Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Met hygge gelukkiger en gezonder werken?
Gezonder werken

Met hygge gelukkiger en gezonder werken?

em

Het begrip zoemt al maanden rond in managementlectuur: hygge (uit te spreken als who-ga) is een typisch Scandinavische manier om werkgeluk te bevorderen en zo gezonder aan het werk te zijn. Maar wat houdt het in?

Emil Dyrvig is directeur van een bedrijf in documentbeheer. Zijn bedrijf is begonnen in zijn thuisland Denemarken, en heeft onlangs een filiaal geopend in de Verenigde Staten. Hygge is onderdeel van de werkcultuur in het bedrijf, en dus ging dat ook mee. Lukte dat? En wat houdt hygge eigenlijk in? Dyrvig schreef er een artikel over op HR-platform TLNT.

Onvertaalbaar

Om te beginnen: het begrip is onvertaalbaar. Zelfs ons ‘gezellig’ dekt het niet helemaal. Hoewel er wel overeenkomsten zijn. Het lijkt te gaan over comfortabel en behaaglijk samenleven, en samen werken. Er zijn boekenkasten over volgeschreven, en marketeers hebben het concept al lang ontdekt om er mokken, kaarsen en grof gebreide dekens mee te verkopen.

Vertrouwen en geborgenheid met hygge

Maar hygge gaat veel verder dan gezellig rond een haardvuur zitten met een kop warme chocolade, betoogt Dyrvig. Vertrouwen en geborgenheid zijn centrale begrippen in deze levensfilosofie, misschien nog het beste te omschrijven als ‘een zorgzame werkgever zijn’. Toch zijn er geen handboeken of checklists die u precies vertellen hoe u de onderneming (meer) hygge kunt maken. Een platte organisatiestructuur, veel taakdelegatie en groot vertrouwen in elke medewerker zijn onderdelen van een hygge manier van werken.

Niet vrijblijvend

Maar het is zeker geen vrijbrief om maar wat te doen en alles dat daarbij niet zo goed gaat met de mantel der liefde te bedekken, stelt Dyrvig. Werknemers in hygge ondernemingen worden regelmatig uitgedaagd om hun grenzen te verleggen, door taken te doen die eigenlijk een maatje te groot zijn. Maar vanuit de bedrijfscultuur van vertrouwen (‘we geloven dat je dit kunt’) en geborgenheid krijgen medewerkers de kans om boven zichzelf uit te stijgen. Gaat iets niet helemaal goed, of weet je niet precies hoe het moet? Dan zijn de collega’s (inclusief de directie) direct in de buurt door de platte organisatiestructuur. Die geborgenheid geeft dat positieve gevoel waardoor mensen zich toch gelukkig blijven voelen, ook al is de taak (nog) iets te hoog gegrepen, aldus Dyrvig.

Ook in de VS

Volgens de auteur vonden alle Amerikaanse werknemers deze manier van werken erg stiumulerend en reageerden ze erg positief tijdens de uitrol ervan in zijn eerste kantoor in de VS. Toch verschilt deze coöperatieve manier van werken nogal van de veel meer competitieve bedrijfscultuur in Angelsaxische landen, waaronder de VS. Dyrvig zegt daar helaas weinig meer over dan dat hij het beste van beide culturen heeft kunnen combineren.

3 Elementen van hygge

Wel noemt Dyrvig wat concrete elementen van de hygge manier van werken. Sommige zijn herkenbaar, omdat wij er al druk mee experimenteren. Zoals:

1} Onbeperkt doorbetaalde vakantiedagen.

Dyrvig erkent dat veel ondernemingen al werken met dit concept. Maar de meesten doen dat om de verkeerde redenen, stelt hij. Onbeperkt doorbetaalde vakantiedagen wil zeggen dat er geen stuwmeer kan ontstaan van niet-gebruikte dagen die aan het eind van het jaar of het contract moeten worden uitbetaald. Bij hygge kan je vrij nemen wanneer je wilt als je dat nodig hebt voor je eigen welbevinden. Deense werknemers doen dit dan ook, 5 tot 7 weken per jaar. Bij terugkomst op het werk zijn de Denen energieker, verfrist en zitten ze vol met nieuwe ideeën en moed om er weer volop tegenaan te gaan. Dyrvig moedigt zijn nieuwbakken Amerikaanse werknemers aan om minstens 5 weken per jaar doorbetaald met vakantie te gaan. Een unicum in deze werkcultuur… Hij zegt er niet bij of ze ook zoveel dagen opnemen. En wat de reactie van de collega’s is.

2} De gemeenschappelijke lunch.

Ha, die kennen we ook al in veel bedrijven, zegt u nu misschien. Klopt, maar bij hygge worden die lunches vers bereid en betaald door het bedrijf. Als manier om de platte organisatiestructuur te bevestigen schuiven ook de directieleden aan, en niet allemaal aan hetzelfde tafeltje. De voordelen van deze informele manier om ideeën, gedachten en roddels uit te wisselen kennen de meesten van ons al wel. Bedrijven die dit nog niet doen, raadt Dyrvig aan om minstens eenmaal per maand een gemeenschappelijke lunch te organiseren. Ook dan vallen de voordelen van zo’n informeel contact al snel op, stelt hij.

3} Gratis gezondheidszorg.

In Denemarken is dat vanzelfsprekend en voor iedereen geregeld. Zo niet in de VS, net zo min als in ons land. Toch heeft Dyrvig het concept geïntroduceerd voor al zijn medewerkers in de VS, en ook voor hun families. En beknibbeld op de polissen heeft hij niet daarbij, naar eigen zeggen. De reden: goede gezondheidszorg is een belangrijke stressfactor minder voor veel werknemers. En het draagt in grote mate bij aan dat gevoel van geborgenheid en vertrouwen, begrippen die echt centraal staan in de hygge leefstijl.

Positieve grondhouding

Dyrvig vertelt lyrisch over de hygge leefstijl, wat tot uiting komt in elkaar steunen en helpen door dik en dun, omdat we elkaar willen vertrouwen. Die positieve grondhouding zit de Denen in de genen en het maakt micromanagen en andere vormen van gestold wantrouwen overbodig. Dus is de mate waarin iemand past binnen de bedrijfscultuur het doorslaggevende argument bij de beslissing om een kandidaat aan te nemen. Met een solist kan je moeilijk hygge samenwerken.

Foute manieren van hygge

Dyrvig sluit zijn artikel af met een opsomming van (volgens hem) foute manieren om aan hygge te doen. Dan gaat het om organisaties die het uiterlijk vertoon wel overnemen, maar de manier van werken erachter niet geïmplementeerd krijgen. Zoals pingpongtafels, tafelvoetbal, exotische drankjes op de tap tijdens de VrijMiBo, en stimulerende muurschilderingen. Allemaal krampachtige pogingen om onderliggende problemen in de manier van (samen)werken te verhullen, volgens Dyrvig. Het gaat om die bedrijfscultuur waarin geborgenheid en vertrouwen centraal staan. Daar zou hij weleens gelijk in kunnen hebben…Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Tools
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid