Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Job crafting: in 5 stappen (en 3 manieren) naar de optimale baan
Achtergrond

Job crafting: in 5 stappen (en 3 manieren) naar de optimale baan

job crafting

Met meer plezier en energie naar je werk gaan. Het komt er meestal pas echt van wanneer mensen zelf meer kunnen aanpassen in en aan hun werk. Dat kan onder meer met job crafting. Mensen concentreren zich op de onderdelen van hun werk die ze goed kunnen. Vaak zijn dat ook de klussen en taken die ze leuk vinden. Maar job crafting is geen instant-recept uit een pakje. Het vraagt om grondig zelfonderzoek en veel testen.

Het uiteindelijke doel van job crafting is niet om iedereen alleen het werk te laten doen dat hij en zij “leuk” vindt. Job crafting betekent dat je zelf je functie beter vorm geeft, zodat het werk beter aansluit op persoonlijke behoeftes en sterke kanten. Job crafting gaat uit van de medewerkers zelf. Wat is het verschil met job carving?

Het verschil met job carving

Bij job carving ga je uit van de functie. En je kijkt naar de taken of onderdelen die niet echt gaan over de kern van de functie, de reden waarom de functie ooit is ontstaan. Zo is het beroep van secretaresse oorspronkelijk ontstaan om de agenda van drukbezette managers goed bij te houden. Later kwamen daar allerlei taken bij, zoals gasten ontvangen en vaak naar het kopieerapparaat lopen. Die aanpalende werkzaamheden onderbrengen in een andere functie heet job carving. De kerntaken blijven over. De medewerker die daarvoor is aangenomen, voelt zich beter op zijn plaats. Of hij of zij verhuist naar die andere functie die is ontstaan door job carving.

Job crafting gaat uit van de medewerker

Dit artikel gaat over job crafting. Daarbij ga je uit van de medewerker zelf. Kernvraag is dan: welke aspecten uit de functie kan je veranderen zodat ze beter aansluiten bij de persoonlijke vaardigheden?  Soms zijn dat heel eenvoudige zaken, zoals het bureau anders neerzetten zodat er meer of minder licht op valt. Of ruimere werktijden geven. Soms moeten er taken af, of andere taken bij die beter passen bij de kerntaken van de functie. Soms is de omgang met bepaalde mensen in het bedrijf problematisch. Het doel van job crafting en job carving is hetzelfde: uiteindelijk iedereen zo veel mogelijk de taken te geven die het best aansluiten bij hun persoonlijke sterke kanten, want dat ‘soort’ werk hou je echt een stuk(je) langer vol. Zo zorgt job crafting voor duurzaam werk en beter functionerende mensen die gezonder en gelukkiger langer door kunnen werken.

Job crafting maakt vitaler

Medewerkers die job craften zijn de helft vitaler dan medewerkers die dat niet doen. Bovendien leveren ze meer kwaliteit, wordt hun toegevoegde waarde duidelijker, en weten werkgevers beter dat ze de optimale m/v hebben gevonden. Ook leidinggevenden hebben een belangrijke rol. Leidinggevenden die medewerkers stimuleren in hun persoonlijke ontwikkeling en zelfregie hebben 36 procent vitalere medewerkers.

5 Stappen naar de optimale baan

Leuk gezegd, maar hoe begin je met job craften? Mensen moeten eerst zichzelf goed kennen om het werk te herkennen dat ze leuk vinden en van nature goed kunnen doen. Het vraagt om grondig zelfonderzoek. Een begin kan het volgende vijf-stappenplan zijn, waar elke medewerker zelf mee kan beginnen:

  1. Maak een top tien van je taken;
  2. Op nummer 1 staat de taak waar je het meeste tijd aan besteedt;
  3. Geef per taak aan of de tijdbesteding sinds een jaar is toegenomen, afgenomen, gelijk gebleven of nieuw is;
  4. Ga per taak na of je deze graag, niet graag, soms wel, soms niet met plezier doet. Blijven er nog talenten over die je niet gebruikt? Zet ze erbij.
  5. Ga in gesprek met een coach of leidinggevende om te onderzoeken met welke (kleine) aanpassingen jij je werk weer zinvoller kunt maken.

Scherp je persoonlijk profiel aan

Het persoonlijk profiel van elke functie komt scherper in beeld met deze vier stappen:

  1. Elke functie kan interessanter worden door te sleutelen aan de taken (het WAT). Bijvoorbeeld meer doen wat de medewerker zelf leuk vindt. Waarbij “leuk” niet alleen wil zeggen: werk waar je plezier aan beleeft, maar ook ander werk dat goed past omdat het goed aansluit bij je persoonlijke vaardigheden.
  2. Een van de manieren om dat te ontdekken is zelfonderzoek, coaching, een 360 graden beoordeling, of snuffelstages of job flirts. Probeer tijdelijk een andere functie. Of doe het werk eens op een andere manier, of praat regelmatig met andere collega’s over jouw werk en het werk dat zij doen. Kortom: verander het HOE van het werk, en je zult meer ontdekken.
  3. Medewerkers realiseren zich dan vaak dat een taak die zij niet erg spannend of uitdagend vinden enorm veel waard is voor een ander. Dan is taakroulatie geboren, en dat geeft twee medewerkers en de organisatie meer voldoening (het WAAROM).
  4. Tenslotte kan de werkomgeving (bijvoorbeeld thuiswerken) die aanpassing zijn die het werkplezier weer voor een deel terug brengt (het WAAR).

Job crafting op drie manieren

Volgens loopbaandeskundige Patricia de Wit zijn er drie manieren waarop mensen zelf hun functie kunnen aanpassen. Ze kunnen hun taken aanpassen, de samenwerking met collega’s en klanten veranderen, en anders leren kijken naar hun eigen werk.

1} Aanpassing van taken (taakcrafting): schrap de taken die je echt niet goed kunt of onplezierig vindt. Mits er mensen zijn die dat wel leuk vinden of goed kunnen, of als het goed is uit te besteden. Mensen kunnen ook meer taken doen die ze leuk vinden, waar ze goed in zijn of beter in willen worden. Zoals een presentatie geven voor een zaal met kritische toehoorders. Wie puzzelen leuk vindt, analyseert de activiteiten van een ander onderdeel, en kijkt of dat efficiënter kan. Ook heeft iemand zijn werk verrijkt door gastlessen geven aan een onderwijsinstelling, alleen omdat hij dat leuk vindt.

2} Samenwerking (relationeel craften). Wie hiervoor kiest, zoekt meer – of juist minder – contact met bepaalde klanten of bepaalde collega’s. Zoals een extroverte administratief medewerker die meer contact  maakte met klanten, omdat hij daar behoefte aan had. Uiteindelijk heeft hij een sales-achtige functie gekregen. Of een ICT’er met een neus voor nieuws over het bedrijf: hij werd (in deeltijd) redacteur van het bedrijfsjournaal. Patricia de Wit noemt ook iemand die geleerd heeft om een collega waarmee het niet wilde klikken gewoon wat vaker te ontlopen. Hierdoor werd de sfeer op het werk een stuk beter.

3} Beeldvorming (cognitief craften). Nog een andere manier van job crafting is om anders te leren kijken naar je eigen werk. Het gaat om de waarde en betekenis die je geeft aan het werk. Denk hierbij aan een startende manager die personele zaken vaak “lastig” vindt. Terwijl de meeste managers met wat meer ervaring personele kwesties juist de uitdaging en toegevoegde waarde van hun werk vinden. Ook hier helpt het vaak om terug te gaan naar de kern van de functie, of om die kern (weer) op te zoeken. Waarom wilde je juist dit werk doen? Daar meer aandacht voor hebben vergroot vaak het werkgeluk.

Het werk uit-balanceren

De balans zoeken tussen wat energiegevers en energieslurpers in het werk is volgens Van Jessica van Wingerden, directeur Schouten Research een belangrijk thema bij job crafting. “Vitale medewerkers die vanuit een goede balans met passie en energie werken, maken het verschil. Vitaliteit heeft immers niet ook een directe invloed op creativiteit en innovatie. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor organisaties en hun leidinggevenden.” Overigens heeft job crafting ook een nadeel: wie het optimale takenpakket heeft, heeft de neiging om te fanatiek door te gaan. Dat leidt tot (te)veel werkstress. Ook die balans moet bewaakt worden…

Meer informatie

Lees alles over taak-, relatie- cognitie- en contextcraften (en hoe je erover in gesprek komt met je medewerkers) in het GROTE gesprekkenboek. Klik hier voor meer informatie en bestellen.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Basics van DI, Nieuws

0 reacties op Job crafting: in 5 stappen (en 3 manieren) naar de optimale baan

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid