Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Het zijn de kleine dingen …
Gezonder werken

Het zijn de kleine dingen …

Gelukkige medewerker

Nee dit is geen podcast van Willeke Alberti. Het gaat over een vrij simpele manier om meer werkgeluk te vinden. Eentje die je snel vergeet tussen alle grote plannen en langslepende projecten. Het gaat over meer werkgeluk in het dagelijkse werk. Tim Herrera schreef er een boeiende column over in de New York Times.

Een totaal andere baan of een radicaal ander bestaan zoeken is niet nodig om gelukkiger te worden in je werk. Het is ook niet nodig om je af te vragen of deze baan maatschappelijk gezien wel relevant genoeg is. Of goed genoeg past bij je carrière. Denk aan de dagelijkse onderdelen of taken van de functie. Dus ook mails doornemen, werkoverleggen, uren registreren enzo.

Het dagelijkse vergeten we

Mensen denken daar niet zo vaak aan, want ze horen er nu eenmaal bij. Maar ze hebben wel degelijk een invloed op ons gevoel van werkgeluk, betoogt Herrera. En hij verwijst naar de immer dalende statistieken voor betrokken en bevlogen medewerkers. Wereldwijd is 15 procent van de medewerkers bevlogen; in Nederland komen we niet verder dan 10 procent. En ook qua betrokkenheid komen we niet veel verder dan 1 op 3. Ook in de VS gaan die cijfers al jaren naar beneden.

20 Procent werk van betekenis

Dramatische cijfers zetten al snel aan tot drastische acties. Toch is dat helemaal niet nodig, betoogt Herrera. Want routinetaken horen bij elke baan, en we zijn best bereid om die te accepteren. Het gaat ons om het stukje werk dat wel betekenis heeft. Wie 20 procent van zijn werktijd daaraan besteedt, heeft veel minder kans op een burn-out. Zou volgens Herrera blijken uit onderzoek in de VS onder artsen. En het mooiste is: het hoeft helemaal niet meer te zijn dan 20%. De kans op een burn-out daalt niet verder, ook niet onder de mensen die de helft van hun werktijd besteden aan zinnig werk.

Elke baan begint normaal

Twintig procent van de werktijd besteden aan zaken die er echt toe doen. Dat is voldoende om je gelukkig te voelen in het werk, en er bevlogen en betrokken bij te blijven. Maar wat doe je als je zelfs dat cijfer niet haalt? En die kans is zeker aanwezig, want in veel banen sluipt de routine er over de jaren in. Ook dan zijn er geen grote veranderingen nodig om het werk inspirerend te houden. Zelfs de meest bevlogen en best gemotiveerde medewerkers begonnen in heel normale banen.

Job carven

Wat deze mensen zo gelukkig heeft gemaakt in hun werk, is wat ze er zelf aan hebben veranderd of toegevoegd. Door dit job carven hebben ze het werk steeds meer naar hun eigen hand gezet. Hoe komt u er achter of u al of nog zit op de magische 20 procent werk met betekenis? Heel eenvoudig, stelt Herrera. Pak een notepad of een ouderwets opschrijfblok. Maak een overzicht met twee kolommen, getiteld ‘Leuk’ en ‘Vervelend’. Hou een week lang uw normale, dagelijkse werk nauwgezet bij. En zet elke taak in een van beide kolommen!

De weg naar geluk kennen

Mensen die dit hebben gedaan, voelen zich na een week niet opeens veel gelukkiger. Maar ze weten wel wat voor werk ze gelukkiger maakt, en wat niet. De kunst is om geleidelijk meer te focussen op het eerste soort werk, en het andere werk langzaam maar zeker af te stoten en uit te faseren, tot 20 procent in de categorie ‘leuk’ valt. Meer weten? Lees Tim’s column in de NYTimes. U kunt hem ook benaderen op Twitter.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Tools, Vitaliteit
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid