Stelling
"Ik vind het, met het oplaaiende coronavirus, onverantwoord om terug te gaan naar kantoor."
37
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Luister wat vaker naar je innerlijke stem
Anders werken

Luister wat vaker naar je innerlijke stem

te lang doorwerken

Nee, dit is geen reclameslogan van een Tibetaanse sekte, of de titel van het zoveelste boek over mindfulness of een yoga-variant. Misschien is de Amerikaanse titel ‘Manage Your Stress by Monitoring Your Body’s Reactions to It’ van het artikel door Erica Ariel Fox op HBR wat duidelijker. Maar dit artikel gaat niet alleen over de fysieke reacties op stress. Het biedt aanwijzingen om je mentale kompas beter te leren gebruiken – juist om die fsyieke stressreacties voor te zijn.

Fox beschrijft in haar artikel het wel en vooral het wee van Jack, ongetwijfeld een pseudoniem voor een jonge, succesvolle self made man. Hij heeft het gemaakt bij zijn werkgever door successen te behalen met grensverleggend gedrag – vaak letterlijk. Deze Macher is door allerlei conventies, gedragsregels, staande afspraken en andere heilige huisjes heen gebroken – zijn ‘kan mij het schelen, we doen het gewoon’ aanpak heeft het bedrijf bepaald geen windeieren gelegd. Zijn deur stond altijd open, hij was altijd te bereiken, geen probleem ging hem te ver, Jack wist er altijd wel wat op. Iedereen kent wel zo’n Jack.

Door de dikke stroop

Maar nu zit Jack in het management team, met de bijbehorende taken, bevoegdheden en vooral ook: verantwoordelijkheden. De verwachtingen zijn hoog, en de druk op Jack neemt toe. Hij wil graag goede resultaten laten zien, maar recent merkt hij steeds vaker dat mensen niet zo makkelijk meer met hem meegaan. Jack heeft het gevoel alsof hij door de dikke stroop heen moet waden. Het is nog geen expliciete weerstand, maar het duurt Jack veel te lang voordat er vooruitgang is op de projecten waar hij al zijn energie in pompt, elke dag opnieuw. Zijn ongeduld slaat langzaam om in frustratie, en dat betekent voor hem maar één ding: er nog harder tegenaan gaan, om door die inertie heen te breken.

Niet het klassieke recept

Het klassieke recept voor een aanstaande burn-out staat hierboven beschreven. De meeste mensen als Jack gaat dat lot treffen, meestal binnen enkele maanden. Het aardige aan dit artikel is dat Fox nu eens niet de inmiddels vrij bekende preventieve maatregelen opsomt om die burn-out af te wenden. Niet het advies om meer tijd te besteden aan je privéleven, om (letterlijk) wat meer afstand te bewaren tot het werk, of om anderen wat meer te betrekken bij het proces en minder te focussen op de resultaten. Nee, Fox komt met het advies dat Jack wat beter naar zichzelf moet leren luisteren. Alleen dan kan Jack beter begrijpen wat er om hem heen gebeurt, stelt ze terecht.

De rode strandbal

Die innerlijke stem is te vergelijken met de rode strandbal bij aankomend springtij, de brandwacht in het droge bos of de mystery shopper op de klantenservice. Wie een tegenslag ontmoet tijdens een drukke werkdag, is van nature geneigd om nog wat meer zijn best te doen. Of je ‘parkeert’ het acute probleem even, omdat je nu wel iets beters hebt te doen. Het is de natuurlijke vecht-of-vluchtreactie die we allemaal hebben. Hoe meer gestrest we zijn, hoe nadrukkelijker we die natuurlijke reacties volgen. Dat is makkelijk, want daar hoef je niet over na te denken. Het gaat vanzelf.

Onbevredigend

Het gevolg is dat ongeveer de helft van de problematische werksituaties niet opgelost raakt, omdat je ze hebt ‘geparkeerd’. Van de andere helft is slechts een rokende puinhoop over, want daar ben je (a la Jack) overheen gewalst, die heb je overbluft of afgeblaft. En dat geeft een ontevreden gevoel, zacht gezegd. Komt dat gevoel vaker bij je terug, dan raak je er heel erg moe van. De kiem van een (nieuwe) burn-out is ontstaan.

Passender leren reageren

Vaker luisteren naar je innerlijke stem, die de rode strandballen in het dagelijkse werk eerder ziet, kan zorgen voor een passender reactie op lastige situaties. Wie vaker luistert naar zijn innerlijke stem, scherpt het instrument ook steeds meer aan, zodat het meer rode strandballen herkent, en in een vroeger stadium. De reactie op de strandbal wordt dan ook steeds beter.

Zoek je persoonlijke rode strandbal: 3 tips

Dus zou elke drukbezette professional op zoek moeten naar zijn eigen, persoonlijke rode strandbal, wil Fox maar zeggen. En dat moet regelmatig opnieuw, want je moet het instrument aanscherpen door het te gebruiken. Ze geeft drie dagelijkse tips die daarbij kunnen helpen.

1} Neem jezelf eenmaal per dag de maat.

Stop eenmaal per werkdag met van het ene naar het andere gaan. Denk even na over hoe je nu bezig bent. Zowel verstandelijk als emotioneel: wat doe ik, en hoe voel ik me daarbij? Voel ik me geprikkeld, geïrriteerd of voel ik me ‘lekker’ bij wat ik aan het doen ben?

2} Wat denk ik en voel ik nu?

Neem een beetje afstand van wat je denkt en voelt, zodat je je gedachten en emoties een label kunt geven. Fox noemt een negatieve gedachte als voorbeeld (‘dit kan toch niet’) en probeer te bepalen of je nu sceptisch of cynisch aan het denken bent, en welk gevoel je die gedachte geeft. Voel je je machteloos omdat je het besluit niet hebt kunnen beïnvloeden, of kwaad omdat je iets moet doen dat weinig zin lijkt te hebben? Weten waar dergelijke emoties vandaan komen, kan helpen om ze te accepteren. Volgens ons zou dat net zo goed kunnen werken bij positieve gedachten. Je word er vast nog tevredener door.

3} Kijk objectief naar jezelf.

Altijd lastig, naar jezelf kijken door de ogen van een ander. Hoe zou die ander jouw gedrag nu inschatten? Als weloverwogen of doordraverig? Als routineus of opgewonden? Fox geeft de tip om die observaties ergens op te schrijven of vast te leggen. Maar ze zegt er niet bij wat je er dan mee moet doen. Aan het eind van elke werkdag even bekijken misschien, om te weten hoe je hebt gewerkt vandaag? Je kunt het misschien ook aan een paar goede collega’s vragen, die vlakbij zitten.

Rustig beginnen

Deze tips een maand consequent elke werkdag toepassen geeft je een scherper inzicht in je eigen functioneren. Waardoor je eerder ziet in welke situaties die rode strandbal bij jou in zicht komt, zodat je die situaties eerder herkent en er bewust mee om kunt gaan. Zonder blind te hoeven varen op je ‘vlucht-of-vecht’ instinct. Begin ermee in rustiger tijden, dan werken ze beter tijdens de drukke dagen. Daarmee biedt dit artikel een mooi begin van zelfhulp bij opkomend Jack-gedrag. Mits je niet te gestrest bent om ermee te beginnen…Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Vitaliteit
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid