Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
46
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Hoe hou je gezonde medewerkers?
Gezonder werken

Hoe hou je gezonde medewerkers?

gezonde medewerkers

Gezonde medewerkers presteren beter, en ze houden het langer vol. Van alle werkgevers in Europa, het Midden-Oosten en Afrika zijn wij daar het meest van doordrongen. Zeker HR. Dat maakt Nederlandse bedrijven wereldkampioen duurzame inzetbaarheid, bleek uit onderzoek van risico- en verzekeringsadviseur Aon. Een mooi resultaat, maar hoe houden we dat vast? Stel je 3 essentiële vragen.

Bijna elke werkgever beseft heel goed dat gezond blijven van groot belang is voor goede werkprestaties. En bijna elke Nederlandse werkgever vindt ook dat hij verantwoordelijk is voor de gezondheid van zijn eigen mensen. Toch heeft driekwart van de werkgevers nog geen goed beeld van het verband tussen de gezondheid en de bedrijfsprestaties. Wel heeft nu bijna de helft een strategie hoe de gezondheid van de eigen mensen te verbeteren. Twee jaar geleden had nog maar 36 procent van de Nederlandse werkgevers daar een plan voor.

Loopbaan veeleisender en langer

“De tendens onder Nederlandse werkgevers om steeds meer te investeren in duurzame inzetbaarheid is voor ons herkenbaar,” aldus Dora Horjus, managing director Corporate Wellness bij Aon Nederland. De gezondheid van personeel vraagt om diverse redenen extra aandacht. Zo moeten werknemers vaker van rollen en competenties wisselen en werken ze langer door voordat ze met pensioen gaan. De gemiddelde loopbaan is veeleisender en langer,” vat Horjus de personele uitdagingen samen.

1} Doen we de juiste dingen?

We weten dat gezond belangrijk is, en we doen er ook wat aan, maar of het allemaal nuttig is? Draagt het echt bij aan gezonde medewerkers? Dat blijft nu nog nattevingerwerk bij de meeste Nederlandse werkgevers. Minder dan een vijfde (19%) meet de resultaten van het gezondheidsbeleid dat ze voeren. Ruim driekwart (77%) zegt zijn strategie wel te wíllen gaan meten in de komende jaren.

Samenhang

Dat werkgevers de impact van interventies nog nauwelijks meten, vindt Horjus opvallend gezien de uitstekende oplossingen die voorhanden zijn. “Ons advies aan werkgevers is om meer samenhang aan te brengen tussen die oplossingen en het gezondheidsbeleid. Ook de financieringsmogelijkheden van interventies zouden ze beter kunnen onderzoeken.”

Let op de geest

Nederlandse werkgevers richten zich met hun gezondheidsprogramma’s vooral op de fysieke en sociale gezondheid van medewerkers. Veel minder aandacht hebben ze voor financiële hulp en steun, onder andere bij schulden en ondersteuning bij PSA. Terwijl tweederde van de werkgevers vindt dat werkstress en geestelijke gezondheidsproblemen de meeste aandacht verdienen. Horjus adviseert om gezondheidsstrategieën breder op te zetten. “Niet alleen uit dit onderzoek, maar ook uit studies van de World Health Organization blijkt dat mentale problemen een steeds groter gezondheidsissue vormen. Dat vraagt om een brede aanpak die aandacht heeft voor fysieke, sociale, mentale én financiële aspecten,” aldus Horjus.

2} Werken we proactief aan gezonde medewerkers?

Voorkomen is beter dan genezen, stelt Horjus en dus is het beter om meer te investeren in preventieprogramma’s dan in verzuimbegeleiding. Ook het communiceren over arbeidsvoorwaarden, inclusief gezondheidsmaatregelen kan volgens haar nog veel beter. “Een goed, proactief gezondheidsbeleid gaat steeds meer een onderscheidende factor worden, voorspellen wij.”

Gezonde medewerkers zijn goed voor uw imago

Wie dus aan zijn imago als goede werkgever wil werken in deze krappe personeelstijden doet er goed aan om een proactief gezondheidsbeleid te voeren. Wat houdt dat in? De basisingrediënten zoals gezonde voeding in de kantine en minder snoepen tussendoor veronderstellen we als bekend. Hierna focussen we op wat minder bekende onderdelen van een vitaliteitsbeleid.

Betalende baas stimuleert beweging

Meer bewegen is essentieel om vitaler te worden. Hiertoe kan de werkgever fitness bevorderen en stimuleren, door het zelf aan te bieden, door tijd beschikbaar te stellen of door abonnementen op sportscholen en gezondheidstrainingen te stimuleren. Als de werkgever betaalt, komt bijna de helft (47%) van de werknemers die nu stilzit in beweging. Zo blijkt onder meer uit onderzoek van Gympass (aanbieder van zakelijke sport- en welzijn-oplossingen).

3} Benaderen we gezondheid dynamisch?

Maar het hoeft niet altijd zo dramatisch. Dynamisch werken is een belangrijk onderdeel van gezondheidsbeleid. Het betekent niet zittend of staand werken, maar allebei. Vaker korte pauzes nemen, waarin je opstaat en even iets anders doet of naar een collega loopt (liefst op een andere afdeling, die met iets heel anders bezig is), kleine drinkbekers gebruiken, de lift uitbannen, en lunchwandelen. Beter letten op de tijdsindeling en de werkverdeling over de hele dag, zodat je niet de lastigste klussen uitstelt tot de avond of het weekend.

Gezonde verslaving

Door de hele werkdag door steeds wat te bewegen maak je van gezondheid een chronische verslaving. Iets waar je regelmatig wat aan moet blijven doen omdat je je anders slecht gaat voelen. Maar vitaliteit is niet alleen fysiek welbevinden. De geest is (minstens) zo belangrijk, want die twee zijn onlosmakelijk verbonden. En uit het onderzoek van Aon blijkt ook weer dat we de invloed van mentale problemen op onze gezondheid flink onderschatten.

Mentale ruimte

Wie steeds sneller geïrriteerd raakt, zich kort achter elkaar opgewekt en neerslachtig voelt en bij grotere werkdruk direct boos of moedeloos wordt, weet dat zijn of haar mentale vitaliteit niet (meer) optimaal is. De beste oplossing is meestal: ruimte scheppen. Letterlijk en figuurlijk, door even iets heel anders te gaan doen. Dat kan met sporten, maar ook door te mediteren of bezig te gaan met de kinderen, de auto te wassen of .. een ingewikkelde puzzel op te lossen (uit de krant, of uit een boekje, inderdaad).

Opbrengst zit in het maatwerk

De tijd die elke pauze kost, heeft zich op het einde van de dag drie keer terugverdiend in verhoogde productiviteit en meer werkplezier. Dat is nog zo’n onderbelicht aspect van vitaliteitsbeleid: de kosten en baten. Want er is veel te koop aan programma’s voor beweging, goede voeding en geestelijk welbevinden. En een workshop of bootcamp is zo in elkaar gezet. Maar de ene diëtist, fysiotherapeut, sport- of mental coach is de andere niet. Een (verplicht) programma voor iedereen kan wel eens meer kosten dan het opbrengt, omdat mensen meer en andere blessures oplopen dan ze hadden voordat je ermee begon. Weten wat een lichaam aankan, en wat de inzittende beter kan laten, is maatwerk. En juist daarom is dat het begin van een gezondheids- of vitaliteitsprogramma met echt blijvende opbrengsten.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid