Stelling
"Taakroulatie binnen een team is de beste manier om duurzaam inzetbaar te blijven."
18
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Jonge zelfstandige blijft kind aan huis bij u
Anders werken

Jonge zelfstandige blijft kind aan huis bij u

Jonge talenten worden gemotiveerd

Toegang tot het parkeerdek of een eigen sleutel hebben ze meestal nog niet. Maar verder lijkt het onderscheid tussen vaste medewerkers en zelfstandigen steeds verder af te nemen. Met name jonge zp’ers voelen zich de gelijke van hun vaste collega’s. En ze komen net zo vaak en graag naar kantoor als de vaste mensen.

Jonge zelfstandige professionals voelen zich minder een ‘externe’ dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van sourcing partner FastFlex over zelfstandig ondernemen onder 724 vier verschillende generaties. Afgelopen jaar was dit voor generatie Y nog bij 77 procent het geval en voor generatie Z bij 69 procent, nu is dit respectievelijk 61 en 52 procent.  Opvallend is dat onder de Babyboomers en generatie X juist een kleine stijging te zien is van het gevoel een ‘externe’ te zijn, namelijk van 62 naar 64 procent.

Sleutels en toegangspasjes

Binnen organisaties wordt meestal nog wel onderscheid gemaakt tussen vaste medewerkers en externen, door bijvoorbeeld de externen geen toegang te geven tot het parkeerdek en hen extra te stimuleren met het openbaar vervoer te gaan. Andere voorbeelden zijn het uitgeven van sleutels en toegangspasjes of aanwezigheid bij bepaalde bijeenkomsten of vergaderingen. Wel geeft ruim de helft van de oudere twee generaties zelfstandigen aan zich voldoende gefaciliteerd te voelen door de werkgever. Een forse stijging, tegenover 42 procent vorig jaar. Het is opmerkelijk dat bij generaties Y en Z maar een relatief klein deel aangeeft dit gevoel te hebben, namelijk 37 en 27 procent.

Expertrol

“De resultaten laten zien dat jongere generaties zich minder een ‘externe’ voelen, maar dat toch maar een klein deel zich voldoende gefaciliteerd voelt door de werkgever”, zegt Niels Huismans, Business Development Manager bij FastFlex. “Het tegenovergestelde is juist het geval bij de oudere generaties.” Dit verschil is moeilijk te duiden, stelt Huismans. “De jongere generaties zijn wellicht meer gewend aan de flexibele arbeidsvorm, omdat zij nooit anders gedaan hebben. Bij oudere generaties is er vaak een shift te zien van vast werk naar een positie als externe. Ook vervullen zij andere rollen. Zo zetten babyboomers vaak hun expertise in binnen een expertrol, terwijl jongere generaties vaker voor bijvoorbeeld een implementatie van een nieuwe techniek worden aangetrokken.”

Gelijke behandeling

Bij de faciliteiten die organisaties aan externen bieden zet Huismans wel enkele vraagtekens. “De vraag is of de huidige manier van faciliteren de meest geschikte is. Maken organisaties onderscheid op de juiste vlakken? Extern en intern moet zeker niet 100 procent gelijk behandeld worden. Er wordt ten slotte niet voor niets iemand van buitenaf met een frisse blik gevraagd. Maar organisaties moeten niet uit het oog verliezen dat het wel een medewerker blijft.”

Forenzen blijft

Opvallend genoeg blijft het kantoor, ondanks de onvermijdelijke drukte, geluidsoverlast en beperkte ruimte, toch een aantrekkelijke plek om te werken. Die conclusie valt te trekken na onafhankelijk onderzoek in opdracht van autoverhuurder Europcar. Weliswaar geldt sinds vorig jaar de Wet Flexibel Werken, waarmee alle werknemers het recht hebben om te vragen om thuis te mogen werken. Maar uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de werkende Nederlanders sindsdien niet méér thuiswerkt. En bijna twee van elke drie respondenten (64% van 1338 mensen) verwacht dat ook in de toekomst niet te doen. In tegendeel. Ruim twee op elke drie (68%) verwacht nog net zo vaak, of zelfs vaker te moeten reizen voor het werk.

Thuiswerk? Neuh, dank u

Jongere generaties zien dat thuiswerken eigenlijk helemaal niet zo zitten. Dat zou je kunnen concluderen uit weer ander onderzoek, begin dit jaar uitgevoerd onder 1.000 werknemers in het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek liet zien dat 48 procent van de respondenten onder de 35 vindt dat ze productiever zijn op kantoor. Dit in tegenstelling tot respondenten van 55 jaar of ouder, waarvan maar 19 procent het met de stelling eens was.

Het sociale aspect

De redenen hiervoor verschillen enorm. Zo zouden de jongere volwassenen meer behoefte hebben aan face-to-face ondersteuning van meer volwassenen. 28 procent van de respondenten zei dat ze het moeilijk vonden om collega’s of managers te pakken te krijgen als ze niet op kantoor werken. Het zou ook kunnen komen door het sociale aspect van het kantoorleven en de behoefte aan doorgroeimogelijkheden. Jongere werknemers hebben volgens het onderzoek het gevoel dat ze moeten bewijzen dat ze waardevol werk leveren.

Wel de mogelijkheid, graag

Maar de mogelijkheid om flexibel te kunnen werken waarderen we wel, ook als we er (nog) niet zoveel gebruik van maken. Ruim een op elke drie werknemers (36%) vindt de mogelijkheid om te kunnen thuiswerken het belangrijkste onderdeel van flexibiliteit op het werk, bleek uit wereldwijd onderzoek van Manpower. Ook de Nederlandse werknemer heeft flexibiliteit hoog in het vaandel staan. Maar liefst 46 procent van de Nederlandse werknemers noemt flexibiliteit vanuit de werkgever als een van de drie belangrijkste voorwaarden om voor een baan te kiezen.

Meer informatie?

Iedereen duurzaam inzetbaar houden is een hele puzzel. Wat werkt bij de een, raakt bij de ander kant noch wal. Tijdens Inzet op Maat – hét vakevent over duurzame inzetbaarheid dit jaar ‑ kunt u daarom uit 30 (!) keuzesessies het gereedschap kiezen dat het beste past bij de mensen in uw organisatie. Lees het hele programma!

Bron: Platform Over Het Nieuwe Werken (diverse artikelen)Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid