Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
58
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Is dit een duurzaam inzetbare manager?
Anders werken

Is dit een duurzaam inzetbare manager?

manager met uitgestoken hand

De klassieke manager zit steeds vaker in de hoek waar de klappen vallen. Zelfsturende teams willen ‘m niet meer, medewerkers willen dat hij ze niet te strak op de vingers kijkt. Toch blijft de manager nodig, maar dan in een coachende rol, waarmee hij het beste uit zijn mensen weet te halen. En het is ook wel praktisch als zij of hij de planningen doet. Bestaat de echt duurzaam inzetbare manager volgens dit wensenlijstje wel?

De hoogleraren Joseph Pistrui en Dimo Dimov schreven een interessant artikel over de toekomst van de manager op HBR. De klassieke rollen van de manager: plannen, organiseren, werven en selecteren, richting aangeven en controleren zijn achterhaald, geven ze toe. Niet omdat die taken achterhaald zouden zijn. Maar omdat de markten, voorwaarden en andere omgevingsfactoren waarin de bedrijven moeten opereren steeds vaker en sneller veranderen. De rol van de manager heeft die ontwikkelingen niet goed bijgehouden.

De manager blijft nodig

De auteurs noemen 5 dimensies waarin het vak van manager moet veranderen, wil die rol (en de mensen die het vak beoefenen) in de toekomst nog relevant zijn. En kennelijk is daar wel degelijk behoefte aan. Gelet op de ervaringen met zelfsturing (een manager is vaak toch nodig voor planning en een visie op het grotere geheel). En als je kijkt naar de behoefte onder vooral jongere medewerkers aan coaching door meer ervaren mensen.

Een duurzaam inzetbare manager in 5 dimensies

Tijd voor management in een nieuw jasje, kortom. De 5 dimensies die de auteurs noemen zijn te zien als de beruchte piketpalen waarbinnen elke (aspirant) manager nieuwe stijl zijn (of haar) eigen rol vorm zou moeten geven.

1} Van instruerend naar verkennend.

Een mens moet je meermaals vertellen wat hij moet doen. Een machine maar een keer. Nu het uitvoerende en herhalende werk steeds meer door machines (robots) wordt gedaan, kan de manager zijn tijd besteden aan andere taken. Juist wanneer het erg goed gaat met het bedrijf. Vaker verkennen hoe de (nabije) toekomst eruit ziet met name, en een helicopterview ontwikkelen op weg erheen. Wat moeten zijn mensen over drie tot vijf jaar kunnen? Hoe komen we daar, waar moeten we mee experimenteren, hoe stimuleer ik mijn mensen daartoe? Van kennis vasthouden en processen beheersen moet de manager het voortouw nemen bij de persoonlijke en professionele ontwikkeling van iedereen in het bedrijf. Hij wordt de ontwikkel-kampioen.

2} Van beheersing naar uitbreiding.

Haaks op de ontwikkelhouding van de manager-van-de-toekomst staat het klassiek-controlerende beheersgedrag van de micromanagende baas of chef. Delegeren dus, in plaats van steeds maar vragen om terugkoppeling en rapportage. Want de medewerkers worden er passief van, durven steeds minder zelf te doen. Verandert de manager zijn gedrag niet, dan durven zijn ondergeschikten niets anders meer te bedenken dat waar de chef om vraagt, of wat hij waarschijnlijk wel zal willen. Alle processen zijn optimaal onder controle. De machine draait. De manager heeft zich onmisbaar gemaakt. Het streelt misschien zijn ego, uiteindelijk leidt het ontbreken van slagkracht bij veranderingen tot de ondergang van de hele afdeling (of het hele bedrijf).

3} Van beslissingen nemen naar besluiten vormen.

De meeste managers zijn praktisch ingestelde mensen. Is er een probleem, vraagstuk of andere kwestie waar mensen niet uitkomen? Zij zijn gewend om de knopen door te hakken. Tenslotte ben je als manager niet voor niets op die post benoemd. Teveel managers vertrouwen nog op hun ervaringen, opgedaan tijdens eerdere gebeurtenissen. Volgens Pistrui en Dimov zijn de beste managers van nu de leidinggevenden die eerst zo veel mogelijk verschillende meningen verzamelen. Zo plaatsen ze het vraagstuk in een breder verband. Net zoals de mogelijke oplossingen. Een doorbraak naar echt andere, innovatieve oplossingen ontstaat pas wanneer de manager de tijd neemt om diverse scenario’s verder door te denken met deze groep mensen, en er – zo veel mogelijk – mee te experimenteren.

4} Van probleemoplosser naar aanjager.

De klassieke rol van de manager lijkt op die van een politieagent of brandweerman. Branden moeten worden geblust, dieven moet je vangen. Zodat het (primaire) proces ongehinderd verder kan gaan. Pistrui en Dimov zijn niet tegen deze taken, maar ze denken dat managers verder moeten gaan. Ze moeten altijd op zoek blijven naar manieren om het (nog) beter te doen. Hoe kunnen we als organisatie verder groeien, hoe kunnen we onze beste werkwijzen nog beter maken? Dat vereist vaker nadenken over de uitdagingen voor het bedrijf in de nabije toekomst, en over nieuwe manieren om daarmee om te gaan.

5} Van werkgever naar ondernemer.

Iedereen die werkt in organisatieverband zal het herkennen: de natuurlijke neiging om het de werkgever, baas, chef en broodheer naar de zin te maken. Conformeren, meedoen met wat de manager wil (of zal willen) is altijd een stuk makkelijker, veiliger en comfortabeler dan zelf met iets anders komen. Iets nieuws, iets dat lastig en niet zonder gevaren en risico’s is. Iets dat we liever overslaan in ons dagelijkse werk. En juist dat is de ondernemenende denkstijl waar de toekomstige manager naar toe zou moeten, stellen Pistrui en Dimov. Want alleen uit die manier van denken kunnen nieuwe mogelijkheden ontstaan, innovaties waaruit de groei komt die essentieel is voor het voortbestaan van de onderneming. Afwijkende meningen en lastige vragen en voorstellen moeten managers dus altijd aanmoedigen bij hun mensen – hoezeer dat ook gaat tegen hun natuurlijke controledrang.

Maak er een echt duurzaam inzetbare manager van!

Het zijn 5 waarheden als koeien, deze dimensies van Pistrui en Dimov over de duurzame toekomst van de manager. Maar met elke dimensie wordt de vraag naar het ‘hoe’ van deze attitudeverandering groter. Vooral voor oudere, ervaren managers zal het lastig zijn om hun manier van denken en werken vrijwel 180 graden om te draaien. Van brandweerman naar coach die voortdurend aan anderen vraagt hoe zij denken dat het beter kan, en ze dan aanmoedigt om het dan ook te doen. Volgens de auteurs worden managers er meer, en waarachtiger mensen van. Kunnen uw managers die transformatie aan?Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid