Stelling
"We meten teveel omdat het nu eenmaal kan."
31
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Kijk eens anders aan tegen die stress!
Arbeidsomstandigheden

Kijk eens anders aan tegen die stress!

gestreste man

Over 100 jaar staat het in de geschiedenisboeken als dè welvaartsziekte van de eind 20e en begin 21e eeuw, die vooral in zogenaamd ‘welvarende’ landen voorkwam: stress. We moeten het probleem, dat overal waar het ons goed gaat steeds meer de kop opsteekt, anders leren benaderen. Daarvoor pleiten Ama Marston en Stephanie Marston, leiderschapexpert en psychotherapeut op HBR.

De Marstons (vermoedelijk geen familie) hebben een aparte kijk op stress, en dat begint al bij de oorzaken. We zijn meestal geneigd om daarvoor naar de grote boze buitenwereld te kijken. Niet alleen de beroepsmatige oorzaken komen dan beeld, zoals onwrikbare bazen en deadlines, incompetente collega’s, voortdurende veranderingen in takenpakket en de organisatiestructuur. Nee, ook de politieke onrust op steeds meer plekken, de klimaatveranderingen die steeds duidelijker zichtbaar worden en de immer aanwezige terrorismedreiging maken van ons chonische neuroten, zo lijken de auteurs te suggereren.

Word weerbaarder!

Dat begint goed. En het wordt nog beter in de rest van het artikel. Zo is onze eerste reactie op al die permanente bedreigingen om oplossingen van buiten te halen. Installeer een nieuwe app op je smartphone om alles (nog) beter te structureren. Ontsla die incompetente medewerker maar, neem iemand extra in dienst, zoek zelf een andere baan, of stap helemaal over naar ander werk. Dat zijn oplossingen die hoogstens tijdelijk werken aldus de Marstons. Al snel zit u weer met hetzelfde probleem. Als enige langere-termijnoplossing voor stress zien ze: de eigen weerbaarheid vergroten. Zodat u al die externe gevaren, bedreigingen en uitdagingen kunt zien als kansen om het anders, en beter te doen. Welke vaardigheden zijn daarvoor nodig? Aanpassingsvermogen uiteraard, een flexibele opstelling, uw beheersingsdrift intomen, een leven lang kunnen leren, duidelijke doelen voor ogen houden en op tijd passende hulp en versterking inroepen.

4 Vuistregels voor een andere kijk op stress

Ziehier uw boodschappenlijstje aan te ontwikkelen competenties voor de komende jaren. Natuurlijk kan het niet allemaal tegelijk. Marston en Marston bieden daarom vier gouden vuistregels aan om echt anders aan te kijken tegen de stressoren in ons dagelijkse leven.

1} Anders leren denken over stress.

Niet elke soort stress is altijd verkeerd, dat is al bekend. De Marstons gaan nog een stapje verder: je leert iets van elke stressvolle ervaring. Lichaam en geest leren beter omgaan met de situatie waarin je gestrest raakte. Zodat je deze omstandigheden de volgende keer dat je weer in die situatie dreigt te komen beter en eerder herkent. Je bent dan beter voorbereid, en als je erin slaagt om minder of niet gestrest te raken voelt dat als een overwinning. Met hetzelfde gelukzalige gevoel dat ontstaat bij een overwinning, of andere blije gebeurtenis. Zo kan stress in bepaalde drukke omstandigheden leiden tot beter leren plannen, of eerder ‘nee’ leren zeggen tegen een teveel werk tegelijk. De auteurs suggereren wel dat het hiernaast belangrijk is om te blijven letten op je eigen, persoonlijke signalen die kunnen duiden op chronische stress, overwerktheid of een aanstaande burn-out. Daarmee lijken ze te zeggen: anders denken over stress werkt vooral bij acute, plots opkomende stressvolle situaties.

2} Laat los wat je niet kunt beheersen.

Niemand heeft alles in de hand: het weer, de situatie op de beurzen en ook plotselinge pieken in het werk zijn door vrijwel niemand echt te beïnvloeden. Wie zich er toch druk over blijft maken, raakt veel sneller in de stress dan iemand die makkelijk los kan laten wat hij of zij toch niet kan ‘helpen’. Dat geldt ook voor subtielere factoren en leefregels, zoals ‘succes hebben is je eigen keuze’. Die leefregel heeft al heel wat mensen slapeloze nachten bezorgd…

3} Kijk naar de achterliggende oorzaken.

Wie is opgegroeid in een beschermde omgeving, heeft het vaak moeilijker in een competitief bedrijf dan mensen die van jongs af aan hebben moeten vechten voor hun bestaan. Het klinkt misschien wat eenvoudig, maar stress heeft vaak duidelijk aanwijsbare oorzaken. Die zijn (lang) niet altijd te beïnvloeden (zie regel 2), maar de manier waarop je erop reageert is dat vaak wel. Iedereen reageert in eerste instantie instinctief op plotselinge gebeurtenissen, want dat scheelt tijd. Maar die eerste reactie is niet altijd de beste. Alweer gaat het hier vooral om acute stress, denken wij erbij.

4} Blijf uit de slachtofferrol.

Deze laatste leefregel tegen stress is een oproep om, met de andere drie leefregels in het achterhoofd, actie te ondernemen tegen de stressoren in uw (werkende) leven. Benader stress anders, pro-actiever, blijf uit die slachtofferrol door uw eigen reacties beter te leren kennen. En kies dan de voor u beste reactie op de stressoren. Marston en Marston stellen voor om drie mogelijke reacties op te schrijven die u beter op weg helpen in stressvolle situaties. Kies daar de reactie uit die u het meeste vooruit helpt, en zoek daar dan passende hulpmiddelen bij. Waarschijnlijk is experimenteren met diverse reacties nodig om de voor u beste te vinden, zeggen ze erbij.

Vind je eigen beste anti-strategie

Maar wat het artikel vooral wil benadrukken is: beschouw stress niet als iets onvermijdelijks. Onderga het niet lijdzaam, maar blijf zoeken naar de beste manieren om er zelf mee om te gaan. Een waardevolle oproep, maar wel een die vooral zinvol lijkt bij acute stresssituaties. Of dat ook helpt om sluipende overbelasting die leidt tot een burn-out te voorkomen?Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid