Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken MVO en HRM gaan hand-in-hand
Anders werken

MVO en HRM gaan hand-in-hand

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) krijgt inmiddels al een aantal jaar volop aandacht. En dat is goed nieuws! Want onze aardbol is krachtig, maar er zijn grenzen en dus is duurzaam ondernemen belangrijker dan ooit.

Acht van de tien Nederlandse bedrijven vindt dat zij een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben op het gebied van mens, maatschappij en milieu. Zes van de tien vindt dat ze nu al een belangrijke duurzame bijdrage leveren, zo blijkt uit een onderzoek van MVO Nederland. Hoog tijd om eens stil te staan bij de rol van HRM in MVO.

MVO omdat het moet, of omdat het hoort?
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een integrale visie op de gehele bedrijfsvoering vanuit de triple-P-benadering: met samenhangende aandacht voor People, Planet en Profit. Het is dus een vorm van ondernemen gericht op economische prestaties (profit), met respect voor de sociale kant (people), binnen de ecologische randvoorwaarden (planet).

Overtuiging duurt het langst
Maar vanuit welke intenties gaan organisaties aan de slag met MVO? Soms eigenlijk alleen omdat ‘het moet’, ze worden gedwongen om zich (meer) met MVO bezig te houden door bijvoorbeeld consumentenboycots, mediaschandalen of ingrijpen van de overheid. Dan roepen we massaal ‘dat mag en kan dus niet’. Maar is MVO eigenlijk niet veel meer dan alleen het nalaten van ‘foute’ dingen en gaat het niet juist om het doen van de ‘goede’ dingen? Het zou toch veel mooier zijn als meer organisaties zich met MVO bezig houden omdat zij een steentje bij willen dragen aan de maatschappij en ze het milieu niet teveel willen belasten. Bijkomend voordeel is dat organisaties die maatschappelijk verantwoord ondernemen zich zo een positief imago aanmeten en zich onderscheiden van de concurrentie.

Maar wat kan HRM dan met MVO?
Wanneer we ons verdiepen in de rol van HRM in een MVO-beleid, komen we vanzelfsprekend nogal snel uit bij de P van People. Wat blijkt? MVO en HRM delen dezelfde uitgangspunten en gaan over dezelfde vragen: hoe kunnen we personeel vinden, werven, verbeteren en vasthouden? Het personeel is immers het belangrijkste kapitaal van de organisatie, daarom moet een ondernemer duurzaam met ze omgaan. Logisch toch? Concreet betekent dat bewust investeren in de ontwikkeling, vitaliteit en loyaliteit van personeel.

Werk is vol waardenl
Want werk betekent voor veel mensen niet alleen een inkomen maar geeft ook eigenwaarde, vertrouwen en brengt mensen in contact. Tevreden medewerkers leveren een win-win situatie op, voor de medewerker zelf én voor de organisatie, want tevreden medewerkers presteren absoluut beter. Dit alles sluit volgens mij naadloos aan bij actuele HR-thema’s zoals strategische personeelsplanning, mobiliteit en duurzame inzetbaarheid. Overigens draait het bij HRM natuurlijk niet uitsluitend om de P van People. Organisaties die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen, houden bij HR-kwesties ook rekening met Profit en Planet.

MVO en HRM gaan dus zeker hand-in-hand… Mooie voorbeelden uit de praktijk zijn uiteraard altijd welkom!

Koninklijke aandacht
MVO Nederland (de nationale kennis- en netwerkorganisatie voor MVO) bestaat in 2014 precies 10 jaar en wil een belangrijke bijdrage leveren aan de positionering van Nederland als internationaal voorbeeld van een succesvolle balans tussen people, planet en profit. Tijdens hun Nieuwjaarsevent op 30 januari geven ze de kick-off voor hun meerjarenprogramma Ambitie 2020. Koning Willem-Alexander zal de bijeenkomst bij wonen en het online platform Ambitie 2020 officieel lanceren.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Arbeidsmarkt, Arbeidsrelaties, Blog, Competentiemanagement, Gezonder werken, Langer werken, Opleiden en ontwikkelen, Politieke besluitvorming, Uncategorized

One reacties op MVO en HRM gaan hand-in-hand

  1. Rene Dijksman

    ja lekker postieve insteek idd. Laten we dit jaar eens proberen of we de planeet wat groter kunen maken!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid