Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
12
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Het stappenplan naar duurzame inzet
Achtergrond

Het stappenplan naar duurzame inzet

Vitaliteitsbeleid

Dit kan eigenlijk niet. Er is geen ‘stappenplan voor duurzame inzet’, omdat elke organisatie en elk mens verschillend is. Er is niets dat bij iedereen werkt, wel zijn er een paar dingen die bij veel mensen werken. Die halen we in dit artikel naar boven. Gebaseerd op de informatie op deze website in de afgelopen drie jaar.

Waar gaat het eigenlijk om bij duurzame inzetbaarheid? De juiste mensen aantrekken, en zorgen dat ze optimaal blijven presteren – voor zichzelf, en voor de organisatie. Om dat voor elkaar te krijgen kunt u een scala aan instrumenten, methoden en technieken inzetten. Maar daar gaat het niet echt om. Het gaat, zeker de laatste drie jaar, vooral om het besef dat ontwikkeling essentieel is. Dat besef moet zowel bij medewerker als bij organisatie aanwezig zijn, en het liefst in vergelijkbare mate. Anders trekt de organisatie aan een dood paard, en lopen de echte talenten met voldoende zelfbewustzijn snel weer weg.

Zorg en aandacht

Goede zorg en blijvende aandacht voor alle medewerkers is wat u, oppervlakkig gezien, doet bij duurzame inzet. Maar hoe u dat precies doet? Hangt heel sterk af van de organisatie en de mensen die erin werken. Er is geen kant-en-klaar standaardrecept, wat bij u werkt moet u zelf uitvinden. Wel zijn er wat uitgangspunten te noemen, of stappen die veel organisaties hebben gezet en waarmee ze verder zijn gekomen richting duurzamer inzet van hun mensen.

Niks staat vast

Wat hierna volgt, is dus zeker geen vastomlijnd stappenplan dat u per se in deze volgorde moet uitvoeren. In tegendeel. Misschien moeten uw mensen wel eerst leren dromen (stap 6) voordat werken aan hun gezondheid zin heeft (stap 1). Misschien moet u die eerste stap in kleine stapjes zetten (stap 5). Bent u een klassieke top-down organisatie, dan moet u misschien eerst werken aan stap 3 en 4, voordat de rest zin heeft. Maar beginnen met stap 1 kan nooit kwaad.

Stap 1 Gezond is de basis

Gezond zijn en blijven wil zeggen: vitaal genoeg voor een goede prestatie elke dag, inclusief spannende nieuwe ideeën, scherpe gedachten en onderbouwde ondersteuning van collega’s. Maar het betekent ook: een goede nachtrust hebben, geen opvallend hoog ziekteverzuim, stress en burn out vermijden. De tijd dat Vette_hapgezondheid helemaal een zaak was van de medewerker ligt achter ons. Maar een verplichting om gezond te blijven werkt ook niet. Medewerkers moeten zelf het belang van gezondheid ervaren, omdat ze er het voordeel van inzien, of omdat ze nu fysiek en geestelijk merken dat ze niet gezond zijn. En iedereen moet ontdekken wat voor hem of haar het beste werkt, op weg naar blijvend gezond zijn.

Stap 2 Wat willen de mensen: hoe denken zij dat ze langer, beter, gezonder gaan doorwerken?

Goede medewerkers weten wat hun klanten willen, maar ook wat ze zelf nodig hebben. Nu, maar vooral in de nabije toekomst. Dat geldt ook voor hun eigen kennis en vaardigheden: ze weten wat ze daarvan kunnen gebruiken richting die klanten, en wat nog versterking behoeft. Nu moeten ze die ‘kenniskloof’ sneller dan ooit kunnen dichten. Door zichzelf steeds beter te leren kennen, door te weten welke talenten, competenties en vaardigheden ze kunnen gebruiken voor die klantbehoeften. En ook door direct en met succes aan te kunnen kloppen bij hun manager, of HR (of beide) om een training, seminar, webinar, congres te volgen dat de lacunes aanvult.

Zelfbewust

Een duurzaam inzetbare medewerker is uit zichzelf erg bewust van zijn eigen talenten en vaardigheden voor bepaalde klantgroepen. En HR zorgt sneller en beter dan ooit voor de bijpassende ontwikkelmogelijkheden. Maar laat het initiatief aan de individuele medewerker, die als een kleine zelfstandige wil ondernemen op basis van zijn eigen talenten. Hoe maakt hij zijn eigen ondernemingsplan? Zie stap 6.

Stap 3 Wat wil de organisatie: wat heeft het bedrijf nodig, nu, straks en misschien nog later

Verlies u niet in lange heisessies waarin u omschrijft, of nog erger definieert wat duurzame inzetbaarheid bij u betekent. Organisaties moeten vaker en duidelijker aangeven voor welke uitdagingen ze staan. Zet uw visie op de toekomst neer in één alinea van hoogstens 15 regels en geef in 5 regels de koers aan die het bedrijf moet varen om dat droombeeld waar te maken. De basis is een goede oriëntatie op klanten en markten. Niet nu, maar over drie tot vijf jaar. Probeer ook niet verder vooruit te kijken.

Goede stippen plaatsen

Zet enkele stippen op de horizon die aangeven wat medewerkers bij u moeten bereiken over één, twee en drie jaar, en welke middelen de organisatie hiervoor flexibel-flex-spiraal-wendbaar-agile-e1463037977865beschikbaar stelt. Die ‘stippen’ moeten ambitieus zijn, maar de lat moet ook niet onrealistisch hoog liggen. Ze kunnen per bedrijfsonderdeel of afdeling anders worden uitgewerkt. Maar zonder deze doelstellingen afgeleid van de bedrijfskoers gaan medewerkers, zeker de talentvolle, zich snel vervelen. Anderen raken onterecht ontmoedigd. Zeker de oude rotten denken al snel ‘dat haal of kan ik toch nooit’. Geef dus ook aan welke hulp het bedrijf biedt om er wel te komen.

Stap 4 Zorg voor managers die stimulerend en niet controlerend bezig zijn

De rol van de leidinggevende is er in ‘moderne’ organisaties bepaald niet eenvoudiger op geworden. Hij of zij moet coachen, begeleiden, stimuleren maar ook signaleren en sturen. En dat moet op tijd, en op de juiste manier. Nodig is allereerst een sfeer van vertrouwen tussen de manager en de medewerker, wetend dat het de manager niet alleen gaat om het belang van de organisatie, maar net zo sterk om het belang van de medewerker zelf. Wat kan die medewerker doen om langer en beter te functioneren in zijn eigen werk, hier of elders? Welke mogelijkheden en kansen zijn er binnen deze organisatie? Managers moeten de visie van het bedrijf (stap 3) goed kunnen uitdragen. Dan kunnen ze beter bepalen welke stappen deze medewerker kan zetten om daar te komen. Een goed inlevingsvermogen is net zo belangrijk als goede communicatieve vaardigheden. Vooral goed luisteren is erg belangrijk voor de manager-met-toekomst. En die manager blijft erg belangrijk voor duurzame inzet in het bedrijf. Fout management is reden nummer één waarom de talenten opstappen.

Het sleeptouw..

Stimulerende managers bieden hun medewerkers hulpbronnen en uitdaging in het werk, ze stimuleren hen om zelf te blijven werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Daarbij laten inspirerende leiders zien hoe medewerkers bijdragen aan het hogere doel van de organisatie (de visie, en de stippen) en tonen zij waardering voor deze bijdrage.

Stap 5 Begin in het klein en laag bij de grond

Boom-groeiWat goed werkt om het besef van blijven werken aan duurzame inzet tussen de oren te krijgen? Meestal zijn dat vele kleine, concrete, ludieke acties die de medewerkers bewuster maken van hun eigen leefstijl. Check your body, food en check de bike. Zeker als de meeste werknemers toch al met de fiets naar hun werk komen. Dan is het handig als je je rijwiel kan laten controleren terwijl jij werkt. Een gratis lunch in het personeelsrestaurant op de 11e etage? Kan, maar wel op elke verdieping zelf een onderdeel komen ophalen. Alleen bereikbaar per trap, uiteraard.” Of: bevorder traplopen door elke tree een geluidje te laten maken als je erop stapt. Hang bordjes op die verwijzen naar de trap, vlak bij elke liftdeur. Zet een trampoline neer op het werk, ga een week staand vergaderen. Vraag ‘leerambassadeurs’ om elk een medewerker te begeleiden bij een carrièreomslag. Of laat ze in de kantine aanschuiven om iets te vertellen over de verandering die ze zelf hebben doorgemaakt. Gebruik de ‘Koerskaart-methode’ om medewerkers groepsgewijs met elkaar in gesprek te laten gaan over duurzame inzetbaarheid. Maak taakroulatie, job crafting en job carving meer mogelijk. En-zo-voorts….

Stap 6 Maak je eigen plan voor duurzame inzet

Medewerkers en organisaties moeten meer begrip krijgen voor elkaars belangen. Zo moeten organisaties beseffen dat elke medewerker een persoonlijke loopbaan heeft die hij moet ontwikkelen. Medewerkers moeten ervan zijn doordrongen dat organisaties doelen hebben die ze moeten realiseren. En medewerker en organisatie moeten zich realiseren dat duurzaam inzetbaar alleen mogelijk is als de persoonlijke ontwikkeldoelen en organisatiedoelen zo goed mogelijk aan elkaar zijn gekoppeld.

Ontwikkel ‘plan-B’

Maar om je eigen duurzame inzetbaarheid te kunnen ontdekken moet je loskomen van de waan van de dag, je moet over je grenzen heen durven stappen en je moet dus durven dromen. Net zoals bedrijfsorganisaties over de grenzen van het hier en nu moeten zoeken naar hun doelen over drie tot vijf jaar. Medewerkers gaan op zoek naar hun eigen talenten en wat die waard zijn op de arbeidsmarkt. Heel belangrijk zijn de antwoorden op de vragen ‘waar word ik blij van’ en ‘wat kan ik daarvan Millennialkwijt in mijn werk.’ Zo kom je op andere functies en rollen die je zou kunnen vervullen, nog los van formele vereisten en vraag op de arbeidsmarkt. Je ontwikkelt een ‘plan B’, dat je altijd achter de hand kunt houden. Ook voor als je deze organisatie moet verlaten. Zo denken is verleidelijk, omdat het toekomstgericht is. Het geeft nieuwe hoop en energie. Je wordt er breder inzetbaar door.

Maak je eigen maatpak

Ook organisaties moeten hun eigen plan op maat maken als ze echt verder willen komen met duurzame inzetbaarheid. Hoe u dat doet? Kom naar de Inspiratiedag Duurzame Inzetbaarheid op 1 december aanstaande en leer van de oplossingen van andere organisaties. Ontdek hoe zij een actief DI-beleid voeren, draagvlak krijgen, opbrengsten aantonen en vooruit komen met duurzame inzet. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Nieuws

0 reacties op Het stappenplan naar duurzame inzet

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid