Stelling
"De bescheiden, maar harde meewerker is nu de ideale (thuiswerk)manager."
8
7
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Laat u niet leven, maar leef uw eigen leven!
Langer werken

Laat u niet leven, maar leef uw eigen leven!

kantoormedewerker heeft werkstress

Wat u meemaakt, bepaalt u helemaal zelf. Het lijkt een waarheid als een koe, deze uitspraak van een psychiater uit de 18e eeuw. Toch is het allerminst vanzelfsprekend in deze multi-tijden. Voortdurend zijn er keuzes en alternatieven, niet alleen door externe factoren maar vooral ook vanuit u zelf. Maura Thomas, een bekend spreker en gedragstrainer, schreef er een verhelderend verhaal over op HBR.

We denken graag dat we ons eigen leven helemaal, of toch minstens grotendeels zelf bepalen. We bepalen zelf wat we doen, met wie, waar en wanneer. Maar staan we wel zo stevig aan het roer van ons eigen leven? Thomas denkt van niet. Afleidingen en alternatieven zijn er meer dan ooit. We kunnen op allerlei verschillende plekken en tijden werken. We kunnen onze kinderen zelf opvoeden, of het (deels) uitbesteden aan kinderopvang en surveillancecamera’s.

Echte meerwaarde aantonen

Dergelijke keuzes bepalen hoe we ons leven ervaren, stelt Thomas. En hoe bewuster we daarin keuzes maken, hoe minder last we zullen hebben van stress en hoe productiever we zullen zijn. Want het betekent dat we ons kunnen concentreren op waar we echt goed in zijn. Daarmee komen we in een flow waarbij we onze echte meerwaarde kunnen aantonen. Dan moet je de situaties kunnen herkennen waarin je makkelijk wordt afgeleid, en hoe je van daaruit zo snel mogelijk weer kunt focussen op wat je echt wilt doen. Zelf je tijd indelen en prioriteren hoort daarbij, aldus Thomas.

U doet iets heel anders dan u denkt!

En die vrijheid is lang niet altijd vanzelfsprekend. Zoals Thomas laat zien in een voorbeeld. Een van de managers die ze begeleidt, vindt zelf mentoring en coaching het belangrijkste in zijn takenpakket, en hij denkt ook dat hij er veel tijd aan besteedt. Maar bij nader onderzoek blijkt zijn dag grotendeels op te gaan aan mails beantwoorden en plotseling opkomende crises het hoofd bieden. Het fraaie coachingsplan dat hij met, en voor zijn mensen had opgesteld aan het begin van het jaar ging vrijwel direct overboord.

4 Manieren om de aandacht beter te beheersen

Zo’n ervaring roept natuurlijk de vraag op waarom deze manager niet meer van zijn tijd kan stoppen in coaching en begeleiding, activiteiten die hij zelf veel belangrijker vindt dan branden blussen. Het antwoord ligt voor de hand: de tent staat in de brand! Figuurlijk dan, maar je kunt het als manager niet negeren en vrolijk doorgaan met coachingsgesprekken. Maar, enkele chaotische bedrijven daargelaten is het nergens voortdurend crisis. Aandachtsbeheersing is dus wel degelijk mogelijk: bepaal meer zelf wanneer u wat doet. Daarbij zijn de volgende 4 controlemechanismen belangrijk volgens Thomas.

1} Gebruik de techniek goed.

De mens is er niet voor de techniek (die hij zelf heeft gecreëerd), het is net andersom, zegt Thomas nog maar eens. Pas dus erg op met meldingen, icoontjes, piepjes en bliepjes van mails, apps en andere oproepen die (als je ze niet uitzet) voortdurend over je scherm blijven vliegen. Ook de telefoon is een gevaarlijk apparaat in dit opzicht. Stilzetten, uitzetten of zelfs opbergen als het afleidt, zo stelt Thomas voor. Belangrijke toevoeging hierbij wat ons betreft: let op de verslavende werking die uit kan gaan van social media op een smartphone. Niets is leuker dan een like, en niets spannender dan een nieuwtje.

2} Let op uw omgeving.

Thomas bedoelt vrij letterlijk: de werkomgeving. Zeker belangrijk in de beruchte kantoortuin, waar steeds meer mensen in werken. Maar ook als u werkt in een aparte kamer kan een bordje ‘niet storen’ wonderen doen. Helpt dat niet (genoeg), zoek dan een apart gedeelte van het gebouw op, waar u geconcentreerd kunt werken. Worden het aantal afleidingen en stoorzenders echt te groot? Dan raadt Thomas aan om met collega’s of teamleden die ook teveel worden afgeleid concentratietijden of een concentratie-werkdag in te stellen.

3} Let op uw eigen gedrag.

Heeft u concentratietijden en –plekken verkregen, let er dan ook op dat u dan het juiste, passende werk doet. Dat klinkt alweer als een open deur, maar de afleidingen zijn talrijker dan ooit. Met internet, laptops en smartphones overal is het ook mogelijk om altijd overal snel even iets op te zoeken of een reactie te geven. En wie voortdurend verzoeken van collega’s en klanten krijgt, is geneigd om die direct af te handelen. Want anders vergeet je ze maar. Een betere manier om hiermee om te gaan is (verrassend): elke dag een tijdje volledig offline te gaan! Begin met 20 minuten tijdens de lunch, en bouw het geleidelijk op naar een uur per dag, raadt Thomas aan. Wie dan weer aan het werk gaat, kan al die opgestapelde kleine taakjes achter elkaar behandelen en dan rustig weer verder met zijn concentratietaak.

4} Let op je eigen gedachten.

Het moeilijkste aspect van aandachtsbeheersing is het eigen brein. Dat is namelijk ontworpen voor afleidingen. Wie even nergens aan denkt, merkt dat hij tegelijk aan allerlei dingen denkt: van het boodschappenlijstje tot het ingewikkelde onderzoek en die leuke nieuwe collega. Probeer om rustig weer te focussen op de taak waar u mee bezig was. Schrijf de andere zaken die u te binnen schieten op, op een kladblaadje of op een notepad, raadt Thomas aan.

Aandacht is als een spier

Deze vier mechanismen zijn geen instant-oplossingen waarmee iemand zijn focus direct terugkrijgt, en de hele dag vasthoudt. Thomas vergelijkt aandacht vasthouden of focussen met een spier, die je moet langzaam moet trainen om er beter in te worden. Zodat je meer controle terugkrijgt over je eigen leven. Een waar woord, waar volgens ons ook bij hoort: aandacht geven aan de vele verleidingen die de dagelijkse afleidingen nog versterken. Wie het nieuws, de likes en het lichtverteerbare kan leiden naar tijden en momenten waar ze minder kwaad kunnen, houdt meer prime tijd over voor de echt belangrijke zaken in zijn leven. Denkt hij of zij…

Even oefenen in focussen?

Annemiek Tigchelaar (Werkdrukverlager) en Monique Donga (Moeiteloos Werken) zijn 2 professional organizers die wel raad weten met mensen die hun aandacht nergens bij kunnen houden. Tijdens Hét event over duurzame inzetbaarheid op 26 november 2019, Jaarbeurs, Utrecht vertellen ze u alles over hun aanpak. Die begint met een scherp onderscheid maken tussen het druk hebben en gestrest zijn. Check hier het complete programma.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Rendement op arbeid
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid