Stelling
"Werkdruk los je alleen op door verwachtingen beter te managen."
6
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Job hoppen om de duurzaamheid
Langer werken

Job hoppen om de duurzaamheid

Van elke vijf IT’ers vreest er een binnenkort weg te moeten. Vooral door twijfels over hun eigen inzetbaarheid. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1300 IT-ers, gehouden door IT-branchevereniging Ngi-NGN en Berenschot.

Het is een opvallende conclusie: ondanks de toenemende vraag maakt een op de vijf IT-professionals zich zorgen dat ze binnenkort het veld moeten ruimen door een reorganisatie of ontslag. 80 Procent van de respondenten maakt zich wel eens zorgen over de aanhoudende crisis. 22 Procent geeft aan dat te vrezen voor ontslag bij een aanstaande reorganisatie.

Hier komt meer vraag naar

De onderzoekers noemen dat opmerkelijk, gezien het feit dat de helft van de IT’ers ook meer krapte op de arbeidsmarkt voor IT’ers verwacht binnen nu en 5 jaar. Met name de vraag naar softwareontwikkelaars en -beheerders, evenals IT-managers, projectleiders en beleidsmedewerkers zal de komende jaren toenemen, zo blijkt uit het onderzoek.

Duurzame inzetbaarheid

Waar komt die onzekerheid vandaan? Maarten Emons, bestuurslid van Ngi-NGN, verklaart de zorgen van ICT’ers uit het gegeven dat hun werkzaamheden veranderen, waardoor ook de functieomschrijvingen niet hetzelfde blijven. “Je ziet dat de IT-markt heel erg dynamisch is en er continu een verandering gaande is in de capaciteiten en skills die van IT-professionals gevraagd worden. De vraag naar IT’ers neemt dus niet af, maar verandert wel. Daardoor valt te verklaren dat de vraag naar IT’ers stijgt én er tegelijkertijd veel IT’ers zich zorgen maken om hun positie.”

Hans van der Spek, manager van het kenniscentrum HRM van Berenschot, beaamt de uitspraak van Emons: “We zien dat beeld ook terug in de forse toename van het aantal respondenten dat zich zorgen maakt over de eigen duurzame inzetbaarheid.” Deze trend lijkt ook een soort voorzorg op de demotie-discussie, die begin 2013 losbrak rond de salarissen van oudere IT’ers. Misschien dat de jongeren het niet zo ver willen laten komen.

Weinig ontwikkelmogelijkheden

Hoe dan ook, uit dit onderzoek blijkt dat twee van elke drie IT’ers latent op zoek is naar een andere baan, en dat doen ze vooral wegens de beperkte ontwikkelingsmogelijkheden in hun huidige functie. Wie goede IT-professionals dus binnen wil houden, doet er goed aan te zorgen voor veel mogelijkheden om de kennis op peil te houden.

(PW De Gids)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid