Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Competentiemanagement In 3 stappen naar duurzaam inzetbare medewerkers
Competentiemanagement

In 3 stappen naar duurzaam inzetbare medewerkers

Podium-3 stappen

Langer, gezonder en anders werken is belangrijker dan ooit. Daarvoor zijn echter wel duurzaam inzetbare medewerkers nodig. Dit artikel helpt u alvast op weg bij de eerste stappen naar duurzaam inzetbare medewerkers.

Snelle veranderingen in functies, beroepen,  de maatschappij, de economie en op de arbeidsmarkt vraagt van mensen een groter verandervermogen en goed zicht op hun mogelijkheden. Dezelfde veranderingen zorgen ervoor dat organisaties duurzaam inzetbare medewerkers nodig hebben om toekomstbestendig te blijven.

Zowel voor organisaties als medewerkers is duurzame inzetbaarheid dus van groot belang. Beide partijen dragen hiervoor dan ook een verantwoordelijkheid. Met dit stappenplan stel je mensen in staat om zelf te werken aan hun employability. Hoe u dat het beste concreet handen en voeten kunt geven, is te vinden in dit artikel.

Wat is employability?

Employability is te definiëren als: de wens, het vermogen en de actie om nu en straks van waarde te zijn in de wereld van werk. Mensen die duurzaam inzetbaar zijn, doen werk dat bij hen past, voelen zich er verbonden mee, werken samen en netwerken. Ze hebben geen moeite met veranderingen in hun werk en op de arbeidsmarkt en passen zich gemakkelijk aan. Ook kunnen ze vanuit eigen beweging of als het noodzakelijk is een succesvolle overstap naar een andere functie maken, in de eigen organisatie of daarbuiten.

Hoe zorg je voor medewerkers die blijvend van waarde zijn voor de (interne) arbeidsmarkt?

Factoren die employability beïnvloeden

Op basis van wetenschappelijk literatuur (Fugate, Nauta) is Meurs HRM tot een model gekomen van factoren die van invloed zijn op employability:

Een beschrijving van de belangrijkste begrippen:

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen is de bereidheid om te veranderen en ook de capaciteit hebben om kennis, vaardigheden, vermogens en andere karakteristieken aan te passen. Fugate onderscheidt hier: optimisme, leergierigheid, openstaan voor veranderingen, interne locus of control en self-efficacy.

Loopbaanidentiteit
Je loopbaanidentiteit of definitie van je carrière (wie ben ik en wie wil ik zijn) is je persoonlijke visie op loopbaanervaringen en -ambities. Het omvat onder andere een subjectieve omschrijving van jezelf in de context van je werk, persoonlijke waarden , het hoe en waarom van carrièrebeslissingen, drijfveren, interesses en ambities.

Menselijk kapitaal
Je menselijke kapitaal wordt gevormd door je leeftijd, opleiding, cognitieve en emotionele capaciteiten, kwaliteiten, talenten, competenties en ervaring.

Sociaal kapitaal
Je netwerk van mensen is een belangrijk aspect bij het vinden van loopbaanmogelijkheden. Het gaat hier niet alleen om de grote van je netwerk, maar ook wat het je oplevert en wat je erin stopt.

Drie stappen naar employability

Meurs HRM onderscheidt drie stappen om de employability van medewerkers te vergroten:
1. stilstaan bij factoren die de employability beïnvloeden;
2. deze factoren vertalen naar de werksituatie;
3. in actie komen met een concreet employabilityplan.

Hieronder gaan we verder in op deze stappen:

Stap 1: inzicht in factoren die employability beïnvloeden

Wie ben jij op de arbeidsmarkt? Hoe ervaar jij je werk en werken in het algemeen? Hoe ga je om met omstandigheden die anders zijn dan je gewend bent? Kun je zonder meer rekenen op de mensen in jouw directe werkomgeving en daarbuiten – en zij op jou?

De eerste stap is bedoeld om mensen zelf inzicht te laten krijgen in factoren die hun inzetbaarheid bepalen en de mogelijkheden die ze op dit moment nog kunnen benutten. Met behulp van e-assessmenttools onderzoeken ze zelf hun netwerk, opleiding en ervaring, loopbaanidentiteit en aanpassingsvermogen.

Stap 2: factoren vertalen naar de werksituatie

Stap twee is bezinnen op de eigen inzetbaarheid. Door bijvoorbeeld terug te blikken op hun loopbaan en te inventariseren wat ze allemaal in huis hebben aan kwaliteiten, capaciteiten, vaardigheden en kennis, worden mensen zicht bewust van hun loopbaanverhaal. Daarbij is het belangrijk de (bredere) toepasbaarheid ervan te bekijken. Een coach kan helpen een vertaalslag te maken naar wat dat betekent voor hun werk.

Stap 3: in actie komen met een concreet employabilityplan

Laat mensen op basis van de inzichten die ze in de vorige stappen hebben opgedaan en de conclusies die ze hieruit trekken, zelf nadenken over stappen die ze zelf kunnen nemen om hun inzetbaarheid te verhogen.

Op die manier komen ze zelf tot een employabilityplan waarin ze acties formuleren die hen verder helpen om hun inzetbaarheid te vergroten, zodat ze concrete stappen kunnen nemen om van waarde te blijven voor de (interne) arbeidsmarkt.

Voor wie is dit bedoeld?

  • voor iedereen die wil onderzoeken hoe inzetbaar hij is en wil weten wat hij er zelf aan kan doen om zijn inzetbaarheid te vergroten;
  • voor iedereen die, vanuit eigen beweging of als het noodzakelijk is, een succesvolle overstap naar een andere functie wil kunnen maken, in de eigen organisatie of daarbuiten;
  • voor iedereen die kansrijk(er) wil zijn op de (interne) arbeidsmarkt.

Marit van den Berg is binnen Meurs HRM als loopbaancoach en psycholoog betrokken bij het ontwikkelen van het Traject Employability. Naast het begeleiden van medewerkers houdt zij zich bezig met de ontwikkeling van verschillende coachingstrajecten van Meurs HRM.

Jelle Geertsma is als psycholoog en methodoloog betrokken bij de ontwikkeling van HRM-tools door Meurs HRM. Ook doet hij onderzoek naar en draagt hij bij aan de doorontwikkeling van het Q1000-testinstrumentarium.

Dit artikel verscheen voor het eerst in juni 2012  op deze website.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Competentiemanagement, Langer werken, Nieuws, Talentontwikkeling, Vitaliteit
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid