Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
15
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Kijkt de baas ook over jouw schouder mee?
Anders werken

Kijkt de baas ook over jouw schouder mee?

Bij 13 procent van de thuiswerkers controleert de werkgever of ze aan het werk zijn. Dat gebeurt met spionagesoftware, die periodiek vraagt om aanwezigheid te bevestigen. En soms met apps die toetsenbordaanslagen en muiskliks registreren. Dat blijkt uit onderzoek van het CNV, en uit gegevens van softwareplatform Capterra.

‘Dit betekent dat ruim een half miljoen werkenden voortdurend in de gaten worden gehouden door hun werkgever. In de praktijk ligt dit getal waarschijnlijk nog hoger omdat niet iedereen de bedrijfssoftware goed kent,’ stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. Hij denkt dat het in veel branches gebeurt, waaronder de overheid, de zakelijke dienstverlening en de industrie. De FNV krijgt vooral meldingen van callcenters. ‘Ook krijgen we regelmatig klachten over werkgevers die hun werknemers onvoldoende vertrouwen en ze daarom vragen naar kantoor te komen’, zegt een woordvoerder van de bond tegen de NOS.

Stijgende verkoopcijfers

Dat er steeds meer surveillance en spionagesoftware wordt gebruikt, blijkt ook uit de stijgende verkoopcijfers van softwareplatform Capterra. Dit meldt de NOS in een nieuwsbericht. De vraag ernaar lag in het eerste kwartaal van dit jaar 58 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2020, toen de coronacrisis nog niet was uitgebroken.

Wat zeggen toetsaanslagen?

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) krijgt weinig klachten over het gebruik van de spionagesoftware. Volgens de AP komt dit mede omdat veel mensen (nog) niet beseffen hoeveel werkgevers de software op bedrijfscomputers hebben geïnstalleerd. De AP betwijfelt of werkgevers het gebruik van de software goed kunnen onderbouwen. Dat moet noodzakelijk en proportioneel zijn, en het moet de beste of enige manier zijn om medewerkers te controleren. Ook vraagt de AP zich af wat een werkgever dan precies wil controleren met spionagesoftware. ‘Zegt het aantal toetsaanslagen iets over de kwaliteit van het werk?’

Wat zegt de wet?

Niet alleen kunnen er privacy-issues zijn bij gebruik van spionagesoftware. Het kan ook ingaan tegen het recht van elke werknemer op een veilige werkplek, volgens de arbowetgeving. Volgens de Wet op de ondernemingsraden (WOR) heeft de ondernemingsraad instemmingsrecht op voorzieningen bedoeld om te controleren of werknemers aanwezig zijn, wat ze doen of wat ze presteren. Ook CNV-voorzitter Fortuin zet vraagtekens bij de juridische houdbaarheid van spionagesoftware. ‘Juridisch mag dit alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als er een ernstig vermoeden van misbruik is.’ Hij vindt monitoring onnodig en ineffectief: veel thuiswerkers zijn juist efficiënter en productiever dan op kantoor. ‘Dit werkt vaak averechts en draagt veelal niet bij aan meer productiviteit.’

Welzijn

Het CNV stelt dat werkgevers beter kunnen investeren in het welbevinden van hun thuiswerkende personeel. Volgens Fortuin wijst het CNV-onderzoek ‘klip en klaar’ uit dat het slecht gaat met veel thuiswerkers. Zo zou 60 procent van de thuiswerkers voelt zich momenteel eenzamer voelen dan in 2020. ‘Ook zit 21 procent tegen een burn-out aan en 30% stelt dat de sfeer tussen collega’s is verslechterd,’ zegt Fortuin op de website van het CNV. Dat is nog afgezien van de fysieke problemen door ongeschikte meubels om op te werken. Zo zou 4 op de 10 thuiswerkers oogklachten hebben omdat ze al een jaar elke werkdag turen op een te klein beeldschermpje op hun laptop.

Psychisch noodhulpfonds

Het CNV riep het kabinet eerder op om een psychisch noodhulpfonds op te richten. Om vertrouwenspersonen, leidinggevenden en ook hr-managers bij te scholen in de nieuwe problematiek rondom thuiswerken. ‘Het kabinet heeft hiertoe een eerste handreiking gedaan en vijf miljoen ter beschikking gesteld. Maar dit verdere voorstel is nog niet concreet uitgewerkt. Wij roepen het kabinet op om hier snel werk van te maken. De kosten voor ziekteverzuim en burn-outs rijzen anders de pan uit.’

‘Controle niet altijd slecht bedoeld’

Maar de controle op thuiswerkers is niet altijd slecht bedoeld, roepen sommige werkgevers. Ze denken dat hun thuiswerkers teveel afleiders hebben om echt te kunnen werken. De tegenstanders van thuiswerken die niet willen overkomen als autoritaire bevelhebbers grijpen hier ook vaak op terug. Uit steeds meer onderzoeken blijkt het tegendeel. Thuiswerkers maken veel te lange werkdagen. Ook de meeste consultants in nieuwe werkvormen verfoeien spionagesoftware. Ze zien het als een motie van wantrouwen aan het adres van ervaren, goed opgeleide mensen. Behandel je ze als kinderen, dan gaan ze zich ook zo gedragen. Dat zegt onder andere Robert Glazer, ceo van een ‘fully remote’ werkend internationaal bedrijf.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Implementatie, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid