Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Hoe je kunt blijven thuiswerken tijdens deze crisis
Gezonder werken

Hoe je kunt blijven thuiswerken tijdens deze crisis

Net nu veel mensen begonnen te wennen aan soms terug naar kantoor, moeten we de knop weer omzetten. Wie thuis kán werken, moet dit ook doen om de verspreiding van het coronavirus te helpen indammen. Hoe lang deze situatie gaat duren weet niemand, en dat gebrek aan een stip op de horizon maakt het mentaal des te lastiger. We moeten dit volhouden, maar hoe doen we dat het beste? Lucas Swennen en Gea Peper van het HappinessBureau geven je wat hartverwarmende tips.

Welke invloed heeft de coronapandemie op werkomstandigheden? En hoe groot is die invloed eigenlijk? Precies dat onderzocht een internationale groep psychologen, onder meer uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Singapore en Nederland. Hun onderzoek, afgelopen augustus gepubliceerd, bestaat uit een overzicht van wat er bekend is in de arbeids- en organisatiepsychologie over thuiswerken, virtueel samenwerken, virtueel leiderschap, het gebrek aan sociale werkcontacten en de gezondheid en het welbevinden van werkenden. Hieronder volgt een aantal conclusies en tips.

Download de whitepaper Thuiswerkbeleid: dit zijn de aandachtspunten

Thuiswerken: de juiste plek, het juiste werk

Veel medewerkers hebben zich in korte tijd moeten aanpassen aan volledig thuiswerken. en het is dan ook met name geschikt voor complexe taken die je zonder veel interactie met collega’s kunt uitvoeren. Maar niet iedereen heeft thuis een geschikte werkplek. Bovendien hebben thuiswerkers vaak moeite om werk en privé gescheiden te houden. Het gevolg is dat mensen afgeleid raken tijdens het werk of juist ’s avonds niet kunnen ontspannen.

Pas op! Controlerende werkgevers

Voorheen was aanwezigheid op kantoor voor veel werkgevers een teken dat medewerkers aan het werk waren. Goed onderzoek naar de invloed van corona op de productiviteit, creativiteit en innovatie ontbreekt nog. Toch verwachten de onderzoekers dat werkgevers nieuwe manieren ontwikkelen om thuiswerkers te controleren op aanwezigheid en productiviteit. Ze waarschuwen ervoor dat het online monitoren van medewerkers voor extra stress kan zorgen en een inbreuk kan zijn op de privacy.

Lees ook: Gluurprogrammatuur: do’s en don’ts bij controleren thuiswerkers

Virtueel samenwerken en leiderschap

Teams die op afstand samenwerken hebben doorgaans een minder rijke communicatie dan teams die face-to-face samenwerken. Het risico bestaat dat conflicten sneller escaleren. Virtueel samenwerken kan daarnaast invloed hebben op in hoeverre collega’s elkaar helpen. Toch blijkt uit eerder onderzoek dat medewerkers meer bereid zijn om hun collega’s te helpen dan vaak wordt gedacht. Medewerkers moeten daardoor nu explicieter zijn om hulp van anderen te vragen.

Goed leiden kan ook op afstand, maar…

Goed leiderschap werkt ook op afstand, stellen de onderzoekers. Doordat de interactie bij virtueel samenwerken anders is dan op kantoor, gaan leidinggevenden in deze coronacrisis meer beoordelen op resultaat. Dat is op de korte termijn effectief. Maar op de langere termijn kan virtueel samenwerken leiden tot te weinig feedback van leidinggevenden, en niet genoeg leermomenten. Dat hangt weer samen met lagere inzet en betrokkenheid en een hoger personeelsverloop.

Lees ook: Het belang van leiderschap en visie tijdens de covid-19-crisis

Eenzaamheid beïnvloedt de gezondheid

Goede sociale interacties zijn essentieel voor de mentale en fysieke gezondheid. Ook handen schudden draagt bij aan sociale verbinding. Het is daarom te verwachten dat het thuiswerken een negatieve impact heeft op de gezondheid van werkenden, zeggen de psychologen. Nog verraderlijker dan de daadwerkelijke vermindering van sociale contacten is eenzaamheid. En dan met name het gemis van voldoende sociale contacten. Van eenzaamheid op het werk was al bekend dat het negatieve gevolgen heeft voor de toewijding en prestaties. De psychologen stellen voor dat organisaties een KPI maken van eenzaamheid en dit goed monitoren.

Andere bedreigingen voor de gezondheid

Ook zijn er aanwijzingen dat de werkomstandigheden bij veel werkenden zijn verslechterd door corona. Dat maakt het risico op onder meer burn-out groter. Bovendien zorgt alle media-aandacht voor het virus voor extra stress en een grotere kans op depressie. Ook verslaving aan bijvoorbeeld alcohol ligt daarbij op de loer, stellen de psychologen.

6 Tips waarmee je thuiswerken langer volhoudt

Welke lessen kunnen we trekken uit de wetenschap over het thuiswerken en hoe kunnen deze ons helpen om op een gezonde en verantwoorde manier te blijven thuiswerken? Psychologen hebben daarvoor de volgende tips:

  • Stel een overgangsritueel in tussen thuis en werk. Wandel bijvoorbeeld na je ontbijt een blokje om ‘naar je werk’ en doe aan het einde van de werkdag hetzelfde.
  • Spreek met je team duidelijke processen af om het virtuele samenwerken te vergemakkelijken. Formuleer de teamdoelen en creëer structurele gelegenheid (bijvoorbeeld een wekelijks online vragenuurtje) om op een psychologisch veilige manier te discussiëren. Of organiseer bijvoorbeeld een online sessie over ‘Plezier & verbinding op afstand’ om het team hierin te ondersteunen.
  • Stimuleer dat collega’s elkaar onderling helpen door ‘best practices’ van virtuele ondersteuning te delen in bijvoorbeeld een nieuwsbrief of op intranet. Dat kan de drempel om hulp te vragen verlagen.
  • Organisaties moeten medewerkers de mogelijkheid blijven geven voor sociale interactie buiten werktaken om, zodat ze zich verbonden blijven voelen.
  • Communiceer als leidinggevende regelmatig je waarden en visie, sta open voor de ervaringen van teamleden en straal het vertrouwen uit dat doelen kunnen worden gehaald.
  • Bedrijven moeten eenzaamheid op het werk proberen te signaleren en aanpakken en proactief investeren in de gezondheid en het welbevinden van medewerkers. Bijvoorbeeld door te zorgen voor hulp bij het thuiswerken, medewerkers toegang te geven tot psychologische ondersteuning en voldoende contact te garanderen met de leidinggevende.

Dit artikel verscheen eerder op PW.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Langer doorwerken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid