Stelling
"De bescheiden, maar harde meewerker is nu de ideale (thuiswerk)manager."
9
7
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken We moeten meer leren op de werkplek. Maar hoe?
Langer werken

We moeten meer leren op de werkplek. Maar hoe?

Meer leren op de werkplek. Dat gaat ons inzetbaar houden in de komende jaren, denken veel praktijkmensen. Wie zou ze ongelijk durven geven? De volgende vragen zijn veel interessanter: wat ontwikkelen, en hoe. Plus de klassieker: hoe zit dat met de betaling?

Het zijn de werkenden met een vaste baan die nu gaan merken dat ze minder transitievermogen hebben. Dat zegt Raymond Puts, directeur van werkgeversorganisatie AWVN op PW. Puts doet zijn opmerkelijke uitspraak in een interview met Uitzendwerk, de nieuwsbrief van de ABU. Puts zegt dat bedrijven momenteel een acute en ongekende vraaguitval kennen. Hoewel veel uitzendkrachten de gevolgen van die vraaguitval direct aan den lijve hebben ondervonden, zijn zij volgens Puts niet de echte zorgenkindjes.

Transitievermogen

“Werknemers in oproep- en flexibele contracten zijn weerbaarder op de arbeidsmarkt, omdat ze vaak meerdere banen hebben gehad en gewend zijn om van baan te veranderen. Mijn primaire zorg ligt bij de 1,9 miljoen mensen die direct ondersteund worden door de NOW-regeling. Het is niet ondenkbeeldig dat een fors deel van hen zijn baan verliest. Honderdduizenden. Voor een groot deel zijn dit mensen die minder transitievermogen hebben, omdat ze altijd een vaste baan hebben gehad. Over die groep maak ik me grote zorgen. Zij moeten extra scholing krijgen om een overstap te kunnen maken naar een andere baan of sector”, aldus Puts.

Gevolgen voor leren op de werkplek

Of die extra scholing er komt, is afwachten. Annet van Duren, onderwijskundige en eigenaar van Strategisch Opleiden deed onderzoek naar de impact van corona op opleiden en ontwikkelen. In een blog op HRbase schrijft zij dat de klap groot zal zijn: “Opleidingsbudgetten gaan volgens de deelnemers omlaag, banen worden geschrapt en externen op het gebied van L&O zullen minder ingezet worden. Veel deelnemers verwachten dat er binnen een jaar opleidingsinstituten failliet zullen gaan door de coronacrisis.”

Voorwaarde bij de NOW2.0

Bezuinigen op opleidingsbudgetten is het laatste waar het kabinet aan denkt in deze coronacrisis. Werkgevers die de tweede versie van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) willen gebruiken moeten hun werknemers stimuleren om bij- en omscholing te volgen. “Zodat ze zich kunnen aanpassen op de nieuwe economische situatie” is de uitleg die het kabinet erbij geeft. Het gaat om een inspanningsverplichting. Ook de OR of personeelsvertegenwoordiging kan de werkgever hierop aanspreken. Meer budget voor betere inzetbaarheid is ook onderdeel van het Pensioenakkoord.

NL leert door?

Werkgevers kunnen hun werknemers stimuleren door tijd of middelen, bijvoorbeeld uit O&O-fondsen, beschikbaar te stellen. Bij aanvraag van NOW2.0 moeten werkgevers hierover een verklaring afleggen. Om werkgevers en werknemers daarbij te helpen, trekt het kabinet 50 miljoen euro uit voor het crisisprogramma NL leert door. Daarmee kunnen mensen die door de crisis hun werk verloren hebben of dreigen te verliezen zich heroriënteren op baankansen en daarvoor zo nodig (online) scholing volgen. NL leert door moet vanaf juli beschikbaar komen, en loopt door tot en met december 2020. Nadere informatie volgt.

SLIM: 2e periode in september

Ondertussen zjn er al veel andere mogelijkheden voor leren op de werkplek. Met de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM-regeling) wil het kabinet leren op de werkplek in het mkb bevorderen. Werkgevers hebben daar vaak minder tijd, geld of kennis voor dan in grotere bedrijven. Ook in de landbouw, de horeca en de recreatiesector is het lastig om een leerrijke werkomgeving te ontwikkelen, omdat er veel seizoensarbeid is. Daarom kunnen in deze sectoren alle bedrijven de subsidie aanvragen, ook grote ondernemingen. Elke (mkb) ondernemer kan een subsidieaanvraag indienen tot €25.000.

Leerrijke werkomgeving

De tweede aanvraagperiode voor SLIM is tussen 1 en 30 september. Voor hen is de subsidie maximaal €500.000. Het geld kan worden ingezet om een leerrijke werkomgeving in een bedrijf te versterken. Maar ook om werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een beroepsopleiding op maat te laten doen.

Derde leerweg

Ook kunnen ondernemers subsidie krijgen voor medewerkers die tijdens hun werk een (deel van een) mbo-opleiding willen volgen. De SLIM-regeling vergoedt namelijk een deel van de kosten van een derde leerwegtraject. Meer informatie over het aanvraagproces voor de SLIM-regeling is te vinden op de website hoewerktnederland.nl. Het kabinet trekt structureel €48 miljoen per jaar uit voor SLIM.

STAP komt er ook aan!

Naast de SLIM-regeling voor ondernemers is het kabinet bezig met een persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen. STAP, of Stimulans van de ArbeidsmarktPositie heet het officieel. De ministers Koolmees en Van Engelshoven hebben de conceptregeling voor het STAP-budget naar de Tweede Kamer gestuurd. Daar staat in dat zowel werkenden als niet-werkenden vanaf 1 januari 2022 zo’n STAP-budget ter waarde van maximaal €1000 per persoon kunnen aanvragen. Zij kunnen dat inzetten om een mbo-diploma te halen, maar ook om een sector-erkend certificaat te halen of om een cursus te volgen. Waarschijnlijk is het budget voldoende voor 200.000 aanvragen per jaar. Tot 1 januari 2022 kunnen mensen hun scholingskosten nog fiscaal aftrekken van hun inkomen.

Zo moet Stap werken

Wie een opleiding wil doen, kan zich vanaf 1 januari 2022 aanmelden voor het STAP-budget en aangeven welke opleiding hij of zij wil volgen. Een breed scala aan opleidingen en cursussen komt in aanmerking. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de kosten van de scholingsactiviteit en bedraagt maximaal 1.000 euro. De belangrijkste aanvullende voorwaarden zijn:

  • de scholing wordt aangeboden door een opleider die door OCW erkend onderwijs verzorgt, onder toezicht van de Inspectie van het Onderwijs, of door een opleider met een NRTO-keurmerk. Of:
  • de scholing moet leiden tot een branche- of sectorerkend certificaat, of tot een inschaling in het Nederlandse Kwalificatieraamwerk NLQF, of:
  • de scholing bestaat uit een EVC-procedure bij een erkende EVC-aanbieder.

Per kalenderjaar kan één persoon voor één scholingsactiviteit financiering krijgen uit het STAP-budget. De aanvrager kan voor deze opleiding geen publieke individuele financiering krijgen, waaronder studiefinanciering, studievoorschotvouchers, lerarenbeurs en tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen. Er is ook een aparte website over het STAP-budget.

Meer over scholing

De SER heeft een goed overzicht van de mogelijkheden voor scholing die er nu, en straks zijn. Bekijk de voorbeelden van leven lang ontwikkelen op de speciale actiesite van de SER: www.ser.nl/llo Hier vind je ook een goed overzicht van regelingen en subsidies om een leven lang leren in jouw organisatie aan te jagen. Maar hoe betalen we al dat fraais? Bekijk dit overzicht op Salarisnet.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen, Tools
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid