Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Hoe houden we de balans goed?
Achtergrond

Hoe houden we de balans goed?

Jongere gelukkige werkenden

Een goede balans tussen werk en privé, is dat het belangrijkste bij werkgeluk? De PW-redactie vroeg het aan de kennismanager van HR-dienstverlener Raet en aan drie experts van Great Place To Work-bedrijven: LCG, Atlassian en Protime.

Uit het HR Benchmarkonderzoek 2018 van HR-dienstverlener Raet blijkt dat het werkgeluk van medewerkers momenteel sterk afhangt van de werk-privébalans. Na salaris en arbeidsvoorwaarden is dat de belangrijkste reden om bij het bedrijf te blijven. Waarom vinden veel mensen die balans zo belangrijk en hoe zorgen bedrijven dat hun mensen door de juiste balans gelukkig blijven?

Elke minuut optimaal besteden

Volgens Kennismanager Joke van der Velpen van Raet is geluk in het werk iets waar de laatste jaren steeds meer bewustwording voor is: “Medewerkers realiseren zich steeds meer dat ze iedere minuut per dag slechts één keer kunnen besteden. Deze minuten willen ze zo nuttig en zo zaligmakend mogelijk indelen. Ze willen zowel in hun werk als hun privéleven gelukkig zijn. Om deze balans te kunnen realiseren, is het belangrijk om continu in gesprek te zijn met elkaar. De behoeften en verwachtingen van de werkgever en medewerker moeten voor beide partijen duidelijk zijn. Door de technologische ontwikkelingen is meer mogelijk in plaats- en tijdonafhankelijk werken. Voor een succesvolle invoering is het belangrijk dat de manager goede resultaatafspraken maakt met de medewerker.”

Goede werkgevers ontstaan niet zomaar

“Niet alleen de technologische ontwikkelingen zorgen voor grote veranderingen op gebied van werkgeluk”, zegt Lucas Polman, directeur van Protime Nederland. “De arbeidsmarkt is nu zo krap, dat bedrijven ver gaan om personeel te werven. Bedrijven vinden zichzelf opnieuw uit en bieden allerlei secundaire voorwaarden om nieuw talent aan te trekken. Dat lijkt leuk, maar veranderingen op de arbeidsmarkt zouden niet leidend moeten zijn om je arbeidsvoorwaardenpakket drastisch te veranderen. Een goede werkgever word je immers niet in één dag. Als goed werkgeverschap zit ingebakken in je cultuur, dán onderscheid je jezelf. Een cultuur waarin werknemers voorop staan is een duurzame cultuur, want dan verzamel je mensen om je heen met dezelfde waarden.”

Matchen op bedrijfscultuur

Jan Kaan, Benelux Channel Manager bij Atlassian, beaamt deze veranderingen op het gebied van werkgeluk. “Organisaties richten hun pijlen steeds meer op maatschappelijke zingeving en de match tussen werkgever en werknemer. In plaats van te focussen op vaardigheden is iemands persoonlijkheid en of deze past bij de organisatie minstens zo belangrijk. Door in het sollicitatieproces kandidaten met diverse medewerkers uit andere teams te laten praten, ook over de kernwaarden van het bedrijf, ontdek je of iemand naast een match op skills ook daadwerkelijk goed past binnen je bedrijfscultuur.” Om deze reden heeft Atlassian het Workplace Experience team in het leven geroepen. Jan: “Het Workplace Experience team doet er alles aan om een positieve werksfeer voor ons te creëren. In een diverse organisatie als de onze met meer dan veertig nationaliteiten zijn er geregeld evenementen op kantoor.”

Inspanning en ontspanning

De toenemende aandacht voor de werk-privébalans is ook Arjen Hoekzema, talentcoach en trainer bij LCG, opgevallen. Werkgeluk hangt van een goede werk-privébalans af. Hij hoort steeds meer over mensen met burn-out of gerelateerde klachten en ziet steeds meer aandacht voor de balans tussen inspanning en ontspanning. “Zo’n tien jaar geleden was deze werk-privébalans voor mij niet iets wat je met je werkgever besprak, maar een persoonlijke aangelegenheid. Zelf een goede verhouding creëren in een tijd waarin je continu wordt blootgesteld aan prikkels is ingewikkeld, met langdurige uitval als mogelijk gevolg. Dit kost werkgevers veel geld en brengt ook persoonlijke schade met zich mee”. Hoekzema gelooft dat werkgevers hier een stap verder kunnen gaan: “Werkgevers zijn niet verantwoordelijk voor het privéleven van medewerkers, maar kunnen wel een gezonde energiebalans aanmoedigen”.

Bespreek regelmatig de behoefte

Op de vraag wat HR-adviseurs kunnen doen, antwoordt Hoekzema: “Bespreek de persoonlijke behoefte, wat is voor de medewerker een gezonde balans? Dit omvat ook de ambities en uitdagingen buiten het werk. Behandel het onderwerp vervolgens structureel in een persoonlijk gesprek. Dit doe ik ook als coach door wekelijks te vragen hoe de afgelopen week verliep en wat komende week moet worden behouden of veranderd om beter in balans te zijn. Eens per halfjaar kijken we langer terug en vooruit. Een goede balans draagt uiteindelijk niet alleen bij aan het werkgeluk, maar creëert levensgeluk.”

Lees het hele artikel op PW., 7 september 2018Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid