Stelling
"Wie opziet tegen verandering is niet duurzaam inzetbaar."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Mobieler worden kan op vele manieren
Anders werken

Mobieler worden kan op vele manieren

Mobiliteit

Organisaties zijn volop aan de slag met interne- en externe mobiliteit, op diverse manieren. Denk aan arbeidspools, jobrotatie, taakrotatie en communities. Maar wat werkt wel, wat minder en onder welke voorwaarden? Tijdens de expertsessie die FastFlex organiseerde rondom het thema arbeidsmobiliteit werden zelfstandig professionals onder andere over deze vraagstukken behandeld, onder leiding van directeur Marc Loo. PW. deed er uitgebreid verslag van. Dit is een verkorte weergave.

Mobiliteit mag dan een veelbesproken thema zijn, het is niet in elke sector even nadrukkelijk aanwezig. Kevin Masefield, HR-specialist bij ING: “De focus bij ING ligt op interne mobiliteit. Er is uitgebreid vastgelegd waar medewerkers zich binnen de organisatie naar toe kunnen bewegen.”

‘We houden ze het liefst lang vast’

Bij de overheid gaat dat anders, vertelt Hans Heuts, Contractportfoliomanager Rijkswaterstaat Centrale Informatie Voorziening: “Vijftien dienstjaren is bij ons alles behalve vreemd. Mobiliteit van externen willen we zo laag mogelijk houden in verband met het verdwijnen van kennis; we houden ze het liefst lang vast. Het thema interne arbeidsmobiliteit is wel degelijk bekend, maar we doen er in de praktijk nog onvoldoende mee. Het blijkt lastig te realiseren.”

Onmisbaar maken?

Christy van der Hel, senior inhuurspecialist bij NN Group, ziet in de markt een tweestrijd. “Op sommige gebieden is het verloop te hoog, waar de organisatie eigenlijk behoefte heeft aan continuïteit. Op andere plekken zit juist een externe al dertien jaar op dezelfde stoel en wordt deze als onmisbaar bestempeld. Dan is de terechte vraag of in eerste instantie de juiste keuze is gemaakt door een externe aan te trekken voor zo’n key positie.”

Medewerkers zien onvoldoende meerwaarde

Organisaties zijn nog volop op zoek naar de juiste balans, kortom. Soms ontstaan mooie initiatieven, maar dat is geen garantie voor succes. “Er is bij ons een flexpool opgericht, in samenwerking met verschillende organisaties binnen de overheid. Zo kunnen professionals voor een aantal werkgevers in projectvorm aan de slag. De mogelijkheid is er dus wel, maar de medewerker moet het wél doen. Het management heeft geen stok achter de deur. Het initiatief is opgezet, maar de medewerker ziet niet in dat hij er beter van wordt”, zegt Heuts.

Voorbeeld geven

Ines de Ridder, senior sales- en accountmanager Emeritor Procurement Services, herkent dit. “Het vraagt verandermanagement, maar dat niet alleen. Het management kan enorm stimuleren, maar uiteindelijk moet de professional wel willen. Het hoger management moet het voorbeeld geven. Kijk naar Japan, daar zijn ondernemingen vele malen mobieler, zowel intern als extern.” Darja Bokhove, Adviseur bij Labor Redimo, legt de verantwoordelijkheid vooral bij de professional. “Dit begint met een intrinsieke motivatie, durf en zelfvertrouwen. Daarnaast is persoonlijke aandacht een vereiste: één op één gesprekken over waar behoeften, talenten en ontwikkelingsmogelijkheden liggen.”

Een leven lang ontwikkelen

Mobiliteit is een manier om te ontwikkelen en interessant te blijven op de arbeidsmarkt. Geen wonder dat young professionals het omarmen. Dit is lang niet bij alle professionals het geval. “Ik verbaas me erover hoe weinig zelfstandigen werk maken van hun eigen ontwikkeling,” zegt Bokhove, “zij zijn ten slotte hun eigen bedrijf.” Volgens Bokhove is ontwikkeling dan ook de sleutel tot succes. “Ontwikkelen van eigenschappen die je al bezit, daar geloof ik in. Krachten benutten.” Van der Vorm: “Uiteindelijk gaat het erom dat je iedere dag iets slimmer naar bed gaat dan je opstond; dan is het een geslaagde dag.”

We kijken verder dan het c.v.

Natuurlijk kan de invloed van technologie op sourcing niet buiten beschouwing worden gelaten. Maken nieuwe technologieën het leven van de (zelfstandige) professional makkelijker? “Platformen zorgen ervoor dat werk voor de zp’er binnen handbereik is”, zegt Loo. Het voorziet tevens in de groeiende vraag naar feedback – van opdrachtgever naar professional en vice versa. Bokhove: “Er is behoefte aan feedback. De ideale kandidaat wordt op papier – zijn cv – en op persoonlijkheid beoordeeld, maar er is tevens behoefte aan referenties. Er bestaan inmiddels verschillende platformen waarbij professionals en organisaties elkaar kunnen beoordelen. De privacywetgeving zal hier nog wel voor een uitdaging zorgen.”

Eigen netwerk bouwen?

Professionals moeten blijven ontwikkelen om toekomstbestendig te zijn en blijven. Ook organisaties dienen zich klaar te maken voor de toekomst. Een eigen netwerk van zelfstandigen is een manier, maar dit is wel een investering. Van der Hel: “Twee jaar geleden startten wij een LinkedIn-groep waarin we opdrachten plaatsen. Iedereen kan lid worden. Ook organiseerden we pasgeleden ons eerste zzp-event, met focus op professionals in IT en finance. Op die manier bouwen we een band op met zelfstandigen.”

Eigen tussenpersoon

Ook bij T-Systems wordt hieraan gewerkt. “Vanuit het moederbedrijf Deutsche Telecom hebben we het beleid om eerst intern te zoeken naar passende kandidaten. Daarna gaan we extern kijken, waarvoor we een Managed Contractors Framework hebben opgebouwd van drie partijen die precies weten welke expertise en competenties ze zoeken. Zij leveren een klein aantal CV’s aan per opdracht en die zijn ijzersterk, zonder uitzondering”, aldus van der Vorm.

Politiek holt achter de feiten aan

Van der Vorm benoemt een groot pijnpunt: “Het probleem is dat de politiek enorm achterloopt op het bedrijfsleven.” Van der Hel sluit zich aan: “Het land is simpelweg niet klaar voor allerlei nieuwe arbeidsvormen. Wil je huisje, boompje beestje? Dan heb je nog altijd een stabiele arbeidssituatie nodig.” Ondanks dat het bedrijfsleven voorloopt, ziet Masefield wel de afhankelijkheid van wet- en regelgeving. “Anders loopt de organisatie imagoschade op, zo simpel is het.” De Ridder bewondert organisaties die maar net binnen de lijntjes kleuren, of zelfs iets erbuiten: “Het randje opzoeken? Ik zeg doen! Wanneer organisaties risico’s nemen, maken zij zelf beleid.”

Waag een sprong in het diepe…

Hoe zorg je dat medewerkers vaker, en sterker de regie nemen over hun eigen inzetbaarheid? Ontdek het met Kim Schumacher, senior adviseur duurzame inzetbaarheid tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 13 juni aanstaande in de Jaarbeurs, Utrecht. Kim waagt dan met u een sprong in de diepe onzekerheid van de toekomst tijdens de workshop Eigenaarschap, eigen regie & duurzame inzetbaarheid. Bekijk hier het hele programma en schrijf u nu in!Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws, Tools
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid