Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
32
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis cases Hoe zeg je geel in groene letters?
cases

Hoe zeg je geel in groene letters?

Actief publiek

Kunt u goed plannen? Ga dan eens staan, en na een minuut weer zitten. Zonder een klok, horloge of telefoon te gebruiken. Sommige mensen gaan al na 30 seconden zitten. Tijd schatten blijft lastig. Wie heeft de minste kans als een auto niet meer kan remmen en ergens tegenaan moet rijden? Katten, en dan honden. En wist u dat? Als er veel mensen naar het strand gaan, schijnt de zon steeds vaker. Niet alleen andersom, wat je zou verwachten.

Het was druk tijdens Hét Event Duurzame Inzetbaarheid, op dinsdag 26 november 2019, met 700 bezoekers. Ook waren er maar liefst 30 workshops, waar bovenstaande eigenaardigheden (en nog vele andere) uit kwamen. Het was druk, maar nergens was het tè druk. Alle sessies waren goed bezet, maar niet vaak uitverkocht. Op tijd komen was soms wel nodig. Sommige deelnemers hadden een pragmatische oplossing gevonden voor het goed gevulde programma: “Wat ik niet zelf kan bezoeken, bekijk ik op de informatiemarkt.” En inderdaad, 35 sponsors waren als standhouders duidelijk aanwezig op, en rond de centrale beursvloer van het event.

Snel naar…

de ruwe aftermovie en de radioshow!

‘Omdat het leuk is’

Ook waren er vier plenaire sessies. Tinka van Vuuren, die een duobaan als consultant bij Loyalis combineert met een leerstoel vitaliteitsmanagement beet het spits af. Waarom zou je een leven lang willen leren? Vroeg zij de zaal af. “Omdat het leuk is”, was een van de meer gevatte antwoorden. En niet onbelangrijk, als je meer mensen aan de ‘education permanente’ wil krijgen. Vooral oudere werknemers profiteren sterk van een goed leerklimaat in bedrijfsorganisaties. Ze worden er breder inzetbaar van, beter employabel dus, en ook gaat hun werkvermogen vooruit.

Op vele manierenFeeërieke mensen

Een leven lang leren, maar 60 procent van de zaal met 150 deelnemers vond dat het optimaal kon bij hun eigen organisatie. Geen nood, het kan op vele manieren. Zoals met informeel leren, voor en tijdens het werk. Bijvoorbeeld door twee banen te combineren. Van die kruisbestuiving kan je ook veel opsteken. Niet dat er een manier is die voor iedereen beter werkt. De vraag is: past het bij de mens en zijn of haar gezondheid? Oftewel: kan ik het? Heb ik voldoende vertrouwen in mezelf? En wil ik het? Daarbij is die ‘leuk’factor van belang, voor nu. Niemand begint tegen zijn zin aan een opleiding of cursus. “Leren is falen”, denken veel mensen in uitvoerende beroepen. Daarom is de juiste balans vinden tussen willen en kunnen erg belangrijk om een leercultuur van de grond te krijgen.

Workshop tegen infostress

Als er op een dag 30 workshops en plenaire sessies zijn, dreigt informatie-overload. Want niemand kan alles bezoeken. Een reëel gevaar op zo’n dag is dus: infostress. Gelukkig was ook daarvoor een workshop opgenomen in het programma. Druk of stress heette die, en werd gegeven door 2 professional organizers: Annemiek Tigchelaar en Monique Donga. Wie het druk heeft, krijgt vaak stress. Dat komt niet door de hoeveelheid werk, maar door omdat je je druk maakt om die hoeveelheid werk. Je hebt het druk, en daarom maak je je druk. De enige oplossing: het minder druk krijgen. Dat is op twee manieren op te lossen: minder werk aannemen, dus vaker “neen” zeggen, of: het werk dat er is, sneller wegwerken. Dat kan door steeds efficiënter te werken, of door steeds meer ruimte te maken in je planning. Sommige beroepen, zoals verpleegkundigen of brandweermensen, kunnen beter helemaal geen planning maken. Zo houden ze de meeste ruimte over voor onvoorziene oproepen.

Denk aan Pareto

Er zijn nog andere manieren om het minder druk te krijgen van een stapel werk die maar uitdijt: meer loslaten, als het kan dus minder zelf doen, of: het minder perfect doen. Denk hierbij aan het Pareto-principe: vaak is 80 procent van volmaakt al genoeg om het bedoelde resultaat te behalen. Die andere 20 procent kost nog eens 80 procent extra inspanning, en is dus vaak niet nodig. Een andere manier om tijd te winnen is: minder tegelijk doen. Stoppen met multitasken. Dat kunnen onze hersens echt erg slecht! Kijk hiervoor nog even naar de titel van dit artikel. Pak dan pennen, potloden of stiften in 5 verschillende kleuren. Schrijf de kleur op in een andere kleur, en herhaal dat een A4tje vol. Dus rood in het geel, blauw in het groen. Probeer het vel dan in de goede kleuren op te lezen. (Schrijver dezes kan het totaal niet.)

Veel over vitaliteit

Door het grote aanbod aan onderwerpen was er voor veel mensen voldoende interessants bij. Zeker de mensen die meer wilden weten van vitaliteit werden op dit event goed bediend. En daar waren ze vaak ook tevreden over. “Wij doen al veel aan verbeteren van de leefstijl, we werken de laatste tijd veel met vitaliteitscoaches en loopbaancoaching.” Toch vonden sommige deelnemers de workshops wat kort, en mede hierdoor wat oppervlakkig. Ze hadden graag iets meer verdieping op de inhoud gehad.

Meer invalshoekenSjoerd-verdieping

Niet dat er geen diepgang zat in elk van de workshops en plenaire sessies van het event. Zoals in het tweede deel van de prestentatie van Sjoerd van den Heuvel, hoofddocent Arbeid & Organisatie en onderzoeker van het on-klassieke HR-onderwerp People Analytics. Hij behandelde vragen als ‘Hoe maak je zinvol gebruik van een berg gegevens’ en: ‘Kan je kroketten eten als je doel is om gezonder te leven en je daarom doet aan fitness?’ dieper dan het vermaaksniveau. Sommige deelnemers hadden ook graag wat meer verschillende invalshoeken gehoord. “Ik had graag ook een werkgever als spreker gehoord, die kijken er meestal toch wat anders tegenaan dan consultants en onderzoekers”, was een reactie. “Misschien kunnen de workshops de volgende keer wat langer duren, bijvoorbeeld een uur, en dan desnoods wat minder?”

Meer!?

Meer weten? Bekijk hieronder de ruwe after-movie. Of beluister de reportage op People Power Radio en ….Print Friendly, PDF & Email
Categorie : cases, Langer werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid