Stelling
"Werkdruk los je alleen op door verwachtingen beter te managen."
6
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Hormonen aan het werk
Achtergrond

Hormonen aan het werk

gezond en gelukkig gevoel

De overgang heeft aanzienlijke gevolgen voor de arbeidsmarkt en het ziekteverzuim. Maar liefst 33 procent van het ziekteverzuim bij gezonde werkende vrouwen kan verklaard worden door overgangsklachten. “Onnodig verzuim,” stellen bedrijfsarts en onderzoeker Mariëlle van Aalst en Care for Women-directeur Catherine van Heest.

33 procent van de vrouwen in de overgang verzuimt

Vaak begint het met stemmingswisselingen. Dan volgen de opvliegers, slecht slapen, hartkloppingen, gewrichtspijnen, depressieve klachten, vermoeidheid, droge ogen, verminderd libido, menstruatieklachten, urineverlies en vergeetachtigheid. Het is slechts een greep uit de klachten waar het gros (tachtig procent) van de vrouwen rond haar 45ste levensjaar mee te maken krijgt. Zestig procent van de 1,5 miljoen werkzame vrouwen in de overgang heeft er in meer of mindere mate last van… En helaas: de symptomen zijn niet na een halfjaar weg. Overgangsklachten duren gemiddeld zo’n zeven tot tien jaar. Maar het goede nieuws is: er is iets aan te doen. Relatief eenvoudig zelfs. Bedrijfsarts Mariëlle van Aalst (Aalst Arbo Advies), bestudeerde met de Overgangskliniek van het Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten 208 vrouwen tussen de 44 en 60 jaar oud. Ze keken naar een causaal verband tussen overgangsklachten bij gezonde werkende vrouwen en de kans op het optreden van ziekteverzuim. De belangrijkste conclusies: signaleren is essentieel.

Bewustwording
Signaleren. De vrouw doet dat zelf te weinig, de leidinggevende ook, zelfs bij bedrijfsartsen heerst volgens Van Aalst onvoldoende awareness. “Klachten op die leeftijd worden vaak niet direct toegeschreven aan de overgang. Want een vrouw in die levensfase heeft wel meer om zich druk om te maken. Puberende kinderen, het lege-nestsyndroom, kwakkelende (schoon)ouders, een vriendin met kanker, relatieperikelen. Gevolg: klachten worden gebagatelliseerd of toegeschreven aan de hectische levensfase waarin ze verkeert.” Vervolgens gaat ze door. Te lang. En wordt werken onhoudbaar. Ook Catherine van Heest, directeur van Care for Women, een gezondheidsorganisatie met gespecialiseerde zorgverleners op het gebied van vrouwen en hormonen, ervaart dat werkgevers geen relatie leggen tussen overgangsklachten en ziekteverzuim. “Sterker nog, werkgevers staan he-le-maal niet stil bij de overgang. Het is een enorm taboe.” Vragen naar de overgang? Veel te intiem! “Je insinueert er namelijk iets mee. Je vraagt een jong meisje ook niet: ben je zwanger of ongesteld? Maar kijkend naar de verzuimcijfers, dan moéten we die vraag gaan stellen, het beestje bij de naam noemen. Moeilijk? Laat het desnoods iemand anders vragen,” adviseert Van Heest. “Een HR-manager, de bedrijfsarts of organiseer een workshop over vrouwengezondheid.”

96% van de vrouwen in de overgangsleeftijd heeft één of meerdere overgangsklachten.

Dure zorg
De concrete verzuimdata die nu op tafel liggen, zijn een begin om het taboe rond overgangsverzuim te doorbreken. Van Heest: “In 1997 was de overgang publiekelijk onbespreekbaar. Zestien jaar later worden regelmatig artikelen over dit onderwerp gepubliceerd. Ontzettend belangrijk, want we praten hier over dure zorg die gemakkelijk is terug te dringen als de klachten bij de wortel worden aangepakt. Met medicijnen, (hormoon)therapie, leefstijladviezen. Maar ook met simpele tips. Een vrouw met opvliegers die kan ervan uitgaan dat ze na een hete Indische rijsttafel met enkele glazen rode wijn, de volgende nacht haar bed uitdrijft. Of eenvoudige kledingadviezen: last van overmatig zweten; draag geen nylontruitje maar een paar laagjes katoen en neem een schoon shirt mee naar je werk. Gebruik deodorant die vierentwintig uur effectief is. De oplossingen zijn soms kinderlijk eenvoudig, maar de cultuur van Nederlandse vrouwen is: ‘Ik moet er doorheen.’ ‘Gefeliciteerd,’ zeg ik dan, je bent er nog zeven tot tien jaar zoet mee. Het is toch ook raar als je barstende hoofdpijn hebt en geen paracetamol neemt?” Het ‘gebagatelliseer’ wordt overigens wel gevoed door de omgeving, stelt Van Heest. “Vrouwen zelf willen het graag oplossen. De partner, vriendinnen, huisarts, kinderen zeggen: ‘Joh valt wel mee.’ Vervolgens komen ze bij de bedrijfsarts met een vaag verhaal, die er dan de burn-outstempel opplakt met bijbehorende antidepressiva.”

Maak de overgang bespreekbaar
Catherine van Heest geeft tips & tricks:

1] Schep een cultuur – goede sfeer – waarin medewerkers het gevoel krijgen dat het onderwerp overgang serieus wordt genomen. Begin met het verspreiden van brochures op de afdeling.

2] Probeer de overgang bespreekbaar te maken. Heb jij of de medewerker moeite met het onderwerp – want: te intiem, privé – kun je iemand ook naar de huisarts of bedrijfsarts sturen en na afloop informeren hoe het was. “Marieke komt bij jou, kijk eens of het om overgangsklachten gaat.”

3] Houd het zakelijk en verzand niet in intieme discussies.

4] Organiseer een workshop over vrouwengezondheid met als thema de overgang. Noem het desnoods een health-programma dat je voor zowel mannen als vrouwen apart organiseert: vrouwengezondheid en mannengezondheid.

5] Zorg dat bedrijfsartsen goed op de hoogte zijn van de impact die de overgang heeft op vrouwelijke werknemers. Verzorg een presentatie. Ga met elkaar in discussie.

De overgang kent ook voordelen
Behalve het uitblijven van een risico op zwangerschap, spelen menstruatie, bijbehorende pijnen en hormonale schommelingen geen rol meer. De overgang kan het begin inluiden van een tweede carrière of de van nieuwe talenten. Ook blijken veel vrouwen na de overgang veel besluitvaardiger.

Urgentie van specifieke zorg
Wereldwijd zal het aantal vrouwen in de overgang de komende dertig jaar verdubbelen, ook de levensjaren in de postmenopauze nemen toe. De zorg heeft daar nog veel te weinig oog voor, waarschuwt Bart Fauser, hoogleraar gynaecologie aan het UMC Utrecht. “Vrouwen in Nederland blijven er bekaaid afkomen. De Fransen zijn verder. Daar bestaat sinds enkele jaren het specialisme gynécologie medicale. Er is veel aandacht voor de ontwikkeling van designersteroïden, hormoonbehandelingen die –anders dan nu – aan het individu worden aangepast. Zodat je oestrogeen krijgt waar je het wel hebben wilt, maar juist niet waar je het niet wilt.”

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis Achmea

Lees ook andere artikelen over Gezond OndernemenPrint Friendly, PDF & Email
Categorie : Achtergrond, Dossiers, Gezond ondernemen, Gezonder werken
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid