Stelling
"Wie het vaak te druk heeft, kan niet prioriteren"
8
12
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken We moeten meer leren op de werkplek. Maar hoe?
Langer werken

We moeten meer leren op de werkplek. Maar hoe?

Meer leren op de werkplek. Dat gaat ons inzetbaar houden in de komende jaren, denken veel praktijkmensen. Wie zou ze ongelijk durven geven? De volgende vragen zijn veel interessanter: wat ontwikkelen, en hoe. Plus de klassieker: hoe zit dat met de betaling?

Werkgevers die de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) gebruiken moeten hun werknemers stimuleren om bij- en omscholing te volgen. ‘Zodat ze zich kunnen aanpassen op de nieuwe economische situatie’ is de uitleg die het kabinet erbij geeft. Het gaat om een inspanningsverplichting. Ook de OR of personeelsvertegenwoordiging kan de werkgever hierop aanspreken. Meer budget voor betere inzetbaarheid is ook onderdeel van het Pensioenakkoord.

NL leert door?

Werkgevers kunnen hun werknemers stimuleren door tijd of middelen, bijvoorbeeld uit O&O-fondsen, beschikbaar te stellen. Bij aanvragen voor NOW 3.0 moet de werkgever afspraken maken met het UWV om zijn ontslagen mensen te begeleiden naar ander werk. Doet de werkgever dat niet, dan kan het UWV 5 procent extra inhouden op de subsidie. Om werkgevers en werknemers daarbij te helpen, trekt het kabinet 50 miljoen euro uit voor het crisisprogramma NL leert door. Daarmee kunnen mensen die door de crisis hun werk verloren hebben of dreigen te verliezen zich heroriënteren op baankansen en daarvoor zo nodig (online) scholing volgen. Zoeken in het grote aanbod van opleidingen kan met de tool Vind je Update.

SLIM

Ondertussen zjn er al veel andere mogelijkheden voor leren op de werkplek. Met de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM-regeling) wil het kabinet leren op de werkplek in het mkb bevorderen. Ook in de landbouw, de horeca en de recreatiesector is het lastig om een leerrijke werkomgeving te ontwikkelen, omdat er veel seizoensarbeid is. Daarom kunnen in deze sectoren alle bedrijven de subsidie aanvragen, ook grote ondernemingen. Ook kunnen ondernemers subsidie krijgen voor medewerkers die tijdens hun werk een (deel van een) mbo-opleiding willen volgen. Meer informatie over de SLIM-regeling en andere subsidieregelingen voor werkgevers kan je vinden op de website hoewerktnederland.nl. Het kabinet trekt structureel €48 miljoen per jaar uit voor SLIM. De huidige ronde aanvragen eindigt op 31 maart. Nieuwe rondes starten op 1 juni en 1 september 2021.

Meer mogelijkheden voor scholing en ontwikkeling

De SER heeft een goed overzicht van de mogelijkheden voor scholing die er nu, en straks zijn. Bekijk de voorbeelden van leven lang ontwikkelen op de speciale actiesite van de SER: www.ser.nl/llo Hier vind je ook een goed overzicht van regelingen en subsidies om een leven lang leren in jouw organisatie aan te jagen. De SER heeft er ook een kennisdocument over ontwikkeld, waarmee je mensen kunt helpen om meer zelf te bepalen hoe hun loopbaan eruit ziet. Maar hoe betalen we al dat fraais? Bekijk dit overzicht op Salarisnet.

STAP komt er ook aan!

Het kabinet is ook bezig met een persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen. STAP, of Stimulans van de ArbeidsmarktPositie heet het officieel. In de conceptregeling voor het STAP-budget staat in dat zowel werkenden als niet-werkenden vanaf 1 januari 2022 zo’n STAP-budget van maximaal €1000 per persoon kunnen aanvragen. Zij kunnen dat inzetten om een mbo-diploma te halen, maar ook om een sector-erkend certificaat te halen of om een cursus te volgen. Waarschijnlijk is het budget voldoende voor 200.000 aanvragen per jaar. Tot 1 januari 2022 kunnen mensen hun scholingskosten nog fiscaal aftrekken van hun inkomen. Er is een aparte website over het STAP-budget.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen, Tools

Reageer op dit artikel

*

Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid