Stelling
"Het Nieuwe Beoordelen helpt vooral de midcareers met langer en beter doorwerken."
9
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Uncategorized Hoe organiseer je een preventief gezondheidsbeleid?
Uncategorized

Hoe organiseer je een preventief gezondheidsbeleid?

gezondheidscheck

Als werkgever doet u natuurlijk uw best om zieke medewerkers zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Een goed streven, maar beter is het om u te richten op die 95 procent van de mensen die nog niet verzuimt, zodat u dit verzuim kunt voorkomen. Dat is mogelijk met een persoonlijke gezondheidscheck.

Telt uw bedrijf zo’n 1000 medewerkers? En heeft uw bedrijf een gemiddeld ziekteverzuim van 4,9%? Dan bent u iedere dag bijna 50 mensen kwijt, omdat ze ziek thuis zitten. Aangezien zo’n ziektedag neerkomt op een kostenpost van € 250, valt de dagelijkse schade gemakkelijk uit te rekenen: bijna € 12.500.

Hoe kunnen werkgevers die kosten terugbrengen? Natuurlijk is het hun taak om medewerkers die verzuimen, zo snel mogelijk weer te re-integreren. Maar dat is niet alles. In het ideale geval handelen die werkgevers niet reactief maar proactief. Ze proberen de ziekmelding voor te zijn, en wel met een preventief gezondheidsbeleid.

Afstemmen op personeel

Veel bedrijven hebben zo’n gezondheidsbeleid al omarmd, maar de invulling is niet altijd optimaal. De reden: het is niet afgestemd op de wensen van het personeel. De werkgever biedt bijvoorbeeld gratis fruit aan, of opent zelfs een fitnesszaal op de derde verdieping. Een mooi gebaar, maar niet altijd een initiatief waar de medewerkers op zitten te wachten. Die hebben bijvoorbeeld meer behoefte aan voorlichting over gezond eten, of aan werken met minder stress.

Een goed gezondheidsbeleid is bovendien afgestemd op de gezondheid van de individuele werknemer. Een derde van de Nederlanders lijdt aan een of meer chronische ziektes, en dat aantal zal in de komende jaren alleen maar toenemen. Spoor die aandoeningen op voordat ze verzuim veroorzaken, en dat verzuim gaat flink naar beneden.

Risicofactoren testen

En dus luidt de vraag: hoe spoort een organisatie die chronische ziektes op? Analyses van verzuimgegevens kunnen nuttig zijn, maar de oorzaken van verzuim in het verleden, zijn niet per se de oorzaken van verzuim in de toekomst. Beter dan het analyseren van de cijfers, is dus het testen van de huidige gezondheid van medewerkers. Maar de volgende vraag luidt dan natuurlijk: welke testen voer je precies uit, en wat voor acties ga je daar vervolgens op ondernemen?

Het is belangrijk dat een werkgever daar niet in doorschiet. Natuurlijk kun je alle medewerkers een total-bodyscan aanbieden, maar dat is heel duur. Bovendien stuiten de onderzoekers dan op allerlei mogelijke afwijkingen die ze nader moeten onderzoeken. Niet alleen lopen de kosten dan verder op, dit gaat ook gepaard met extra gezondheidsrisico’s. Er moet bijvoorbeeld contrastvloeistof worden ingespoten of weefsel worden weggenomen. Het gevolg: mogelijke bloedingen of allergische reacties. Daarom is zo’n total-bodyscan niet zo’n goed idee. Beter is een eenvoudige maar gedegen test naar die risicofactoren waar de werknemer zelf iets aan kan doen.

Persoonlijke gezondheidscheck

Ziedaar het voordeel van een persoonlijke gezondheidscheck. Allereerst krijgt de medewerker enkele vragenlijsten. Daarin schetst hij een beeld van zijn levensstijl: rookt hij, drinkt hij, krijgt hij iedere dag genoeg beweging? Andere vragenlijsten zoomen in op de arbeidsomstandigheden: is er in het bedrijf bijvoorbeeld sprake van psychosociale arbeidsbelasting? Verder krijgen de medewerkers eenvoudig uit te voeren testjes thuis gestuurd. Daarmee kunnen ze hun bloedsuikerspiegel meten, evenals hun bloeddruk en cholesterol. De resultaten kunnen ze vervolgens opsturen naar een laboratorium.

Wat de medewerker terugkrijgt, is geen rijtje waarden, maar een integraal risicoprofiel. Want de uitslag behandelt geen afzonderlijke risicofactoren, maar de samenhang van het geheel. Heeft een medewerker een licht verhoogde bloeddruk? Dan zit hij niet per se in de rode of oranje zone, want mogelijk beweegt hij heel veel en eet hij gezond. In veel gevallen biedt dat genoeg compensatie.

Voordelen check

De voordelen van zo’n check zijn groot, allereerst voor de medewerker zelf. Die wordt gemotiveerd om zijn levensstijl te verbeteren, en dat komt vooral door de combinatie van vragenlijsten en metingen. Vragenlijsten alleen roepen weinig enthousiasme op: als medewerkers al aan de gezondheidscheck deelnemen, zullen ze niet zoveel veranderingen aanbrengen in hun levensstijl. Maar met aanvullende metingen zie je die veranderingen wel. En wat opmerkelijk is: medewerkers gooien het roer zelfs om als hun bloeddruk, bloedsuiker en cholesterol prima in orde zijn. Blijkbaar geeft zo’n check een extra motivatie om die waarden ook laag te houden.

Zo’n check biedt ook grote voordelen voor de organisatie. Natuurlijk krijgt het management geen inzicht in de individuele resultaten; die blijven anoniem. Maar de uitkomsten geven wel een beeld van de mogelijke knelpunten op organisatieniveau. En dat biedt een organisatie de mogelijkheid om het gezondheidsbeleid daarop toe te spitsen. Bijvoorbeeld: geen fruit in de kantine, maar een gerichte aanpak van psychosociale arbeidsbelasting. Volgens een onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam leidt de persoonlijke gezondheidscheck tot een verzuimreductie tot 20%. En dat is niet alles: tegelijkertijd stijgt de productiviteit, en wel met 10%.

Advies en interventies

Met de check kan de organisatie beter tegemoet komen aan wat de medewerkers nodig hebben. Want natuurlijk worden die medewerkers na afloop niet alleen geconfronteerd met een uitslag. Ze krijgen ook een advies toegespitst op hun risicofactoren. Daaraan gekoppeld zijn mogelijke interventies, en wel precies die interventies die de organisatie kan faciliteren. Bovendien zal de werkgever zo’n zelfde meting na twee jaar weer laten uitvoeren. Bijkomend voordeel: hiermee voldoet die ook aan zijn verplichtingen vanuit de Arbowet voor een Periodiek Medisch Onderzoek.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met wetenschappelijk instituut &niped.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Uncategorized
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid