Stelling
"180 is overdreven, maar we kunnen veel langer doorwerken dan we denken."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken ‘Maak je mensen duurzaam inzetbaar’
Anders werken

‘Maak je mensen duurzaam inzetbaar’

Zijn je medewerkers vitaal, flexibel en up-to-date, dan is je onderneming dat ook. Louis Peters, senior projectleider bij MKB-Nederland: “Een belangrijke rol is weggelegd voor mobiliteit: het vermogen binnen organisaties om meerdere rollen te vervullen.”

Demografische verschuivingen stellen ons voor uitdagingen. Door ontgroening stromen minder jonge mensen in op de arbeidsmarkt en ontstaat er in bepaalde vakgebieden schaarste. Tegelijkertijd werken ouderen langer door. Louis Peters: “Dat regelingen als de VUT en het prepensioen zouden verdwijnen is lang geleden al aangekondigd, maar de effecten ervan worden nu pas zichtbaar.”

5 jaar langer doorwerken

“Hetzelfde geldt voor de AOW-leeftijd die opschuift. Ook daarvan beginnen we langzamerhand de gevolgen te zien. Er zijn nu mensen die vijf jaar langer moeten doorwerken dan een collega die een halfjaar geleden wegging. Dat geeft een heel ander perspectief. Aan deze kwestie moet je als ondernemer aandacht besteden.”

Meer dynamiek

Een andere verandering op de arbeidsmarkt is de toenemende dynamiek in het bedrijfsleven. Kort gesteld: met één vak red je het niet meer tot je pensioen. Markten zijn onvoorspelbaar geworden. Dat vraagt om een bredere blik en ontwikkeling. Louis Peters: “Vakmensen moeten bijvoorbeeld een stuk communicatiever en commerciëler zijn dan voorheen. Ze hebben meer contact met klanten en leveranciers, dus moeten ze nu kunnen plannen en afstemmen met verschillende partijen. Anders gezegd: beter en sneller metselen is niet meer het enige ontwikkelperspectief voor een metselaar.”

Focus op gezondheid

Er is nog een verschil met een paar jaar geleden. Binnen bedrijven verschuift de aandacht van het louter terugdringen van verzuim naar preventie. Preventie heeft alles te maken met leefstijl, dus met gezonde voeding en voldoende beweging. Dat werpt een interessante vraag op: in hoeverre mag je je als ondernemer bemoeien met de leefstijl van je medewerkers?

Leefstijl-discussie

Louis Peters: “Steeds meer ondernemers vinden dat het mag: je met de leefstijl van je medewerkers bemoeien. Maar ze zijn wel voorzichtig, zeker bij niet-werkgerelateerde zaken. Vaak vinden ze dat je werknemers faciliteiten moet bieden, maar dat werknemers zelf het initiatief moeten nemen om er gebruik van te maken. Dat gaat weleens langs elkaar heen. Werknemers weten lang niet altijd dat hun werkgever openstaat voor verandering.”

Nieuwe werkwijze

Peters ziet in de praktijk dat bedrijven die succesvol zijn op het gebied van duurzame inzetbaarheid, zich veelal via lean– en agile-achtige methoden ontwikkelen. Werknemers leren samen met het bedrijf en passen nieuwe werkwijzen meteen toe op de werkvloer. “Vaak zie je dat processen zijn opgeknipt in kleinere delen, waarin veel zelfsturing is en mensen rouleren.”

Verandering van onderaf

Dat deze aanpak voornamelijk geschikt is voor bedrijven met jonge, hoogopgeleide mensen, is volgens Peters een misvatting. “Ik zie steeds meer organisaties met laaggeschoolde medewerkers een transitie doormaken.” Die transitie begint vaak door de vraag te stellen hoe processen beter kunnen. Daarmee ontstaat verandering van onderaf en krijgt die verandering de kans te wortelen in het bedrijf.

Mens en bedrijf doorontwikkelen

Peters: “Duurzame inzetbaarheid mag niet iets zijn wat je ernaast doet. Een onderneming heeft onderhoud nodig en moet ook doorontwikkelen. De ontwikkeling van je bedrijf en van je mensen gaat gelijk op. De markt verandert, je bedrijf verandert en dus moeten je mensen ook veranderen.”

Lees het hele artikel in: De Ondernemer Magazine, mei 2017. Auteur: Niels Achtereekte. (Doorplaatsing met toestemming Synpact)

Meer informatie?

Medewerkers zelf duurzaam inzetbaar laten worden is een hele puzzel. Wat werkt bij de een, raakt bij de ander kant noch wal. Tijdens Inzet op Maat – hét vakevent over duurzame inzetbaarheid dit jaar ‑ kunt u daarom uit 30 (!) keuzesessies het gereedschap kiezen dat het beste past bij de mensen in uw organisatie. Lees het hele programma!Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid