Stelling
"Je werk met passie doen kweekt perfectionisme."
6
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Manager ICT haalt werkend 65 jaar
Langer doorwerken

Manager ICT haalt werkend 65 jaar

ontspan! Het leven begint later pas..

Het minst zware beroep? Dat hebben ICT’ers. Vinden ze zelf. Zij halen 65 jaar wel, als ze op latere leeftijd wat minder uren mogen maken. Die oplossing voor langer doorwerken kiest de helft van de werkenden, zeker ook managers en onderwijzers. Dat zijn enkele opvallende uitkomsten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2017 door TNO en CBS.

Gemiddeld willen we doorwerken tot we 62,5 jaar zijn. De meeste mensen denken ook wel dat ze zo lang kunnen doorgaan. Maar: hoe jonger, hoe eerder we willen stoppen met werken. Tussen 15 en 24 jaar kunnen de jongere werknemers zich niet voorstellen dat ze langer zullen doorgaan dan gemiddeld 53,9 jaar. De 65- tot 75-jarigen willen wel doorgaan tot ze 69 jaar zijn. Ook bij door kunnen werken geldt dat het optimisme groeit met de leeftijd. De jongere werknemers tot 24 jaar denken dat ze hoogstens 55,7 jaar werkend zullen halen. De 65-plussers kunnen doorgaan tot ze 70,5 jaar zijn, denken ze. De uitkomsten zijn vergelijkbaar met de NEA van vorig jaar. En ze zijn interessant, gelet op de discussie over vroegpensioen voor fysiek zware beroepen.

Hoger opgeleid kan langer door

HBO’ers en WO’ers zien zich het langst doorwerken: 63,8 jaar is hun stopleeftijd. Mensen met hoogstens een VBO-opleiding houden het met 60,5 al voor gezien. Door willen werken kunnen de hoger opgeleiden ook het langst: tot 64,1 jaar. Middelbaar opgeleiden denken dat ze werkend 61,4 jaar bereiken en laagopgeleiden denken met 60,7 jaar uit het werkende leven te moeten stappen.

Horeca haakt snel af

Werknemers in het openbaar bestuur, de informatie en de communicatie willen het langst doorwerken: tot 63,7 en 63,6 jaar respectievelijk. Maar ook in het vervoer en de opslag wil men best doorgaan tot 63,6 jaar. In de horeca geven mensen er op hun 56e het liefst de brui aan. Dat is zo’n 7 jaar jonger dan gemiddeld. In de financiële sector kunnen mensen het langst doorgaan: doorwerken tot 64,9 jaar zegt men daar. Hierna komt de informatie en communicatie, waar doorwerken tot 64,6 jaar mogelijk is. Werknemers in het vervoer en opslag en openbaar bestuur willen wel langer doorwerken, maar ze denken niet dat ze het kunnen: werkend denkt men hoogstens 63,6 en 63,8 jaar oud te worden. Een gemiddelde score voor de leeftijd tot wanneer Nederlanders kunnen doorgaan.

Zwaar beroep?

ICT’ers vinden hun beroep kennelijk veel interessanter dan de meeste andere beroepen. Ze denken er 65,1 jaar oud in te kunnen worden. Dienstverleners zijn met 56,5 jaar bijna 9 jaar eerder versleten. Ook managers denken met 64,9 jaar vrij oud te kunnen worden in hun functie. En ook creatieve, taalkundige en bedrijfsadministratieve mensen halen de 64 jaar ruimschoots werkend. Aan de andere kant van de schaal vinden agrarische beroepen, en de transport en logistiek hun werk relatief zwaar: ze worden er amper 60 jaar in.

Langer doorwerken? Stayeren

Langer doorwerken, ja maar hoe? Minder uren of minder dagen werken is met 48,6 procent veruit de populairste oplossing. Vooral managers, de ICT en pedagogische beroepen willen graag minder uren maken op latere leeftijd. Daarna komt (voor iedereen) de financiële ‘aanmoediging’ met 27.6 procent, ofwel ik moet wel langer doorwerken want eerder stoppen kan ik niet betalen. Met lichter werk, fysiek en psychisch denkt 24,8 procent wel langer te kunnen doorgaan. En het veelgeroemde omscholing of bijscholing als oplossing voor langer doorwerken? Dat ziet maar 6,3 procent als goed hulpmiddel.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid