Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Hoe hou je gezonde medewerkers?
Gezonder werken

Hoe hou je gezonde medewerkers?

gezonde medewerkers

Onze gezondheid komt steeds meer onder druk in deze corona-crisistijden. De helft werkt thuis, vaak gedwongen. Lekker rustig, geconcentreerd doorwerken, denkt de andere helft. Maar de thuiswerkers zitten vaak slecht, en ze klagen over eenzaamheid. De andere helft werkt op de zaak omdat het niet anders kan. Fijn, veel contacten denken de thuiswerkers. Zelf vrezen de werkers op locatie dat ze er corona door oplopen. Hoe hou je gezonde medewerkers in deze crisis? Stel jezelf daarvoor deze 3 essentiële vragen.

Bijna elke werkgever beseft heel goed dat gezond blijven van groot belang is voor goede werkprestaties. En bijna elke Nederlandse werkgever vindt ook dat hij verantwoordelijk is voor de gezondheid van zijn eigen mensen. Toch heeft driekwart van de werkgevers nog geen goed beeld van het verband tussen de gezondheid en de bedrijfsprestaties. Wel heeft nu bijna de helft een strategie hoe de gezondheid van de eigen mensen te verbeteren. Twee jaar geleden had nog maar 36 procent van de Nederlandse werkgevers daar een plan voor.

Loopbaan veeleisender en langer

De gezondheid van personeel vraagt om diverse redenen extra aandacht. Ook als er geen acute crisis is die moet worden bestreden. “Medewerkers moeten vaker van rollen en competenties wisselen en ze moeten steeds langer doorwerken. De gemiddelde loopbaan is veeleisender en langer,” vat Dora Horjus, managing director Corporate Wellness bij Aon Nederland de personele uitdagingen samen. We moeten dus blijven letten op onze gezonde medewerkers. Of ze wel voldoende gezond blijven om echt vitaal te blijven functioneren. Voor dat gezondheidsmanagement kan je jezelf de volgende 3 vragen stellen.

1} Doen we de juiste dingen?

We weten dat gezond belangrijk is, en we doen er ook wat aan, maar of het allemaal nuttig is? Draagt het echt bij aan gezonde medewerkers? Veel bedrijven weten dat (nog) niet. Minder dan een vijfde (19%) meet de resultaten van het gezondheidsbeleid dat ze voeren. Ruim driekwart (77%) zegt zijn strategie wel te wíllen gaan meten in de komende jaren.

Samenhang

Dat werkgevers de impact van interventies nauwelijks meten, vindt Horjus opvallend gezien de uitstekende oplossingen die voorhanden zijn. “Ons advies aan werkgevers is om meer samenhang aan te brengen tussen die oplossingen en het gezondheidsbeleid. Ook de financieringsmogelijkheden van interventies zouden ze beter kunnen onderzoeken.”

Let op de geest

Nederlandse werkgevers richten zich met hun gezondheidsprogramma’s vooral op de fysieke en sociale gezondheid van medewerkers. Veel minder aandacht hebben ze voor financiële hulp en steun, onder andere bij schulden en ondersteuning bij PSA. Terwijl tweederde van de werkgevers vindt dat werkstress en geestelijke gezondheidsproblemen de meeste aandacht verdienen. Horjus adviseert om gezondheidsstrategieën breder op te zetten. “Ook uit studies van de World Health Organization blijkt dat mentale problemen een steeds groter gezondheidsissue vormen. Dat vraagt om een brede aanpak die aandacht heeft voor fysieke, sociale, mentale én financiële aspecten,” aldus Horjus. Waaronder dus ook aandacht voor medewerkers met schulden.

2} Werken we proactief aan gezonde medewerkers?

Voorkomen is beter dan genezen, stelt Horjus en dus is het beter om meer te investeren in preventieprogramma’s dan in verzuimbegeleiding. Ook het communiceren over arbeidsvoorwaarden, inclusief gezondheidsmaatregelen kan volgens haar nog veel beter. “Een goed, proactief gezondheidsbeleid gaat steeds meer een onderscheidende factor worden, voorspellen wij.”

Gezonde medewerkers zijn goed voor het imago

Wie dus aan zijn imago als goed werkgever wil werken, ook in deze crisistijden, doet er goed aan om een proactief gezondheidsbeleid te voeren. Wat houdt dat in? De basisingrediënten zoals gezonde voeding in de kantine en minder snoepen tussendoor veronderstellen we als bekend. Maar hoe zit dat als je langdurig (of permanent) thuiswerkt? En als collega’s plus leidinggevende niet over je schouder meekijken? Let dan speciaal op deze 2 aspecten van proactief gezondheidsbeleid.

Gezond voedsel voor thuiswerkers

Eet vers en onbewerkt voedsel. Gezonde en gevarieerde voeding heeft grote voordelen voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Kies voor eten uit de natuur, zoals zaden, noten, vis, eieren en mager vlees. Eet ook 400 gram groenten per dag. Dat is best veel, maar zorgt wel voor de voedingsstoffen die je nu juist nodig hebt. Staar je niet blind op de avondmaaltijd. Groenten kun je behalve bij de lunch, ook op andere momenten eten, bijvoorbeeld als tussendoortje of verwerkt in een smoothie.

Let op je nachtrust!

Slaap zeven tot acht uur per nacht. Sommige mensen denken met vijf uur nachtrust af te kunnen, maar onderschatten de lichamelijke gevolgen daarvan. Bij een productieve dag hoort een goede nachtrust. Het betekent ook: op tijd stoppen met werken, liefst elke dag op een vaste tijd. Voor de broodnodige flex hoeft dat niet 5 uur ‘s middags te zijn. Maar bij voorkeur wel een tijdstip in de vroege avonduren. Je hebt dan nog voldoende tijd om lichaam en geest tot rust te brengen. Luister wat muziek, lees een boek of doe een ontspanningsoefening. Rustig een stukje wandelen of fietsen in de avond kan ook erg ontspannend zijn. Maar hou het wel rustig.

3} Benaderen we gezondheid dynamisch?

Maar het hoeft niet altijd zo dramatisch. Dynamisch werken is een belangrijk onderdeel van gezondheidsbeleid. Het betekent niet zittend of staand werken, maar allebei. Vaker korte pauzes nemen, waarin je opstaat en even iets anders doet of naar een collega loopt (liefst op een andere afdeling, die met iets heel anders bezig is), kleine drinkbekers gebruiken, de lift uitbannen, en lunchwandelen. Beter letten op de tijdsindeling en de werkverdeling over de hele dag, zodat je niet de lastigste klussen uitstelt tot de avond of het weekend.

Betalende baas stimuleert beweging

Meer bewegen is essentieel om vitaler te worden. Hiertoe kan de werkgever fitness bevorderen en stimuleren, door het zelf aan te bieden, door tijd beschikbaar te stellen of door abonnementen op sportscholen en gezondheidstrainingen te stimuleren. Als de werkgever betaalt, komt meestal bijna de helft (47%) van de werknemers die nu stilzit in beweging.

Gezonde verslaving

Door de hele werkdag door steeds wat te bewegen maak je van gezondheid een chronische verslaving. Iets waar je regelmatig wat aan moet blijven doen omdat je je anders slecht gaat voelen. Maar vitaliteit is niet alleen fysiek welbevinden. De geest is (minstens) zo belangrijk, want die twee zijn onlosmakelijk verbonden. En uit het onderzoek van Aon blijkt ook weer dat we de invloed van mentale problemen op onze gezondheid flink onderschatten.

Mentale ruimte

Wie steeds sneller geïrriteerd raakt, zich kort achter elkaar opgewekt en neerslachtig voelt en bij grotere werkdruk direct boos of moedeloos wordt, weet dat zijn of haar mentale vitaliteit niet (meer) optimaal is. De beste oplossing is meestal: ruimte scheppen. Letterlijk en figuurlijk, door even iets heel anders te gaan doen. Dat kan met sporten, maar ook door te mediteren of bezig te gaan met de kinderen, de auto te wassen of .. een ingewikkelde puzzel op te lossen (uit de krant, of uit een boekje, inderdaad).

Opbrengst zit in het maatwerk

De tijd die elke pauze kost, heeft zich op het einde van de dag drie keer terugverdiend in verhoogde productiviteit en meer werkplezier. Dat is nog zo’n onderbelicht aspect van vitaliteitsbeleid: de kosten en baten. Want er is veel te koop aan programma’s voor beweging, goede voeding en geestelijk welbevinden. Maar de ene diëtist, fysiotherapeut, sport- of mental coach is de andere niet. Een (verplicht) programma voor iedereen kan wel eens meer kosten dan het opbrengt, omdat mensen meer en andere blessures oplopen dan ze hadden voordat je ermee begon. Weten wat een lichaam aankan, en wat de inzittende beter kan laten, is maatwerk. En juist daarom is dat het begin van een gezondheids- of vitaliteitsprogramma met echt blijvende opbrengsten.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid