Stelling
"Financieel kunt u vaak veel meer dan u denkt."
10
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Hoe is dat, werken voor een robot?
Anders werken

Hoe is dat, werken voor een robot?

De meeste werkende mensen hebben een hekel aan hun leidinggevende. Gelooft u dat niet? Google maar eens op ‘mijn baas’ en zie welke vreselijke suggesties de zoekmachine aanbiedt om die zin af te maken. ‘Is een narcist’ is nog een van de vriendelijker opties. Dus een robot als baas kan alleen maar beter zijn, zou je zeggen.

Het klinkt op het eerste gezicht bizar, een robot dezelfde verantwoordelijkheden geven als een manager. Het is ten slotte een machine. Die doet alleen wat programmeurs erin hebben gestopt. Maar als die input ‘klopt’, kan een robot er hetzelfde mee doen als een manager. Meestal doet ‘hij’ dat sneller dan de mens, en gelet op de kritiek op veel managers, misschien ook wel beter. Wat doet een manager vooral? Beslissingen nemen. Over wie wat doet, wanneer, tot op zekere hoogte ook hoe. Prioriteren. Doelen stellen, en terugrapporteren hoe u daarmee bent omgegaan.

U gebruikt ze al

Daar gebruikt u nu al computers bij, stellen Tomas Chamorro-Premuzic en Gorkan Ahmetoglu in de Harvard Business Review. Daar zit wat in. En de huidige manier van werken levert kennelijk lang niet altijd plezierige uitkomsten op, gelet op de vele klachten over leidinggevenden. Het is een van de redenen dat veel werknemers liever voor zichzelf beginnen, ook in onzekere markten en tijden.

Slechter kan niet?

Alle reden dus om het eens te proberen met een baas als robot, stellen de psychologen verbonden aan het University College of London. Hij hoeft alleen maar de beste optie te kiezen, gelet op de mogelijkheden. Vergelijk het met een zelfrijdende auto: als die nergens tegenaan botst, doet hij het ook al net zo goed als de gemiddelde automobilist. Maar, zoals bij alle vernieuwingen, kleven er ook aan robotmanagement voor- en nadelen.

Voordelen van de robotmanager

1} Ze nemen alleen rationele beslissingen.

Een robot heeft geen emoties. Hij toont geen medeleven als u iets niet goed (genoeg) doet, maar hij wordt ook niet kwaad op u. Hij vertelt alleen maar hoe u het doet, vergeleken met een benchmark (die andere mensen er ooit in hebben gestopt). Vervelend, dat gebrek aan empathie? Denk eens aan de collega die woedend wordt op een computer, of ander apparaat, als dat niet doet wat hij wil. Deze vorm van razernij komt vaker voor dan menigeen denkt. En het kost veel tijd, en verloren energie. Terwijl iedereen wel weet dat die boosheid geen zin heeft.

2} Ze zijn objectief.

Mensen staan bloot aan veel invloeden. Ze moeten rekening houden met hun netwerk, hun familie, relaties, hun idealen, wensen en dromen op de korte en langere termijn. ‘Objectiviteit bestaat niet’, is een veelgehoorde opvatting. Dat klopt, maar de vraag is wie er verder van af zit: de mens, met zijn (vaak onbewuste) vooroordelen, voorkeuren en afkeur van sommige mensen en gedragingen, of de robot, met zijn voorgeprogrammeerde set waarden en normen die hij naar iedereen toe gelijk toepast, zonder aanzien des persoons.

3} Ze nemen betere beslissingen.

Hier ligt het grootste voordeel van de robotmanager. Hij kan rekening houden met veel meer factoren en variabelen dan een mens. Wij bezwijken bijna elke dag onder een overdosis aan informatie. Kijk maar eens hoe gehandicapt we zijn als we een dag niet bij internet of onze smartphone kunnen. Elke werkwijze die stabiel genoeg is om vast te leggen in een instructie of stappenplan, kan beter worden uitgevoerd door een machine dan door een mens. De robot zal het stappenplan altijd volledig nalopen, inclusief alle variabelen en alternatieven. Dus als het plan klopt, is de beste uitkomst gegarandeerd. Als de robot een beetje slim is, let hij trouwens ook op onlogische of ontbrekende stappen in dat plan. En laat hij het hopelijk aan ons om daarover een beslissing te nemen…

Nadelen van de robotmanager

1} Ze zitter er wel eens naast.

Berucht zijn de automatische Tweets gebaseerd op veelgebezigd taalgebruik op Twitter. In de VS zijn er legio andere faux pas van robots gesignaleerd: zo vertelden robots welke taxichauffeurs slecht waren, welke boekverkoper je kon vertrouwen en welk nieuws betrouwbaar zou zijn. De uitkomsten bleken onjuist, en dat lag met name aan de kwaliteit van de gegevens waarop ze waren gebaseerd. Mensen zijn nog onlogischer en onvoorspelbaarder dan we zelf in de gaten hebben.

2} Ze zijn niet creatief.

Robots kunnen niets anders doen dan herhalen wat er al is. Nieuwe verbindingen leggen tussen bestaande zaken is erg lastig voor ze. Dat staat niet in hun algoritme. En ook als het er wel in zou staan: hoe bepaal je wat kansrijk is en wat niet? Dat is zelfs voor mensen lastig, gelet op de vele crashes op aandelenmarkten. Maar wij kunnen dat wel beter dan robots, gezien de miljardairs met goed zakeninstinct. Een robot kan dus razendsnel het beste hotel voor u vinden in een miljoenenstad als Tokyo, maar het kan niet op het nieuwe concept AirBnB komen. Vraag uw robotmanager dus liever niet om een creatieve oplossing voor uw tijdsgebrek.

3} Het zijn geen mensen.

Robots kunnen niet inschatten hoe u zich voelt. Zelfs de best geprogrammeerde machines kunnen dat amper. Ons scala aan gevoelens en emoties is er te divers, en onberekenbaar voor. Bovendien reageert bijna iedereen anders in vergelijkbare situaties. Daarom waarderen we een complimentje van een robotbaas ook niet erg. ‘Wat weet jij daar nou van’, is een veelgehoorde reactie. Blijkbaar heeft u voldaan aan een set variabelen die iemand ergens ooit in dat ‘ding’ heeft gestopt. Een mens kan oneindig veel beter inschatten of uw prestatie, gegeven deze omstandigheden, echt bijzonder is. Omgekeerd kan een menselijke manager wel met u meevoelen als u een dag onder de maat presteert. Iedereen heeft dat weleens. Ieder mens, wel te verstaan.

Kortom…

Wie is getraumatiseerd door het werken voor een (van de vele) slechte managers, kan het eens proberen met een robot als baas. Concluderen Premuzic en Ahmetoglu. Maar of het een succes wordt, hangt heel erg af van het werk dat u doet, en van uw persoonlijkheid. Wie veel empathie wil, kan het beter bij mensen houden.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid