Stelling
"Werkdruk los je alleen op door verwachtingen beter te managen."
6
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden ‘Liever ziekteverlet dan ziekteverzuim’
Arbeidsomstandigheden

‘Liever ziekteverlet dan ziekteverzuim’

Veel werkgevers worstelen met de vraag hoe zij grip kunnen krijgen op het ziekteverzuim. Maar eigenlijk bestaat ziekteverzuim niet. Mensen zijn niet in staat om iets te doen, of ze zijn niet voldoende gemotiveerd.

Ziekteverzuim is maar een raar woord, vindt Huib Veldman, een van de auteurs van het boek ‘Ziekteverzuim bestaat niet’. “Mensen verzuimen niet de ziekte, ze verzuimen werk. Als je iets verzuimt, dan doe je iets niet wat er wel van je wordt verwacht. De vraag is natuurlijk of, wanneer mensen ziek zijn en daardoor bepaalde dingen niet meer kunnen doen, je wel wil dat ze toch dat werk doen. Volgens mij wil je als werkgever mensen geen dingen laten doen die ze niet kunnen. Dus is het de vraag waarom we dan van verzuim spreken.”

Verlet

Een ander woord vinden is nog best lastig, erkent Veldman. “Het woord dat er dichtste bij komt, vind ik het woord verlet. Dat betekent dat je belet bent om de dingen te doen die je normaal gesproken deed. En dat is vaak ook wat er aan de hand is.” Volgens Veldman is het belangrijkste niet de boodschap ‘Ik kan mijn werk niet komen doen’. Relevant is of de werkgever een oplossing heeft waardoor je nog wel iets kunt doen. Als hij die oplossing heeft, kun je gewoon komen werken. Dan is verlet niet nodig.

Verlof

Verlet is vanuit de werknemer soms een goed woord om aan te geven dat bepaalde dingen niet lukken. En verlof is voor de werkgever een goed woord om te zeggen ‘Als ik geen oplossing heb en vind dat je thuis kunt blijven vanwege ziekte, laten we het dan ook verlof noemen.’ Verlof is namelijk een afspraak over werk. De afspraak om niet te werken.”

Waarom doet u het niet?

In het boek Ziekteverzuim bestaat niet beschrijven Veldman en co-auteur John Bakker de Methode IK. Veldman legt uit wat zij daarmee bedoelen. “De enige die je kunt veranderen, ben jij zelf. Dus als iemand anders iets niet doet wat je van hem verwacht, dan is eigenlijk de vraag: waarom hij niet doet wat je van hem verwacht. Wat zegt dat over jou? En andersom, als je wil dat iemand iets gaat doen wat je wel beoogt, dan moet je bij jezelf te rade gaan hoe je hem daartoe kunt verleiden. Het gaat over het belang van de ander om goed aan te sluiten bij wat jij beoogt. Dat gaat over toegevoegde waarde.”

(Lees het hele artikel op PW)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid