Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Managers ontstaan niet zomaar
Anders werken

Managers ontstaan niet zomaar

Het Peter Principle. U kent het wel: succesvolle medewerkers krijgen net zo vaak promotie tot ze op een positie zitten die ze niet meer aankunnen. Geen goede manier om uit een talent te halen ‘wat erin zit’. Twee management consultants ontdekten dat er een betere manier is om managers op te kweken. Het verrassende: wij kunnen (bijna) allemaal manager worden.

Het is de traditionele manier om promotie te maken in een organisatie: komt er een post vrij, dan krijgt de medewerker die het beste heeft gepresteerd de benoeming. Soms gaat het goed, soms is de vers gepromoveerde functionaris een jammerlijke mislukking als manager. Is dat laatste het geval, dan is dat niet alleen een drama voor de medewerker zelf. Hij of zij moet meestal de organisatie verlaten, met geknakt zelfvertrouwen en een groot vraagteken op het cv: hoe is dat gat ontstaan?

Goede interpersoonlijke vaardigheden

Ook de organisatie lijdt onder het vertrek van een talentvolle medewerker. Zijn of haar individuele prestaties waren goed, dus die bijdrage aan het bedrijfsresultaat is veranderd in een dubbele kostenpost. De kosten van het vertrek komen bij de kosten van vervanging. Jack Zenger en Joseph Folkman tonen in een scherp geschreven artikel op managementplatform HBR aan dat de traditionele manier van promotie maken bijna niet kan werken. Want het is gebaseerd op een verkeerd uitgangspunt: individuele prestaties. En om een goede manager te zijn, heb je vooral goede interpersoonlijke vaardigheden nodig. Vaardigheden die vooral zijn gericht op goed contact met anderen.

Goed EQ

De auteurs beschrijven deze 6 interpersoonlijke vaardigheden kort. Ze zullen u niet onbekend voorkomen. Vragen om feedback en er goed mee omgaan hoort erbij. Goede communicatieve vaardigheden. Open staan voor nieuwe kansen, en anderen kansen geven om te groeien. Een goed EQ noemen ze – terecht – als essentieel om een effectieve manager te kunnen zijn.

Geen directe relatie met goed presteren

De eigenschappen van een goede manager zullen u niet onbekend voorkomen, zeiden we al. Maar dan komen de auteurs met twee stellingen die je minder vaak hoort. De eerste stelling, uiteraard gebaseerd op eigen onderzoek en ervaringen van de auteurs is dat de meest productieve medewerkers vaak minder goed scoren op de 6 interpersoonlijke vaardigheden. Zenger en Folkman zeggen nadrukkelijk: minder goed, ze bedoelen niet ‘slecht’. De auteurs zien geen directe relatie tussen de vaardigheden waarmee je goede individuele prestaties neerzet, zoals resultaatgericht werken, voldoende technische en inhoudelijke kennis, probleemoplossend vermogen en initiatief tonen, en interpersoonlijke vaardigheden.

Samenwerken

Zenger en Folkman noemen één individuele vaardigheid die goede managers ook nodig hebben, en dat is het vermogen tot samenwerken. Mogelijk is dat de verbinding tussen beide soorten vaardigheden, en verklaart het waarom sommige medewerkers die zelf goed presteren toch ook goede managers worden. Want die zijn er wel. De beste managers blijven zelf ook erg productief, maar de meest productieve mensen worden niet altijd goede managers.

25 Procent kans

Volgens de auteurs scoort ongeveer een kwart van de topmanagers met goede individuele prestaties minder goed op interpersoonlijke vaardigheden. Wie medewerkers promoveert omdat ze zelf goede prestaties hebben behaald, heeft dus 25 procent kans op een minder effectieve manager. Vaak hopen organisaties dat deze ‘individualisten’ de nodige leiderschapsvaardigheden er snel bij zullen leren. Dat gebeurt helaas lang niet altijd, weten de consultants. De gevolgen zijn dramatisch, zowel voor henzelf als voor de organisatie.

Managen is te leren!

Toch is er hoop als u de goed presterende talenten in uw organisatie wilt belonen met een promotie. De individualisten kunnen de interpersoonlijke managementvaardigheden wel degelijk aanleren. Maar daar kan de organisatie het beste aan beginnen voordat ze de talenten promotie geeft. En dat is de tweede opvallende stelling in het artikel ‘Why the Most Productive People Don’t Always Make the Best Managers’. Mensen die zelf goed presteren, kunnen de interpersoonlijke managementvaardigheden aanleren. Mits zij, en de organisatie waar ze werken, daar vroeg mee beginnen.

Groeien als mens

Sommige organisaties doen dat al. Ze herkennen de jonge talenten die ook managementvaardigheden bezitten, en kweken ze op in een vroeg stadium. Niet alleen hebben ze die interpersoonlijke vaardigheden dan al wanneer de promotie komt. Hun individuele prestaties worden er nog beter door. Ze groeien erdoor als mens, zou je kunnen zeggen. Lijkt dit artikel op een verkooppraatje van een MD-consultancy? Nee, want de auteurs leggen ook uit waarom vroeg beginnen met managers kweken beter werkt. Begint de organisatie pas na de promotie, dan komt er (te)veel tegelijk af op de nieuwbakken manager. En hij of zij doet dan wat we allemaal doen bij drukte en stress: teruggrijpen op wat we al kennen. Zitten daar ook interpersoonlijke vaardigheden bij, onmisbaar voor elke manager (zeker nu), dan heeft u meer kans op een effectieve manager. Stellen Zenger en Folkman. Terecht, lijkt ons. Managers ontstaan dus niet. U moet ze opkweken.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Leiderschap, Nieuws, Talentontwikkeling
Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid