Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Jong talent wil collega’s, sfeer en ontwikkeling. Hoe dat te regelen?
Achtergrond

Jong talent wil collega’s, sfeer en ontwikkeling. Hoe dat te regelen?

Vergrijzing van het medewerkersbestand is bij veel bedrijven inmiddels een feit. De vraag is nu: hoe zorg je ervoor dat jonge professionals voor jou kiezen en niet voor de concurrent? In antwoord daarop wordt de invoering van Het Nieuwe Werken vaak als dé oplossing gezien. Norma Snell, directeur van het Forum Duurzaam Werken, wil dat nuanceren.

Jongeren willen werken volgens HNW. Is de introductie hiervan daarom dé manier om jonge werknemers aan te trekken?
Snell: “Als je de uitkomsten van de jaarlijkse Millennial Survey van Deloitte onder de Generatie Y – werknemers geboren na 1980 – bekijkt, kun je concluderen van wel. Volgens dat onderzoek zal 43 procent van de toekomstige leiders in ons land liever onafhankelijk werken via digitale middelen in plaats van binnen een traditionele organisatiestructuur. Echter, een nuancering is hier op zijn plaats.”

Een nuancering, waarom?

“Uit het Young Professionals onderzoek 2014 van de Nederlandse Stichting 4YoungPeople en Careerwise.nl blijkt dat studenten en starters collega’s, een goede sfeer en ontwikkelingsmogelijkheden juist veel belangrijker vinden dan thuiswerken.”

En hoe zit het met werknemers die niet mee willen in de veranderingen? Die bijvoorbeeld niet graag thuiswerken?
“Organisaties hebben ook te maken met interne cultuurverschillen, waarvan we de impact op de werkvloer niet moeten onderschatten. Hoe bieden we het hoofd aan deze verschillen wanneer we een nieuwe werkvorm introduceren waar iedereen in mee moet? Sommige bedrijven kiezen ervoor om de werknemers die niet kunnen wennen aan HNW een alternatief te bieden.”

Moeten we dan afscheid nemen van werknemers die niet op dezelfde leest geschoeid kunnen worden?
“Het lijkt me dat HNW juist als doel moet hebben om werknemers te helpen het beste uit zichzelf te halen, door werkgevers een voor hen zo passend mogelijke werksituatie te laten creëren. Dit helpt bij het vergroten en waarborgen van het welzijn en werkgeluk van de werknemers, waardoor hun productiviteit toeneemt en daarmee ook het rendement van de werkgever.”

Hoe zou je dan een succesvol HNW-beleid omschrijven?
“Een succesvol HNW-beleid is vooral afhankelijk van de wijze waarop de werknemer, of beter gezegd: de mens, centraal wordt gesteld. Van die mens wordt per slot van rekening verwacht dat hij anders gaat werken, zodat uiteindelijk het rendement van de werkgever groeit. In de afgelopen tijden van crisis is de focus vooral op de korte termijn gericht geweest.”

Maar de tijden zijn veranderd?
“Inderdaad, nu we te maken hebben met de vergrijzing van het medewerkersbestand vergt het aanbrengen van veranderingen in de werkomgeving van mensen een langetermijnaanpak en vooral aandacht voor de zachte kant van de bedrijfsvoering. Daar wordt niet alleen de medewerker, maar de gehele organisatie beter van.”

Let op!
Als u uw medewerkers de mogelijkheid biedt thuis te werken bent u volgens de Arbowet verantwoordelijk voor de omstandigheden waaronder dit gebeurt. Het is verstandig hierop te letten als u een arbeidsovereenkomst(>>PW De Gids Vakbase) sluit, of een bestaande overeenkomst vernieuwt. Kijkt u dan ook goed naar de gevolgen voor de werknemersverzekeringen.

Meer informatie
Jonge aanstormers willen profiteren van ervaren collega’s, een goede sfeer en ontwikkelingsmogelijkheden. Eigenlijk vinden ze dat veel belangrijker dan hippe digi-middeltjes waarmee ze overal op een glasplaatje naar hun werk kunnen turen. David van der Meulen, Medeoprichter van BrownCow, vertelt hoe u meer kunt halen uit de ‘natuurlijke’ wisselwerking tussen aanstormers en uitzitters tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 17 juni.

Klik hier voor meer informatie en inschrijven.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Arbeidsmarkt, Het Nieuwe Werken, Talentontwikkeling, Uncategorized
Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid