Stelling
"Financieel kunt u vaak veel meer dan u denkt."
10
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Invloed bepaalt wie de leider wordt, niet de functie
Anders werken

Invloed bepaalt wie de leider wordt, niet de functie

Organisaties worden steeds platter. Daarom definiëren toekomstig leiderschap van hun personeel steeds minder op functie of rol. De invloed die iemand heeft op in de organisatie en zijn daadwerkelijke functioneren worden leidend. 

Dat blijkt uit een rapport van het Top Employers Institute dat onderzoek deed naar leiderschapsontwikkeling in zeshonderd organisaties in 99 landen. Het instituut certificeert wereldwijd bedrijven op excellente werkcondities.

Invloedrijk
Organisatiecultuur wordt een steeds belangrijkere manier voor organisaties om talent aan te trekken te behouden en te ontwikkelen, en goed leiderschap maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. De focus moet verlegd worden naar het creëren van een omgeving waarin leiderschap zich kan ontwikkelen en gedijen, en dat begint bij het definiëren van gedrag en capaciteiten. Nu organisaties steeds minder hiërarchisch worden en steeds plattere organisatiestructuren nastreven, wordt zichtbaar dat zij hun toekomstige leiders niet aanwijzen op basis van functie of rol, maar op basis van invloed en functioneren.

Een leider in ons allen?
Niet alleen getalenteerde, maar ook ambitieuze werknemers moeten de ruimte krijgen om leiderschap te ontwikkelen. In plaats van de traditionele aanpak van organisaties om high potentials te selecteren voor het toekomstig leiderschap, maken bedrijven leiderschapsontwikkeling nu meer en meer toegankelijk voor het hele personeel. Als medewerkers weten welke competenties er nodig zijn en in hun ontwikkeling en toegang krijgen tot relevante opleidingsmiddelen en coaching, kunnen organisaties een grotere en gevarieerdere leiderschapspool bouwen. Om te zorgen dat dit werkt moet informatie over leiderschapsontwikkeling wel voor iedereen toegankelijk gemaakt worden. Uit het onderzoek blijkt dat 69 procent van de organisaties dit ook werkelijk doet.

Werknemer neemt leiderschap in eigen hand
Er zijn meerdere manieren waarop de Top Employers uit het onderzoek leiderschapsontwikkelingsprogramma’s benaderen. Sommige van die benaderingen lijken elkaar tegen te spreken. Zo bewegen organisaties steeds meer toe naar een collectieve aanpak van leiderschap, maar leggen ze ook meer verantwoordelijkheid voor persoonlijke en loopbaanontwikkeling bij de werknemer zelf.

Zelfregie
Maar toekomstige leiders nemen ook steeds meer eigen regie over hun ontwikkeling. Zo krijgen ze steeds meer mogelijkheden om zich breder te ontwikkelen, zowel op persoonlijk als carrièrevlak, en stappen ze uit hun comfort zone stappen door uitdagende projecten te doen – zowel binnen de organisatie als daarbuiten. Meestal vervullen ze in de projecten niet de rol die ze oorspronkelijk in hun functie vervullen.

Deze bredere aanpak van zelfontwikkeling is belangrijk omdat dit ervoor zorgt dat persoonlijke ontwikkeling steeds meer verschuift naar het individu zelf. De verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling ligt dus steeds minder alleen bij HR en lijnmanagers.

 Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , , , , ,
Categorie : Anders werken
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid