Stelling
"Zorgen dat mensen op kunnen gaan in hun werk is nu de beste remedie tegen de crisis."
6
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Hoe blijven thuiswerkers inzetbaar?
Anders werken

Hoe blijven thuiswerkers inzetbaar?

burn-out

Onze manier van werken is voor altijd veranderd. Constateren sommige werkplekdeskundigen verheugd. Welnee, dit is een opgelegde verbanning, zeggen anderen. Zij zijn duidelijk geen voorstanders van thuiswerken. De werkende mens is uiterst verdeeld over thuiswerken, zeker als het gaat over de toekomst van werk. Maar wat zijn signalen dat je er wel of juist niet geschikt voor bent?

Het regent nog altijd publicaties over het grootste werkexperiment ter wereld dat ooit is gehouden, zoals sommige sociologen het noemen. Vooral op Forbes ging het los, de afgelopen weken. De voors, tegens, ins en outs, die kennen de trouwe lezers van deze website nu wel. Maar wat wijst erop dat je echt moet stoppen met thuiswerken, omdat je er bijna een burn-out door hebt gekregen, de beruchte WFH-burn-out? En wat moet je echt hebben en kunnen om altijd en met succes thuis te werken?

4 Rode vlaggen die wijzen op een WFH-burn-out

Laurel Farrer, werkplekstrateeg, gaat uitgebreid in op de signalen dat je echt richting een burn-out gaat door thuiswerken. De volgende 4 signalen (rode vlaggen) kan je zien bij jezelf, maar ook bij collega’s en teamgenoten die er bijna ‘doorheen zitten’ terwijl ze thuiswerken.

1} Werk vermijden.

Blijven er veel mails staan in je inbox? Laat je de oproepen via telefoon, app en chat steeds vaker onbeantwoord, of laat je ze weglekken naar een afwezigheidsmelder? Ben je steeds vaker te laat bij video-vergaderingen? Betrap je jezelf (of anderen) steeds vaker op niksend voor zich uit staren? Allemaal tekens dat je niet moet denken aan werken, omdat je dat vanaf huis moet doen.

2} Minder presteren.

Behalve steeds vaker te laat komen uit zich dat ook door afnemende kwaliteit van het werk. Dus: meer herstelwerkzaamheden, vaker anderen de schuld geven van jouw falen en fouten, of oorzaken waar je zelf geen invloed op hebt. De internetverbinding klapte eruit, een kind werd ziek, de waterkraan lekte. In de eerste fasen van een burn-out zoeken mensen naar aanleidingen om het wat rustiger aan te doen. Wéér thuiswerken? Je moet er niet aan denken. Om die constante stress het hoofd te bieden, zoeken mensen hun heil in wat mindere prestaties. Of minder verantwoordelijkheden.

3} Uitputting en apathie.

Wie zijn werk steeds onverschilliger doet, zijn prestaties steeds minder naar waarde schat en zijn normale thuiswerk-gewoonten steeds vaker negeert, moet echt gaan oppassen. Zeker als de inbreng tijdens video-vergaderingen en online meetings afneemt, van mindere kwaliteit is en als het ongeduld met de input van anderen toeneemt. Dan begint WFH burn-out te lijken op een echte, of ‘normale’ burn-out.

4} Overcompenseren.

Een volgende fase, meestal vlak voor de totale instorting, is niet minder, maar juist veel meer werken. Er niet mee kunnen stoppen, steeds langere dagen maken en het werk steeds voorrang geven boven privé-afspraken, zelfs in privétijd. Wie zo aan het (thuis)werken is, weet ergens wel dat hij of zij er bijna doorheen zit. Maar je probeert dan te redden wat mogelijk is, en je hoopt stiekum dat je zo de volledige instorting kan voorkomen.

Blijf een teamlid!

Meestal lukt dat niet. En wat het volgens Farrer nog erger maakt: thuiswerkers missen de sociale controle van collega’s. Zij moeten zelf beter letten op subtiele signalen bij henzelf dat ze aan het ‘opbranden’ zijn. En op tijd actie nemen, bijvoorbeeld door de rest van het artikel op Forbes te lezen. Of kijk (weer) even naar de 10 fijne kneepjes van het thuiswerken. Let vooral ook op de samenwerking met het team. Wie deze symptomen voelt, kan ze het beste zo snel mogelijk delen met de collega’s, stelt Ferrer. Dan kunnen ze op tijd naar oplossingen zoeken, zoals werk herverdelen, meer aanmoediging en morele steun geven, of: hun eigen smart met jou delen.

Altijd thuiswerken? Dit moet je goed beseffen

Gedwongen thuiswerken komt voor veel mensen neer op dwangarbeid. Je werkt dan niet, je bent bezig met overleven. Die stevige uitspraken over het thuiswerken van nu komen van Charlie Warzel, in een opiniestuk in de New York Times. Vooral leuk voor de haters van de gedwongen variant waar we nu in zitten. Maar stel nou dat thuiswerken je ‘ergens’ wel bevalt, en je wilt graag weten of je inderdaad altijd zo kan blijven werken? Met hoogstens zo nu en dan een ‘terugkomdag’ op de zaak? Waar moet je aan hebben gedacht, behalve de formele en technische zaken? Waar moet je je mentaal op hebben voorbereid? Kourtney Whitehead noemt op Forbes drie aspecten die je goed moet beseffen voordat je dat formele verzoek indient.

1} Weet wat je mist.

Mensen die voor het eerst thuiswerken, valt meestal op dat ze meer werk af krijgen in minder tijd. Logisch, want de uren die je anders door zou brengen in de file, bus of trein kan je nu productief zijn. Ook vallen er altijd wel wat vergaderuren af als je een week thuiswerkt. En informele ontmoetingen met collega’s bij het beruchte koffieapparaat, de verjaardagen met gebak, etc. Dat levert je aardig wat tijdswinst op, en dat is een voordeel. Maar er zitten ook nadelen aan een meer solitaire werkstijl. Zo gaat brainstormen, en ander creatief denkwerk echt veel beter als je fysiek bij elkaar zit. En al dat informele ‘gedoe’ gaat natuurlijk nergens over, maar het verstevigt wel de onderlinge relaties met collega’s. Die kunnen heel waardevol zijn, als het spannend of druk wordt op het werk. Besef dus dat thuiswerken voor niemand alleen voordelen heeft, zegt Whitehead.

2} Je zit onder een vergrootglas.

In een crisis zoals deze merk je het misschien niet zo, maar er wordt extra scherp gelet op thuiswerkers. Doen ze genoeg, presteren ze goed genoeg, of lopen ze de kantjes ervan af? Veel managers hebben moeite met die beoordelingen bij medewerkers die ze niet (goed) kunnen zien de hele dag. Ze hebben alleen je output, qua hoeveelheid en kwaliteit waar ze goed naar kunnen kijken. Onderliggende problemen zien ze niet, tenzij jij die vaak en vroeg met ze deelt. Laten zien dat je nog steeds een competente medewerker bent, die goed inzetbaar is met meerwaarde voor de onderneming is volgens Whitehead de grootste uitdaging voor ‘professionele’ permanente thuiswerkers.

3} Je bent een goede virtuele netwerker, ook intern.

De meeste communicatie op afstand verloopt op afspraak, niet spontaan, merkt Whitehead terecht op. En daar is niet iedereen even goed in. Ben je iemand die beter tot zijn recht komt tijdens informele ontmoetingen, waarbij je elkaar recht in de ogen kunt kijken? Deze gedwongen thuiswerkperiode is een goede gelegenheid om deze afweging te maken. Hoe heeft de verhouding met je collega’s en je leidinggevende zich ontwikkeld? Zijn jullie inniger, informeler geworden of heb je het idee dat er meer afstand is ontstaan (uit het oog, uit het hart)? Voel je je nog steeds goed verbonden met de rest van het team? Heb je het idee dat je meer collega’s hebt ontmoet die je voorheen amper kende of ben je meer mensen uit het oog verloren? Dat interne netwerk onderhouden is minstens zo belangrijk voor permanente thuiswerkers dan bij mensen die liever op de zaak zijn, elke dag.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid