch dat 200.000 tot 300.000 personen per jaar met een STAP-budget een scholingsactiviteit kunnen volgen. In totaal is 218 miljoen euro beschikbaar.

Waarom STAP?

De arbeidsmarkt verandert ingrijpend tussen nu en 2030. En dat komt niet alleen door de opkomst van robots en computers, maar ook door maatschappelijke ontwikkelingen. Zo zal de vergrijzing de vraag naar zorgpersoneel verder laten stijgen. En monteurs en installateurs krijgen heel andere opdrachten als het land langzaam maar zeker van het gas af gaat, en overschakelt naar natuurlijke hulpbronnen.

Niet alleen jongeren

Al die nieuwe taken zou je bij voorkeur aan jongeren willen geven. Zij moeten er het langst mee doorwerken. Maar Nederland vergrijst, er zijn niet genoeg jongeren om dit aan ‘uit te besteden’. Ook kunnen de opleidingen niet snel genoeg volledig geschoolde mensen afleveren. Het hoeft ook niet alleen door jongeren te worden gedaan. Er zijn nu al meer ouderen dan jongeren op onze arbeidsmarkt.

Heel veel scholing is nodig

Miljoenen mensen moeten dus een ander beroep leren, of een andere invulling aan hun beroep geven. Steeds meer sectoren hebben te maken met een tekort aan goed gekwalificeerd personeel. In de onderwijs en de zorg, waar dat tekort al vrij lang speelt, hebben ze goede ervaringen opgedaan met aparte opleidingsprogramma’s voor zij-instromers en duale leerwerkroutes. De komende 10 jaar is er heel veel bij- en omscholing nodig, zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven.

En de fiscale aftrek dan?

De fiscale scholingsaftrek, die nu nog bestaat, wordt vooral gebruikt door hoger opgeleiden. En deze mensen doen al relatief veel aan om-, her- en bijscholing. De mensen die het meeste baat hebben bij bijscholing zijn ‘helaas vaak ook de mensen die er het minst gebruik van maken. Denk aan flexwerkers, werkzoekenden en werkenden in krimpberoepen, zoals verkoop- en administratief medewerkers,’ aldus het ministerie in een persbericht. Daarom verdwijnt de fiscale scholingsaftrek per 1 januari 2022. Wie tussen 1 januari en 29 maart 2022 subsidie wil aanvragen voor scholing, kan terecht bij Nederland Leert Door.

Hoe nu verder?

De concept-subsidieregeling STAP-budget is te vinden bij de Rijksoverheid. De definitieve versie van de subsidieregeling wordt, voorafgaand aan publicatie in de Staatscourant, nogmaals voorgelegd aan de Tweede Kamer. De Tweede Kamer moet eerst akkoord gaan met de Wet afschaffing fiscale aftrek scholingsuitgaven. Als dat gebeurt voor 2 juli, kan het budget per 1 maart 2022 worden aangevraagd. De eerste opleidingen met financiering van een STAP-budget kunnen dan starten op 29 maart 2022.

Er is een aparte website over het STAP-budget van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hier kunnen aanbieders hun scholingsactiviteiten registreren voor de subsidie. Het STAP-budget is onderdeel van de LLO-maatregelen (Leven Lang Ontwikkelen) van de overheid. Bekijk hier het overzicht van alle subsidies op scholing en ontwikkeling voor de arbeidsmarkt.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen, Tools

4 reacties op Het Stap-budget komt eraan!

 1. Tineke van Kooten

  Voor alle duidelijkheid: de website waarnaar in het artikel verwezen wordt is van een commerciële partij. Aanbieders worden uitgenodigd om hier hun aanbod te presenteren, maar dit is niet meer dan een etalage. Meer informatie is te vinden op de pagina van DUO: https://www.duo.nl/stap/

  • Ernst Verrijk

   Dank voor je reactie en correctie, Tineke. De url was vorig jaar nog van de rijksoverheid, maar nu idd van een commerciële partij. Ik heb de url en de tekst aangepast.

   • Tineke van Kooten

    Ah fijn, dank voor de snelle actie Ernst. Ik maak me een beetje zorgen over het STAP-budget: omdat de regeling best ingewikkeld is, en nogal wat vraagt van zowel aanvragers als aanbieders, ben ik bang dat hier een hele nieuwe industrie aan bemiddelaars/adviseurs gaat ontstaan. Hoe kijken jullie als platform voor
    duurzame inzetbaarheid daar tegenaan?

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid